Vorig jaar was er echter het verwijt dat editie 2012 ver onder de maat was op het gebied van vernieuwingen. Cyanide zal ongetwijfeld wel geleerd hebben van die kritiek, nietwaar? Nou, dat moeten we nog maar eens afwachten aangezien de franchise bekend staat om de minieme en weinige veranderingen in de games. Maar ja, misschien dit jaar wel. Of toch niet?

Alles hetzelfde?!
Het lijkt er niet gunstig uit te zien voor Pro Cycling Manager 2013, als je gelijk opmerkt dat het menu in feite hetzelfde is als de voorgaande jaren. Never change a winning team; dat doen ze bij Football Manager 2013 heel erg goed, maar bij PCM2013 is het zo dat dit menu al járen hetzelfde is. Geen kleine veranderingen die ervoor zorgen dat het vergeleken met vijf jaar geleden er anders uitziet, nee.

Zo erg is het ook weer niet, want het werkt natuurlijk wel. Maar je voelt en je weet dat er iets nieuws moet komen. Iets dat het allemaal nog beter maakt, maar je weet niet exact wát. Dat is het probleem bij Pro Cycling Manager 2013 tot nu toe, want het volgende maakt alles ongelofelijk duidelijk.

Stemmen van tien jaar geleden
Uiteindelijk gaat het namelijk om racen, en als daar goede veranderingen inzitten, dan ben je gewoon een tevreden mens. Maar nee. Nog altijd zit dezelfde commentator in de game met dezelfde teksten als tien jaar geleden. Godverdomme zeg. Een pak drinken hou je toch ook niet tien jaar lang in de koelkast? Vorig jaar was volgens ondergetekende net niet de druppel, maar dit jaar is dan echt het ultimatum. Daar heeft Cyanide aan voldaan. En dat is belachelijk.

Maar ja, als je onbekend bent met de franchise en je bent sinds kort een wielerliefhebber, dan is dit nog altijd dé game. Een eigen wielrenploeg bouwen of managen, lekker zelf scouten, de controle over de trainingen hebben, een hele etappe of een Tour de France spelen, een wedstrijd winnen, een treintje met je sprintploeg maken, het kan allemaal. En dat is dé walhalla voor de liefhebber. De Football Manager van de wielrengames.

Onacceptabel
Het is alleen hetzelfde als voorgaande jaren, met meer crashes en fouten dan tevoren. Je hoort en mag niet een game verkopen die ieder jaar nagenoeg hetzelfde is. Dat is fout. Dat moet aangegeven worden. Desnoods aan de politie. Het is ronduit belachelijk. In de edities van 2009, 2010 en 2011 zag je tenminste nog echte gameplay- en graphics verbeteringen, met name dat laatste. Maar het is gestagneerd. En dat is jammer. Ook de redelijk nieuwe modus Armada uit 2012 is nauwelijks veranderd en is nog steeds geen goede vervanging van de vorige multiplayer modi.

Enkele verbeteringen
Oké, er zijn wel hier en daar verbeteringen en het is natuurlijk 'not done' als die simpelweg overgeslagen worden. Ze zijn echter op één hand te tellen: verbeterde gezichten voor de wielrenners, een ietwat beter peletonwerk en ook lijkt het erop (na één seizoen spelen) dat alle keuzes die je maakt een betere en meer logische impact hebben op je ploeg en wielrenners. Goed zo.

Sla deze editie over als een signaal
Maar echt, ga deze editie gewoon uit protest niet kopen. Als nieuweling kun je er prima mee vermaken maar na talloze niet vernieuwende edities moet je het gewoon nu zat zijn. Er klaar mee zijn. Daarom roept ondergetekende iedereen op om deze game te mijden, zoals Cyanide een signaal ziet dat wij helemaal niet zo tevreden meer zijn. Misschien wil de ontwikkelaar dán pas over enkele grote vernieuwingen praten. Hopelijk.