Afhankelijk van hoe oud je precies bent, zal je eerste indruk van Epic Mickey 2 erg variëren. Het spel is namelijk een ode aan oude Disney klassiekers waar muziek de boventoon voert. Het is makkelijk meteen te vallen voor de charmes van Epic Mickeys esthetiek. De muziek is prachtig en het toegevoegde stemmenwerk wekt meteen dat typische idyllische Disney gevoel op.

Ook het visuele springt meteen in het oog. In een tijd waarin grijze en grauwe shooters de boventoon voeren en waar kleur in AAA-games zelden te bespeuren valt, springt Epic Mickey 2 meteen in het oog met een erg kleurrijke en vrolijke presentatie. Spijtig genoeg komt dit niet volledig tot zijn recht op de Vita. De handheld weet de ervaring in de meeste gevallen heel erg goed over te zetten maar de Vita versie weet toch niet te overtuigen.

Epic Mickey 2 is nu eenmaal een game die het best tot zijn recht komt op een groot scherm en met een stevig geluidssysteem. De Vita versie kan soms wat kartelig en ongepolijst overkomen en de frame rate weet zichzelf ook niet steeds constant te houden. Het grootste minpunt aan de audiovisuele presentatie van de Vita versie is echter het geluid: speel je zonder koptelefoon dan doet het geluid de game helemaal geen eer aan.

Geen online multiplayer
Zoals Rox in haar recensie al schreef, is Epic Mickey 2: The Power of Two – het zit 'em al in de titel – een game die het best tot zijn recht komt in co-op. Eén speler neemt de rol aan van Mickey, de ander neemt de rol aan van de schattige Oswald. Beiden hebben unieke krachten die gebruikt dienen te worden om verschillende puzzels op te lossen: Mickey heeft een kwast en Oswalds belangrijkste kracht is het gebruik van elektrische stroom.

Spijtig genoeg zullen de meeste Vita eigenaren gedoemd zijn om de game alleen te spelen. Vanzelfsprekend bevat de Vita versie geen ondersteuning voor split screen maar het ontbreken van online multiplayer is de grootste teleurstelling. De game is enkel co-op te spelen in ad-hoc modus: wanneer je een vriend(in) hebt die zelf ook een Vita heeft en Epic Mickey 2: The Power of Two ook in zijn of haar bezit heeft voor de handheld.

Platformen, puzzels en bugs
Zonder een tweede menselijke speler wordt de rol van Oswald ingenomen door de AI. Die doet het in de meeste gevallen uitzonderlijk goed. Spijtig genoeg vallen die goede prestaties soms in het niet door uitzonderlijk domme acties zoals personages die vast komen te zitten tussen twee verschillende platformen. Als beste oplossing hiervoor spring je het best wat rond tot de AI zichzelf uiteindelijk weet te verlossen.

Ondanks die bugs is Epic Mickey 2 een erg leuke game. Het spel wisselt verschillende platform- en puzzelgedeelten met elkaar af en weet je als speler steeds te vermaken zonder je daarbij echt hersenbrekers te bezorgen. Ironisch genoeg is het spel bij momenten erg onduidelijk wat er precies van de speler wordt verwacht. Even geduld opbrengen en tijdens deze minder leuke momenten aanhouden is dan de boodschap.

Goede overzetting
Uiteindelijk is de Vita versie van Epic Mickey 2: The Power of Two een goede overzetting van de consoleversies. Het spel is op enkele audiovisuele oneffenheden nagenoeg dezelfde game als de consoleversies en verdient daarvoor toch echt wel een pluim. Desondanks is een groot minpunt het ontbreken van online co-op; een minpunt dat uiteindelijk zwaar doorweegt in de score die wij deze versie toedienen.