Trion Worlds is geen onbekende op het terrein van Massive Multiplayer Online games. Zo kwam het bedrijf in 2011 met Rift, een fantasy MMORPG, die onlangs nog een uitbreidingspakket kreeg. Nu waagt het bedrijf zich aan een hele andere tak van sport. Defiance is namelijk een MMO-shooter. Maar er is meer. Zo krijgt het spel ook een televisie-serie, waarbij de gebeurtenissen uit zowel het spel als de serie met elkaar verweven  worden. Een unieke combinatie, als dat maar goed gaat!

Een stukje geschiedenis
Het verhaal van Defiance begint in het jaar 2013. Wanneer de buitenaardse Votans naar de aarde komen om hier een nieuw leven te beginnen nadat hun sterrenstelsel vernietigt is. Als de Votans aankomen reageert de mensheid vijandig en achterdochtig. Na onderhandelingen wordt er een aantal Votans toegelaten op aarde om hier te leven. De rest van het ras blijft in hun ruimteschepen achter in een diepe winterslaap, dat de Ark-vloot wordt genoemd.

Ondanks dat de spanning tussen de twee rassen oploopt, proberen beide rassen een overeenkomst te vinden. Op het moment  dat deze overeenkomst dichtbij is wordt een ambassadeur van de Voltans vermoord door een voorstander van het menselijke ras. Dit resulteert in een oorlog tussen beide rassen.

In 2030 wordt het vuurtje nog eens opgestookt door de gebeurtenis genaamd de Arkfall, een gebeurtenis waarbij de Ark-vloot ontploft. Dit resulteerde in miljoenen dode Voltans. De Voltans verdenken de mensheid hiervan, terwijl de mensheid de Voltans beschuldigen van een experiment. Door de ontploffing vallen duizenden stukken met Terraformer- technologie naar de aarde. De Voltans hadden goede intenties met deze technologie, om bijvoorbeeld het land vruchtbaarder te maken. Doordat deze technologie nu in grote mate vrij gekomen is, verandert de aarde met grote gevolgen voor de planeet en de dieren.

De Voltans en de mensheid besluiten na een aantal maanden vechten om een wapenstilstand te houden. Door het dreigende gevaar van gemuteerde en hybride dieren besluiten groeperingen mensen en Voltans te gaan samenwerken in de hoop te overleven. Ook valt er nog steeds Arkfall richting de aarde, waar geavanceerde technologie mee verkregen kan worden.

Het verhaal in de game
Dit is waar het verhaal in het spel verder gaat. Karl Von Bach, eigenaar van het concern Von Bach Industries, plant een expeditie naar de aarde om daar kostbare Arktechnologie te gaan zoeken in het San Francisco Bay gebied. Jij,als Ark Hunter, besluit mee te gaan met de expeditie. Door onverklaarbare gebeurtenissen wordt het schip waar jullie mee reizen neergeschoten, waardoor veel personeel gewond raakt en overlijdt. Jij ontwaakt op aarde en komt er achter dat Von Bach verdwenen is, inclusief belangrijke Arktechnologie. Jij wordt op pad gestuurd om Von Bach te gaan zoeken en, mocht hij nog leven, hem te helpen bij zijn onderzoek. Het spel komt in het begin wat traag op gang, maar na enkele uren gaat er een wereld voor je open waar je samen met de andere Ark Hunters je lol op kan.

Knallen tot je een ons weegt
Zoals gezegd is Defiance een MMO-shooter, waardoor je dus om de haverklap in de actie belandt. Belangrijk bij dit soort games is dat alles rondom het schieten goed werkt, van het gooien van handgranaten tot het schieten zelf. Gelukkig heeft Trion Worlds hier goed zijn best op gedaan. Schieten werkt erg lekker, terwijl de granaten die je werpt altijd op hun bestemming aankomen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je zonder kogels komt te zitten, menig vijand heeft kogels op zak die jij kunt gebruiken.

Het spel kent geen cover-systeem. In plaats daarvan kun je met één druk op de knop bukken en zijn er altijd wel plekken waar je je kan verschuilen. Een systeem zoals in bijvoorbeeld Gears of War is er dus niet bij. Dit is niet erg bij een game als Defiance, aangezien het op deze manier perfect werkt en het spel niet al te strategisch moet worden. Kortom, de actie in Defiance is om van te genieten. Zeker met de hoge mate waarmee er met wapens gestrooid wordt.

Diverse soorten missies
Defiance heeft een scala aan missies. Naast de verhaal- en zijmissies heb je ook nog dynamische evenementen (Pursuits), Time Trials, Hotshots en Rampages die je kunt spelen. De Pursuits zijn evenementen die op willekeurige momenten op de map plaatsvinden. Vaak betreft het het beschermen of bevrijden van gevangenen, waarbij je een hoop vijanden af mag knallen.

De Challenges zijn uitdagingen tegen andere Ark Hunters. Zo moet je in de Time Trials een bepaald parkour afleggen met je voertuig. Tijdens de Hotshots krijg je een krachtig wapen tot je beschikking, waarmee je in een bepaalde tijd zoveel mogelijk vijanden mag afknallen. Rampages zijn eigenlijk hetzelfde. Alleen wordt een krachtig wapen achterwege gelaten, waardoor deze missies een stuk pittiger zijn dan de Hotshots.

