In het echte leven werk je je doorgaans kapot. Je gaat naar school toe, je studeert. Je loopt je kapot op de lopende band in de sportschool. Je onderhoudt sociale contacten. Ook de Sims werden met dit leven belast. Ze kregen expansies voor hun kiezen waarin ze een artiestenrol op zich namen (Showtime), kregen met feesten als Pasen en Halloween te maken (Jaargetijden) en trokken erop uit om aan de universiteit te gaan studeren (Studententijd). Om de virtuele poppen eens wat waardige rust te bieden, kun je nu afreizen naar Isla Paradiso.

Een nieuw begin

Uiteraard is het mogelijk om van de extra’s te profiteren die Exotisch Eiland biedt, maar daar zul je je niet verleidt toe voelen. De gloednieuwe stad is een ware droom voor De Sims. Het is daarmee niet moeilijk om je oude huishoudens achter te laten en een frisse doorstart te maken. Kapsels, kostuums, accessoires. De nieuwste voorwerpen die je op je Sims kunt plakken zijn weer in groten getale aanwezig. Zo loopt onze Sim in zijn alledaagse-outfit in een reddingsvest rond. Minieme kans dat hij aan verdrinking overlijdt.

Het onderwaterleven

Uitgesloten is die doodsoorzaak zeker niet. Hoewel de archipel Isla Paradiso rustgevend en onschuldig oogt, ligt er toch gevaar op de loer. Eén van de toevoegingen in Exotisch Eiland is duiken en dat is zeker iets wat je wilt testen, zij het niet dat je je daar eerst vaardig in moet maken. Je snorkelt een x aantal keren ter oefening, totdat je goed genoeg bent om een zuurstoffles op je rug te monteren. Dat snorkelen kan al in een dertien in een dozijn zwembad, dus wees niet bang dat je je scheel zoekt om jezelf duikvaardig te maken. Wanneer je eenmaal naar de bodem van de zee afreist, ben je wel lichtelijk teleurgesteld.

Niet ieder punt in de zee is zomaar duikers-toegankelijk. De gebieden waar je wel onderwater kunt, daar ben je al snel op uitgekeken. Een paar schelpjes oprapen, vechten met een haai of een grot verkennen. Dat zijn de activiteiten die je zoal bezighouden in de zee. Voor de rest is de omgeving niet boeiend genoeg om naar te staren. Stikken doordat je zuurstoffles leegraakt, lijkt dan ook niet iets wat snel in je opkomt (of je moet de sadistische Sim-speler zijn). Schattenjagen is de enige toffe toevoeging aan het duiken. Naast geld kun je hiermee ook kaarten vinden om verborgen eilanden te ontdekken. Dat stukje land kun je vervolgens weer gebruiken om erop te bouwen wat je wilt.

Een likje van SimCity

Exotisch Eiland brengt met dat bouwen een SimCity-gevoel op je over, iets wat wij als een toegevoegde waarde zien. In Isla Paradiso is het doodnormaal om twee woningen te hebben: een woonboot en een woonhuis. Ben je dol op flipperkasten dan plaats je ontelbaar veel flipperkasten op je woonboot en vaar je na de uiterste hoek van de oceaan om daar jouw favoriete bezigheid te bewerkstelligen. Bovendien kun je tal van vervoersmiddelen zoals zeil- en speedboten in je inventaris plaatsen. Hartstikke handig om je voet weer aan wal te zetten. Je woonhuis aan land kun je dan, wanneer je er op een creatieve manier mee omgaat, prachtig op een stuk water bouwen. Dat is mogelijk met behulp van steunbalken en steunpalen.

Het SimCity-gevoel komt vooral naar voren met de functie om resorts op te starten of op te kopen. Wederom geldt: wees creatief. In geval van creativiteit kun je een mooi hotel uit de grond persen. Als je daar wat minder voor voelt, vind je je heil in de nieuwe blauwdrukken die Exotisch Eiland levert. Het resultaat dat er komt te staan, kun je niet zomaar onbemand achterlaten. Resorts kunnen geoptimaliseerd blijven worden. Zo laten bezoekers reacties achter als: “Die poolbarmedewerker kan echt niet.” of “Het avondeten was niet goed en het personeel draagt lelijke kleding.” Voel je vooral genoodzaakt om maatregelen te nemen, dan neemt de winst namelijk toe.

Fictie

EA heeft ervoor gekozen om Exotisch Eiland extra exotisch te maken door een aantal fictieve wezens toe te voegen. Zo vind je onderwater de Zeemeer-Sim waar je een relatie mee kunt opbouwen. Dat schepsel kan ook buiten het water leven en zodoende kun je een hechte relatie met hem of haar aangaan. Wanneer je besluit seks met de zeemeermin te hebben, dan is het mogelijk om eenzelfde soort baby te omarmen. Sterker nog, er zijn allerlei manieren om in een zeemeermin te veranderen. Zo kun jij straks lang onder water verblijven en snel zwemmen. De Kraken is het andere fictieve wezen dat Exotisch Eiland met zich meebrengt. Drie keer raden wat je te wachten staat wanneer je dit grote beest ontmoet.

Geniet van Isla Paradiso

Het leven is niet altijd gemakkelijk en voor De Sims is dit ook zeker niet. Wij besloten om een Sim aan te maken en hem een zorgeloos leventje te bieden. De man is gelukkig in het nieuwe Isla Paradiso, waar hij kan genieten van zon, zee en strand. De resorts die hij beheert, maken van hem een rijke gozer omdat hij er veel aandacht en tijd in stopte. Het is voor hem tijd om rust te nemen, zijn relatie met een Zeemeer-Sim nog beter te maken en het pracht van de archipel waar hij leeft nog meer te verkennen.