Dollar Dash is nu te downloaden op de Xbox Live Marketplace voor 800 Microsoft Points, omgerekend zo'n tien euro. Daarvoor krijg je een bijzonder leuk spelletje. Lekker geld oprapen, je tegenstander te slim af zijn en achievements binnen harken. Best geinig.

Drie modi te kiezen
In totaal zijn er drie modi speelbaar: Dollar Dash, Hit n Run en Save the Save. Daarvan zijn de eerste en de laatste veruit de leukste. In Hit 'n Run moet je tegenstanders – de game is online speelbaar met maximaal vier personen – uitschakelen met wapens. En hoe meer mensen je knock-out slaat, hoe leuker dat is. Op papier klinkt het zo gek nog niet, maar als je de modus speelt denk je toch: gaaaap. De modus komt niet lekker uit de verf en daardoor zul je je dus al snel richten tot de overige twee opties.

Dollar Dash
In Dollar Dash moet je zoveel mogelijk geld oprapen en dat veilig in een busje gooien. Maar pas op: je tegenstanders, die bestaan uit echte spelers of bots, kunnen net zo goed veel geld oppakken of jou dwarsbomen. Op elke map zijn powerups en wapens aanwezig en dan is het de vraag welke stap jij neemt, want welke stappen nemen je tegenstanders? Veel tijd is er niet om na te denken, want Dollar Dash is een aardig chaotisch spelletje waarbij iedereen letterlijk voor het geld aan het rennen is. Dus maak vooral snel een keuze. Snel geld oprapen en naar het busje brengen, is een optie. Maar een beetje geld oppakken en proberen iemand anders nog even snel neer te schieten zodat diens geld het busje nooit haalt, kan ook leuk zijn.

Een ronde duurt niet zo lang, maar het is ontzettend verslavend. Je lacht je krom om de mannetjes die haastig heen en weer lopen. Hoe meer mensen meedoen, hoe chaotischer het wordt. Maar lachen is het dus zeker. Of je echt veel succes zult hebben, hangt een beetje af van de map die je speelt. Er zijn meer dan tien mappen die stuk voor stuk verschillend zijn. Op sommige mappen staat het busje op een vaste plek, terwijl op een andere map het busje pas na zoveel seconden aan komt rijden. En in die luttele tellen kun je zomaar je leven of je geldzak kwijt zijn. Dollar Dash zorgt voor frustratie en hilariteit tegelijk.

Save the Safe
De andere modus, die net zo verslavend is, is Save the Safe. Hierin moeten spelers met een doos geld rondlopen en hoe langer die kluis gedragen wordt, hoe meer dollars er worden verdiend. Degene die dan bijvoorbeeld als eerste 300 dollar in bezit heeft, wint. Vaak zul je zien dat degene die meteen na de start de kluis in bezit krijgt, de ronde wint. Maar toch gaat dit niet altijd op. De strategische speler zal zijn tegenstanders via powerups en wapens weten te dwarsbomen en dus te slim af te zijn. Lukt het je niet en verlies je een paar keer op rij, dan zul je evengoed plezier hebben door de charme die game uitstraalt. Elke map heeft wel zijn eigen struikelpunten, zo plons je vast eens ergens in het water of word je overreden door een trein. Dan kun je niet anders dan lachen!

Dollar Dash is een game die zichzelf niet te serieus neemt en juist daardoor pakt het spelletje zo leuk en verslavend uit. De potjes duren kort en daardoor is het dé ideale titel om snel even op te pakken en weer weg te leggen. Maar ook als je het een paar uur achter elkaar speelt, zul je lol hebben. Al is het wel zo dat de mappen met vier mensen wel snel onoverzichtelijk worden. Als je met maximaal twee man speelt, komt de game eigenlijk het beste uit de verf.

Alles draait dus om geld en nog eens geld. Daar kun je nog wat meer mee. Er is namelijk een winkel waaraan je je 'eerlijk' gewonnen dollars aan uit kunt geven. Er is een groot onzin gedeelte aanwezig, zoals idiote, maar grappige kledingstukken. Maar dit kost niet zoveel. Beter is het om de poen even lekker op te sparen, zodat je daarna een grote zinnige uitgave kunt doen. Zodat je bijvoorbeeld tijdens de multiplayer potjes wat meer schade kan incasseren. Hartstikke handig.

Verrassend leuk
Op zich klinkt 800 Microsoft Points als veel geld voor een spelletje dat klein is en waar bovendien maar twee van de drie opties leuk zijn. Maar vergis je niet. Dollar Dash heeft veel verschillende mappen en blijft steeds weer leuk om te spelen. Het zal niet voor iedereen dé titel zijn om nu in huis te halen. Maar zoek je een titel om lekker wat mensen online te pesten, lekker voor jezelf aan de bak te gaan en poen te cashen, dan is Dollar Dash zeker het overwegen waard. De eenvoud doet de chemie van de game de das niet om. Dollar Dash is grappig en een aanschaf waard. Je hebt soms van die simpele games waar je nog nooit van gehoord had en die verrassend leuk uit de bus komen. Dollar Dash is daar een goed voorbeeld van.