Arkfalls
Een ander soort evenement zijn de Arkfalls. Deze evenementen zijn tijdsgebonden en vinden op willekeurige momenten plaats waar tientallen spelers op af komen om samen te strijden. Het doel is om een Arkfall te beschermen of te vernietigen binnen een bepaalde tijd. Naast dat het kristal flink wat schoten nodig heeft, zijn er ook computergestuurde tegenstanders die graag met het kristal er van door gaan. Dit resulteert vaak in grote vuurgevechten waar je dik voor beloond wordt. De kristallen laten namelijk veel geld en uitrusting achter.

EGO
Je grootste vriend in Defiance is je Environment Guardian Online, kortweg EGO. EGO is een stukje software dat jou voorziet van informatie en allerlei andere nuttige informatie over jou en de speelwereld. Daarnaast heeft Trion Worlds besloten om de traditionele levels uit MMO’s te verruilen voor EGO-Ratings. Aan het begin kies je één van de vier hoofd-EGO’s, die we kennen als Blur, Cloak, Decoy en Overcharge. Door missies te spelen, deel te nemen aan Arkfalls en dynamische evenementen te voltooien, speel je hogere EGO-Ratings vrij, waarmee je nieuwe krachten kunt kopen of kunt verbeteren. Een verfrissende nieuwe manier die het grinden tot een bepaald level onnodig maken.

Get Social!
Naast dat je in de speelwereld met iedereen samen kan spelen, heeft Trion Worlds ook speciale plekken gemaakt waar spelers elkaar kunnen ontmoeten. Dit zijn de co-opmissies, Battlegrounds en Shadow Wars. De co-opmissies zijn speciale gebieden waar maximaal vier spelers naar binnen kunnen. Door goed samen te werken en de missie tot een goed einde te brengen, krijg je veel nieuwe uitrusting en natuurlijk een hoop geld.

PvP Maps zijn ook een goede manier om andere spelers te leren kennen. In deze mappen speel je met en tegen andere spelers. Elkaar afknallen is het hoofddoel maar gelukkig zijn er ook mappen waar je bepaalde punten moet verdedigen. Deze potjes zijn vaak erg snel maar erg leuk om te doen. 

Wil je het liever wat groter aanpakken, dan is de Shadow War iets voor jou. In deze modus nemen 128 man het tegen elkaar op in twee teams. De teams vechten om speciale uitrusting, wapens en een plekje op het leaderboard. Het leuke aan de player-vs-player mappen is dat je speciale PvP-uitrusting verkrijgt, waarmee je kan laten zien hoe goed jij presteert.

Veel competitie
Trion Worlds wil de competitie onder spelers verhogen door de introductie van Leaderboards. Zo worden tijdens Arkfalls en de Challenges de prestaties van de spelers bijgehouden. Zo kun je precies zien hoe goed jij bent tegenover de spelers die meegedaan hebben aan de Arkfall of de Challenge. Een leuke optie die spelers aanspoort om alles te geven wat ze hebben.

Menu met twijfels
Helaas kent Defiance ook zijn mindere kanten, zoals het menu. Hoewel deze op de console goed tot zijn recht komt, is het op de PC niet meer dan een slap aftreksel van de consoleversie. Zo kwam ondergetekende er per toeval achter hoe je ‘officieel’ het spel moet verlaten. Gelukkig voor PC-spelers kun je Defiance met een gamepad spelen. Wat wel handig was geweest is een optie met uitleg over alle de verschillende mogelijkheden in het menu. Zo wordt bijvoorbeeld het modificeren van je wapen niet uitgelegd, terwijl het je wapen significant sterker kan maken.

Variatie is meer dan welkom
Een ander punt waar Defiance te kort schiet is de variatie op vrijwel alle vlakken. Een goed voorbeeld zijn de vijanden, die ook nog eens een oer dom zijn en graag je kogels vangen. Het aantal variaties zijn helaas op vrijwel twee handen te tellen. Natuurlijk is het zo dat de vijanden rondlopen om neergeknald te worden, maar dat verklaart niet waarom er slechts een kleine variatie is. Pas na een x aantal uur wordt er een nieuwe variatie geïntroduceerd. Hier zit je vervolgens weer een aantal uur tegen aan te hikken in eentonig missies. 

Nu is het zo dat MMO-games bekend staan om eentonig missies, zo ook in Defiance; ga naar dit punt, voer iets uit, bescherm je partner en versla een golf tegenstanders. Het knallen is waar je Defiance voor speelt maar wat meer diepgang qua missies en vijanden had wel gemogen. Een ander voorbeeld zijn de omgevingen. De variatie is hierin ver te zoeken, erg jammer. Zeker als je kijkt naar de grote variatie in andere MMO’s.

