De mensheid is vergaan, maar de wereld nog niet. Het decor van SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt laat zich kenmerken door robots. Hoewel je bij robots al gauw denkt aan een sciencefiction setting is dat niet het geval. De game ademt namelijk één en al cowboy-sfeer uit. Zo speel je met de cowboy robot Rusty en klinken western muziekjes door de speakers van de 3DS.

Uitzoeken tot op de bodem
Rusty heeft letterlijk een zware taak op zijn schouders rusten. Aangekomen in de stad Tumbleton, blijkt dat er kwaad onder de grond zit. Om de buurt gerust te stellen moet Rusty dit tot op de bodem uitzoeken, wat letterlijk betekent: naar de bodem van een mijn graven.

Dit doet Rusty met een pikhouweel. Met een simpele druk op een knop hakt hij zo vierkantjes aan grond weg, conform de werkelijkheid. Want het begin van de grond valt nog wel door te komen. Maar pak maar eens echt een schep: na het zand krijg je harde grond. Dat geldt ook voor Rusty. Het wordt voor hem steeds lastiger om dieper in de grond te graven, en ook wordt hij ondertussen nog eens gedwarsboomd door vijanden.

Verzamelen
Wat je moet doen is steeds allerlei mineralen en waardevolle spullen uit de grond verzamelen, om die aan de oppervlakte tegen geld te ruilen. Met dit geld kun je dan weer toffe dingen doen, zoals gezondheid kopen. Maar nog belangrijker: items aanschaffen die je op weg kunnen helpen. Wat je al vrij snel nodig zult hebben is namelijk een uitbreiding op je pikhouweel, zodat je moeilijkere blokken grond kunt hakken.

Je bent dus continu bezig met graven in de grond en het bezoeken van de oppervlakte: het verschil tussen goed en kwaad. De grond en de dieptes zijn niet te vertrouwen, de echte wereld in de openlucht wel. Regelmatig naar de oppervlakte terugkeren is essentieel, omdat je anders niet verder kunt doordat je upgrades mist, of doordat je geen licht meer hebt. Op een gegeven moment gaat in de donkere mijn de lamp namelijk letterlijk uit.

Vijanden verslaan of ontwijken
En dat is lastig, want je wilt toch weten waar je aan het graven bent. De mijn zit namelijk vol met vijanden en je moet dan ook goed kunnen zien hoe je een weg graaft. Als je het slim aanpakt, kun je op zo'n manier graven dat je bijvoorbeeld vijanden ontwijkt. Doe je zomaar wat, dan zul je ze tegenkomen en een plan moeten verzinnen.

Waarbij één ding niet al prettig is en dat is het verslaan van die vijanden. Het vraagt om een specifieke timing die iets te nauw steekt. Zodra een vijand je benadert, moet je net zo lang wachten tot die vlak bij je is, om dan uit te halen met je pikhouweel. Wacht je te lang, of doe je het te snel, dan gaat er iets van je gezondheid af. Heel prettig werkt het niet. Dus denk vooral goed na over hoe je graaft, want een aantal vijanden hoef je echt niet onder ogen te komen. Overigens kun je soms ook over ze heen springen.

Steeds maar doorgraven
Hoewel de gameplay aan de ene kant best eentonig is, enkel een beetje graven, is er wel afwisseling in SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt aangebracht. Zo kan Rusty op een gegeven moment in water staan, waardoor hij hogere spongen kan maken. Een zeer aangename toevoeging op het graven.

De kracht van de platformtitel zit verder in nieuwsgierigheid van jou als speler. Want elke keer vraag je je af: wat zit er nou nog meer en dieper in die grond? En elke keer wil je weer iets kopen om verder te kunnen. Toch is SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt niet de game om uren achter elkaar te spelen. Daarvoor is de game net wat te eentonig. Bovendien zou dat ook redelijk zonde zijn van je geld, want binnen vier uur speel je de titel al uit.

Kort maar krachtig
Wel is het leuk om de game tussendoor te spelen, een half uurtje hier en een half uurtje daar bijvoorbeeld. Let er vooral op hoe mooi de game eruitziet, grafisch is het namelijk één van de betere titels op de 3DS. Dat is een aangename verrassing voor een game waar veel mensen waarschijnlijk niet eens van gehoord hebben. SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt kost nog minder dan een tientje en is zonder gekheid de leukste titel om momenteel uit de eShop te downloaden.