Zoals bij iedere nieuwe expansie van De Sims is het leuk om een vers huishouden te starten. Niet dat dat noodzakelijk is voor het studentenleven; bijna iedere Sim is instaat om naar de academie te trekken. In welke levensfase je je bevindt, speelt geen rol – alleen de hele kleintjes zijn niet voor het hoger studeerwerk bestemd. Als je je wilt scholen kan dat. Meer realisme door dit uitbreidingspakket dus. Want van de basisschool direct richting het werkveld trekken, was altijd al een tikkeltje vreemd.

Wat er gebeurt op de campus is geheel aan jou. Je bepaalt zelf hoe je schoolcarrière eruitziet. De Sims 3: Studententijd combineren met andere expansies behoort daarbij tot één van de toffe mogelijkheden. Zo creëerde wij het huishouden Wemel, afkomstig uit Harry Potter. Bill was daarbij weerwolf (uitbreidingspakket Bovennatuurlijk), terwijl de man in kwestie het aan de haak sloeg met een in deze expansie teruggekeerde PlantSim. Om haar wat beter op haar gemak te laten voelen, was invloed uitoefenen op het weer (expansie Jaargetijden) weer bruikbaar. Zo ontstond er een magische wereld – een soort Zweinstein dus.
 
 
Het leven als student
Maar goed, daar koop je Studententijd in eerste instantie niet voor. Het is de inhoud die er toedoet – niet alles wat er al is. En in dat opzicht biedt het leven van een Sim die studeert een goed beeld van de werkelijkheid. De basis is echter vrij minimaal. Het studieaanbod bestaat uit zes hoofdvakken: zaken, kunsten, wetenschappen, communicatie, lichamelijke opvoeding en technologie. Daarnaast introduceert EA Maxis ook een beperkt aantal sociale groepen: de nerds, de sportfanaten en de rebellen. Die twee punten tezamen zijn tekenend voor deze expansie.
 
Het is namelijk wat het studentenleven van je vraagt. Leren, leren, leren en sociaal bezig zijn. Of ja, de manier zoals jij het invult. Je kunt natuurlijk ook de luie donder uithangen, propjes gooien in de klas, je weet wel hoe die figuren zijn. Maar dat is zonde van het geld dat je spendeert aan je studie. Of klinken we nu een beetje als je ouders? Nou nee, want het sociaal bezig zijn en leren kan makkelijk tegelijkertijd. Stel dat jij ervoor kiest om een nerd te worden, dan vind je het leuk om samen met je gelijkdenkenden te studeren. Maar er is ook tijd genoeg om je verder te ontplooien in je sociale groep. Laten we maar bij de nerd blijven: hij vindt het leuk om stripboeken te lezen en te gamen.
 
 
De twee verschillende Sims-spelers
Met bovenstaande toevoegingen is de serieuze Sims-speler dan ook meer dan tevreden. Studententijd biedt als expansie genoeg content om mee zoet te zijn. Het is van alles een beetje en dat maakt het erg leuk. Zo biedt de nieuwe expansie genoeg ruimte om te feesten, vriendschappen te sluiten en een nieuw gebied. Dat gebied is een plaats waar je Sim speciaal naartoe verhuist om te studeren. Je kunt daar intrekken in een studentenhuis (mannelijk, vrouwelijk of gemengd) of, voor de welgestelde leerling, een woning huren. Prachtig zo’n nieuwe stad met bijvoorbeeld bowlingbanen, coffeeshops en stripboekenwinkels. De kavels die dus perfect aansluiten op de sociale groepen.
 
Ook voor de minder serieuze Sim-speler (de sadisten onder ons) zijn er toevoegingen. Grappige situaties ontstaan er wanneer je je poppetje naakt over de campus rond laat rennen. En, o ja, de snackautomaat kan ook zomaar op je vallen als je hem verkeerd gebruikt. Of een PlantSim geen watergeven, dan droogt hij uit. Deze soort was in De Sims 2: Seizoenen aanwezig en deed het erg goed bij de community. Zodoende bracht de ontwikkelaar hem terug in het derde deel van de serie; zij het tijdens een niet bijbehorende expansie. Ach, het is extra content. Wat kan ons dat als Nederlanders nou toch schelen?
 
De smartphone, je kunt er niet omheen
Als je de klagende mensen mag geloven, dan kan het de Nederlander helemaal niet zoveel meer schelen. “Tegenwoordig zitten ze allemaal maar op hun mobiele telefoon te spelen”, hoor je ze vaak zeggen. Dat noemen ze nou een smartphone beste meneer. En de Sims hebben er tegenwoordig ook één. Want er is bijna niemand in de eenentwintigste eeuw die nog om deze uitvinding heen kan. Zeker niet studenten die een actief, sociaal en leerzaam bestaan leiden. Dat is belangrijk – als je de periode afsluit met goede resultaten, dan stap je op een hoger werkniveau in. En dat moet je willen.
 
 
Eén van de beste Sims-expansies
De Sims 3: Studententijd maakt het leven van de bekende virtuele poppen compleet. Het is niet alleen maar leren wat je doet, het is ook een sociaal bestaan opbouwen. We hebben genoten van de tijd die Bill en zijn vriendin meemaakte, maar ook zonder de andere expansies is het smullen geblazen. Waar we bij de laatste expansie, Jaargetijden, nog het uitmelkgevoel kregen, voelt dit als een heerlijke ervaring. Zelfs niet Sims liefhebbers kunnen hier van genieten.