Eigenlijk krijgen we pas voor het eerst flinke beelden te zien van draken in De Sims 3 tijdens een persevenement dat Electronic Arts (EA) de dag voor de release organiseert. Dat stond overigens niet speciaal in het teken van Dragon Valley, maar van Exotisch Eiland (verschijnt 28 juni, lees hier alvast de impressie). We kregen via een video van de ontwikkelaar wat meer informatie over de expansie. En aan het eind van het evenement kregen we een code van de game zelf mee. Lekker met draken spelen in De Sims, dat moet wel tof zijn!
 
Uit de voorgaande woorden merk je waarschijnlijk al op hoe verbaasd we zijn over de manier waarop EA De Sims 3: Dragon Valley op de markt heeft gezet. Het klinkt allemaal heel cool – draken in De Sims in combinatie met een middeleeuws en fantasievol stijltje. Dat is het ook geworden, maar op een andere manier dan dat we gehoopt hadden.
 

De armoedigheid

Wat een nieuwe Sims altijd leuk maakt om te spelen, is een nieuw huishouden creëren. Er zijn nieuwe voorwerpen toegevoegd om het uiterlijk van de virtuele poppen te bepalen. Echter, de schaarste van dat aanbod is direct iets wat opvalt. De nieuwe Berry (naam ondergetekende) kan op wat enkele middeleeuwse outfits na niet echt compleet gerestyled worden. En daar maken we hem voor het grootste gedeelte wel voor aan. Hetzelfde geldt voor de voorwerpen die meegeleverd worden. Voorbeelden zijn Middeleeuwse Wastafel met Opstapje, Drakenrand Afdak, en Verheven Daklantaarn. Op veel meer hoef je niet te rekenen.

Dode boel

Een andere reden om een nieuwe huishouden te beginnen, is de aanwezigheid van de nieuwe stad Dragon Valley. Hierin is gepoogd om een middeleeuws sfeertje op te zetten, helaas zonder succes. Een vuurtoren kenmerkt de stad en het stadion heeft dit keer de naam en uitstraling van ‘Toernooitent voor beginners’. Verder is er een omgeving die vooral heel groen gemaakt is en daardoor erg kaal oogt. En dan zit er nog een verhaal achter de stad dat nauwelijks merkbaar is. De families Mithrillen en O’Connell bevinden zich in een vete. En de elven bereiden de bewoners, wetenschap en legers voor op de terugkeer van draken. We proeven er allemaal bar weinig van.
 

Paars, groen en rood

De middeleeuwse- en fantasiesfeer zijn dus nauwelijks merkbaar. Maar de vraag is ‘Hoe doen draken het in De Sims 3? Die vormen een welkome en frisse ervaring in het spel. Voordat je van je eigen babydraak kan genieten, koop je eerst een drakenei. Dat kun je oppakken om er vervolgens tegen te praten over allerlei zaken. Hoe meer je tegen dat ei praat, hoe groter de kans is dat je een draak krijgt die jij wilt. Praat bijvoorbeeld over vriendschap en de kleur van het mythologisch wezentje wordt hoogstwaarschijnlijk paars. De paarse draak is namelijk speciaal gemaakt om relaties een positieve impuls te geven.
 
Andere kleuren die er in de game geïmplementeerd zijn, zijn groen en rood. De groene draak is de minst leuke – hij is er vooral voor het tuinieren. Met behulp van dat wezen kun je bijvoorbeeld die vaardigheid ontwikkelen, maar ook planten oogsten en een schat oproepen. De rode is, hoe kan het ook anders bij die kleur, vooral een gemeen draakje. Je kunt weliswaar atletiek trainen met hem, maar het zijn vooral de opdrachten foltervuur uitspreken over… en vuurbal schieten op… die kenmerkend zijn. Wanneer je dat doet kun je zo een andere Sim aan laten branden. Dat pakt uiteraard negatief uit in de relationele sfeer met die persoon.
 
Alle drie de rassen vinden twee dingen leuk: spelen en vliegen. De draakjes zijn op een schattige manier neergezet. Daar kan de Sim-liefhebber ongetwijfeld mee leven. Maar wat was het vet geweest wanneer alle drie de kleuren helemaal niet schattig en lief waren.
 

Weinig inhoud staat centraal

We wilden heel graag verrast worden door Dragon Valley, omdat de manier waarop het spel geïntroduceerd is, verre van ideaal is. Maar helaas heeft het dat niet kunnen doen. Het voelt aan als een expansie die noodgedwongen gemaakt is. De draken zijn weliswaar een pluspunt. Bedenk echter wel dat er maar drie verschillende rassen van dit mythologisch wezen in het spel zijn toegevoegd. En daarvoor ga je niet zomaar 20 euro betalen. De overige inhoud van dit pakket is namelijk te karig voor woorden. Dragon Valley heeft de potentie totaal niet waar kunnen maken.