Matige presentatie
De presentatie van Defiance is helaas ook wat minder. Zo zijn de graphics van een te laag niveau voor een game die in de laatste paar maanden van de consoles uitkomt. Lelijk is het ook weer niet, maar wat meer detail had wel gemogen. Nu is het zo dat ontwikkelaars van MMO’s hier vaak voor kiezen om meer gamers te kunnen bereiken, alleen is het zo dat Guild Wars 2 ook het tegenovergestelde heeft bewezen. Gelukkig zit het met de rest van de presentatie wel snor. Zo is het stemacteerwerk van een redelijk niveau en de effecten niet vervelend.

Het verhaal in de serie
De serie pakt op waar het verhaal in de game ophoudt. De serie volgt de avonturen van Joshua Nolan en Irisa Nyira, respectievelijk vertolkt door Grant Bowler en Stephanie Leonidas. Nolan en Nyira zaten op hetzelfde ruimteschip waar jij mee neer stortte, sterker nog; je komt ze gedurende je avontuur meerdere keren tegen. Nolan en Nyira besluiten om er samen vandoor te gaan met de Libera Nova Gem, een krachtige stukje Voltan technologie. Samen met de Libera Nova Gem plunderen zij een Arkfall, waarna ze gesnapt worden door Spirit Riders. Na een ontsnappingspoging, waarbij Nyira geraakt is door een kogel, worden ze gered door enkele lieden uit het stadje Defiance.

Tijdens hun verblijf in Defiance leren Nolan en Nyira meer over de politiek in het stadje, terwijl ze zelf wat geld bij elkaar proberen te schrapen om het stadje weer te verlaten. Er heerst onrust tussen de McCawley (mensen) en de Tarr familie (Voltan). Na een opstootje waarbij één van de McCawley´s omkomt, wordt de Tarr familie beschuldigd. Tijdens het onderzoek wordt de Chief Lawkeeper doodgeschoten, wanneer Nolan aanbiedt de moordenaar te zoeken voor een beloning. Al snel komt Nolan achter een plot dat heel Defiance bedreigt.

Clichés met matig acteerwerk en slechte special effects
Zoals je kunt lezen is het verhaal in Defiance niet echt spannend. De ene na de andere cliché vliegt je om de oren. Zo komen bekende stukken als Romeo en Julia, de stoere held, de slechte moeder en de verrader er allemaal in terug. Daarnaast wordt je vrijwel iedere minuut geïntroduceerd aan een nieuw karakter. Hierdoor krijg je weinig mee van zijn/haar achtergrond wat best jammer is. Zeker wat betreft de afkomst van de aliens is het jammer dat hier tijdens de pilot niet verder op wordt ingegaan.

De special effects in de pilot hebben al een hoop kritiek gehad, evenals het acteerwerk. Beide zijn van matig niveau, de special-effects gaan soms net wat dieper en komen uit op slecht. Sommige scenes lijken uit games van tien jaar geleden te komen, wat voor een serie niet acceptabel meer is. Gelukkig is de serie pas net begonnen en kan er nog van alles gebeuren, waardoor wij op het beste hopen. 

De één vult de ander aan
Trion Worlds en SyFy hebben aangegeven dat de serie en de game met elkaar verband zullen houden. Zo hebben de gebeurtenissen uit de serie effect op de game, terwijl de game weer effect heeft op de serie. Dit moet dan uiteindelijk meer content gaan opleveren dan dat we nu in de game vinden. Zo worden er nu wekelijks nieuwe missies toegevoegd die verband houden met de serie. Maar daar zit ook meteen een probleem, de missies worden na een volgende aflevering weer verwijderd. 

Dit heeft als consequentie dat jij als speler minstens iedere week het spel zal moeten spelen om van alles op de hoogte te blijven. Op het forum van Defiance is al een heuse actie gestart om de missies weer terug in de game te stoppen. Velen vinden namelijk dat de 'TV Tie-in Missions' altijd beschikbaar moeten blijven om het verhaal goed te kunnen volgen en de unieke beloningen te kunnen bemachtigen. Trion Worlds bekijkt op het moment dan ook de mogelijkheden om deze missies weer in het spel te stoppen.

Downloadbare content komt eraan!
Naast dat de serie en de game elkaar aanvullen, heeft Trion Worlds bekend gemaakt dat er in ieder geval vijf downloadbare pakketten op de stapel liggen. Deze pakketten moeten een nieuw speelbaar ras, wapens, voertuigen, missies en andere beloningen introduceren. Elk pakket kost acht euro, maar met een Season Pass bedragen de kosten dertig. Bij de Season Pass krijg je ook nog eens een aantal leuke, unieke items. Wanneer de eerste pakketten uitgegeven moeten worden is nog niet bekend.

Potentie om groot te worden
Defiance is een MMO met veel potentie maar nog even opgepoetst moet worden om echt te stralen. Defiance komt wat traag op gang maar werpt na enkele uren zijn vruchten af. Het schieten werkt heerlijk en met tientallen andere Ark Hunters missies voltooien is erg leuk om te doen. De verbinding met de serie moet zich op lange termijn nog bewijzen, terwijl we bij de serie zelf nog vraagtekens hebben. Trion Worlds heeft al aangegeven goed naar de community te luisteren en Defiance gaat blijven updaten, als dat waar blijkt kun je gerust een punt bij het cijfer optellen.