Unholy Heights Review

Zoals je kunt lezen is Unholy Heights qua opbouw een ietwat andere game dan je waarschijnlijk gewend bent. Het gebeurt niet vaak dat je een slechterik mag spelen die ook nog eens de controle heeft over een steeds groter wordende groep aan ondoden, skeletten, vismonsters en uit de kluiten gewassen biggen des doods met vorken en messen in hun handen. In de trant van een echte tower-defense game (in dit geval letterlijk) moet je het opnemen tegen steeds sterker wordende vijanden die het je echt nog verdomd moeilijk kunnen maken. Maar zal het recht zegevieren?

Satan in de rol van huurbaas
Het leven is niet altijd makkelijk. Ook als je de Duivel bent, zul je - net als ieder ander - gewoon klein moeten beginnen. Een klein appartementencomplex is waar je mee zult starten om langzamerhand de wereld te kunnen domineren. Doe je het goed, dan zal een scala aan gevaarlijk gespuis in de loop der tijd bij je komen kijken of deze kamers voor hun geschikt zijn. Zijn ze geïnteresseerd, dan zullen ze het contract van de Duivel ondertekenen.

Wees erg kieskeurig met het kiezen van huurders, want ze hebben allemaal hun eigen sterkten en zwaktes, benodigdheden en behoeften. Daarnaast is ieder type monster weer extra sterk of zwak tegen andere bepaalde vijanden die jouw complex omver proberen te werpen. Immers, Satan is niet bepaald geliefd onder de mensen op Aarde.

De weg naar rijkdom is lang en bloederig
Daar komt meteen een stukje diepgang kijken. Je moet namelijk weten dat de actie in Unholy Heights voor een groot deel door jou zelf wordt bepaald. Je kunt op ieder gewenst moment een opdracht uitvoeren die op het opdrachtenbord staat. Doe je er niks mee, dan kun je nagenoeg in alle rust de wensen van jouw huurders bevredigen en ze zo klaarstomen voor de bloederige gevechten die gaan komen. Wij zeggen 'nagenoeg', aangezien er soms wel eens een verdwaalde ridder of met hooivork bepakte boer langsloopt die het niet zo hoog heeft op Satan en zijn complexbewoners.

Het vervullen van opdrachten is wel een bittere noodzaak als je progressie wilt maken. Het vergroten van Satan's appartementencomplex is geen goedkope zaak. Ook het aanschaffen van een nieuwe televisie, koelkast, boekenkast of high-end PC waar jouw huurders bijvoorbeeld om vragen, lijkt een verdomd duur geintje te zijn. Jouw inspanningen en dure investeringen betalen zich echter wel uit, want een tevreden huurder is een sterke huurder.

Gezinsuitbreiding
Hoe beter jij jouw monsters behandelt, hoe sterker ze worden en hoe beter ze presteren op het slagveld. Kers op de taart is de kans dat een monster van het andere geslacht komt aankloppen bij zijn of haar nieuwe geliefde, waardoor de kans bestaat dat er ook nog eens gezinsuitbreiding plaatsvindt. Meerdere bewoners betekenen een extra groot leger. Wie zei ook alweer dat kinderarbeid slecht was?

Huurders als kanonvoer
Omdat vijanden koste wat kost bij de Duivel willen komen die bovenin zijn ivoren toren zit en dus langs de deuren van al jouw huurders lopen, kun je het beste goed getimed op de deuren aankloppen voor hulp. Doe je dit goed, dan worden jouw belagers vastgezet tussen meerdere groepen, waardoor de kans op slachtoffers van jouw kant flink verkleint. Gaat het bijna fout en beginnen jouw huurders op de rand des doods te staan, dan stuur je ze gewoon terug naar hun kamer. Simpel als wat, maar het vergt wel enige multitasking.

Als je de draai van het management echter een beetje onder de knie hebt, dan begint Unholy Heights best verslavend te worden. Het accepteren van nieuwe huurders en het aanklikken van nieuwe missies begint op een gegeven moment een stukje automatisme te worden. En vanaf dat moment besef je dat de game je vast heeft gepakt. Niet slecht voor een kleine indiegame.

Durf te investeren
Maar je wilt natuurlijk hartstikke rijk worden zodat de duivel in jou kan laten zien hoe rijk hij is; hoe je aan het zwemmen bent in de muntjes. Het voltooien van missies - en dus het riskeren van het leven van jouw huurders - lijkt overigens de enige optie te zijn om snel te kunnen cashen en verder te komen. De schamele inkomsten van de huur (die je zelf wel kunt aanpassen) zijn namelijk niet hoog genoeg om je dromen te kunnen verwezenlijken. Durf groots te denken!

Het gras is groener aan...ja, waar eigenlijk?
De valkuil waar Unholy Heights soms ongegeneerd in valt, is het feit dat huurders soms spontaan met de noorderzon zijn vertrokken. Ze hebben een huis gevonden, of hun kamer is te donker voor hun doen. Lekker boeiend, zul je misschien denken. Maar het kan soms behoorlijk pijn doen als het monster des huizes een verdomd sterke krijger bleek te zijn - eentje waar je flink in hebt geïnvesteerd. Kijk, dan wordt het pijnlijk. Maar het is wel een bikkelhard scenario dat zich deels ook vertaalt naar het echte leven. But hey, you win some, you lose some.

Ook zetten we onze vraagtekens bij de resolutie. We hebben het namelijk geprobeerd, maar Unholy Heights lijkt niet speelbaar te zijn in 1920 x 1080, maar maximaal in 1280 x 720. Gevolg is dat je nare zwarte balken krijgt, iets wat anno 2013 nagenoeg onvergeeflijk is. Erg zonde, aangezien het grafische stijltje in Unholy Heights aandoenlijk genoeg is dat je deze graag wilt aanschouwen in volle glorie.

De hel op aarde, steen voor steen opgebouwd
Dat terzijde, weet Unholy Heights absoluut punten te scoren op het brengen van een verfrissend concept, eentje die gelukkig erg makkelijk op te pakken is. Het is erg tof om eens in de huid van Satan te kruipen en dan meteen de flinke taak te krijgen om een complex te beheren vol met gestoorde bewoners. Het kunnen overmeesteren van de vele dodelijke gevaren die je te verduren krijgt is echter nog een flinke taak. Als je de draai als huurbaas echter eenmaal te pakken hebt, dan zul je zien dat de uren erg snel voorbijvliegen terwijl je verdieping na verdieping de hel op aarde aan het nabouwen bent.