Jawel, Alien Breed stamt alweer uit het jaar 1991. Toen werd het uitgebracht op de Commodore Amiga. Het spel werkte door een systeem met floppy's. Herinner je het nog? Misschien wel niet. Het is dan ook een groot verschil met nu, een jaar waarin we niet aan die ouderwetse onzin doen, maar met een druk op de knop zo'n titel binnenhalen. Downloaden heet dat met een modern woord.

Van 16bit naar modern tijdperk
Ja, Aliens Breed is dus gemoderniseerd. Wat betekent dit allemaal? Zoals zoveel remakes betekent het dat we te maken hebben met een moderne uitvoering. Hoewel de oorspronkelijke versie van 16bit ook speelbaar is, is de game grafisch gezien van deze tijd. Daarmee hanteert ontwikkelaar Team 17 Digital Limited dezelfde methode als 343 Studios eerder deed met Halo: Combat Evolved Anniversary. Met één druk op de knop ga je 22 jaar terug in de tijd, of dus juist vooruit. De meesten zullen de 2D top-down horror shooter gewoon met de nieuwe graphics willen spelen. Vooral op de PS Vita ziet dit er mooi uit.

De klok als vijand
In totaal kunnen spelers dertig levels spelen, dit zijn zes originele Alien Breed levels uit 1991, twaalf Alien Breed Special Edition levels uit 1992 en drie hele nieuwe: Convergence, Valiance en Synergy. Dat laatste is puur een extraatje en niet wezenlijk anders. In essentie draait het steeds om hetzelfde. In levels moet je van punt A naar B binnen een bepaalde tijd. Het is dus een race tegen de klok om een terminal te activeren en binnen de gestelde tijd de uitgang te halen. De moeilijkheidsgraad van de levels ligt best hoog en regelmatig is het racen tegen de klok. Niet iedereen kan die tijdsdruk aan, maar een beetje gamer gaat een uitdaging natuurlijk niet uit de weg.

Dat betekent dat je snel de levels door moet, op zoek moet naar een sleutel, obstakels moet overwinnen en veel aliens af zult knallen. Het is een top-down shooter, dus verwacht qua besturing niet een uitgebreid systeem, zoals shooters dat van nu kunnen hebben. Maar dat is juist prima. In dit geval werkt die eenvoud juist lekker.

Veel aliens
Maar let wel goed op. De levels zitten vol met veel aliens, waarbij je snel moet handelen. Als je even niet oplet, word je al snel achter elkaar door meerdere aliens aangevallen en zul je het loodje leggen. Dan is het hollen, op zoek naar een EHBO-koffer. Regelmatig wil het gebeuren dat je opnieuw moet beginnen omdat je te snel je leven kwijt was en geen koffer kon vinden. Het maakt Alien Breed niet zo simpel als sommige hersenloze titels. Lukt het je meerdere levels succesvol te voltooien, mag je het opnemen tegen leuke eindbazen. Het is alleen jammer dat deze eindbazen, zoals zo vaak, op één manier bewegen en daardoor redelijk makkelijk te verslaan zijn.

Hoewel Alien Breed van oorsprong een game is om met twee spelers te doorlopen is het spel op de PlayStation 3 en de PS Vita een typische singleplayer game geworden. De game kent wel nog een multiplayer ondersteuning. Al moeten we eerlijk zijn, wie speelt dat met zoveel betere opties voor handen? De game moet het dan ook vooral van de singleplayer hebben en de daartoe behorende levels.

Handige cross-play mogelijkheid
Alien Breed maakt gebruik van de cross-play functie, wat inhoudt dat je als de game aanschaft op de PlayStation 3, de PS Vita versie er gratis bij krijgt. Zeer handig voor mensen die dus thuis aan de game begonnen zijn en onderweg verder willen spelen. De prijs is bovendien zeer netjes. Voor 7,99 euro valt de game te downloaden.

Het valt aan te raden de game meteen te spelen op de PS Vita, want de nieuwe grafische opties komen goed uit de verf op het PS Vita scherm. Jammer is echter wel dat er totaal geen gebruik wordt gemaakt van de opties van de handheld. Dus van het aanraken van het touchscreen is geen sprake, waarmee je goed merkt met een remake en dus eigenlijk oude game te maken hebt.

Weinig geld voor een les gamegeschiedenis
Al met al is Alien Breed geen baanbrekend spelletje, niet een remake waarvan je van de daken schreeuwt dat je die moet hebben. Dat komt ook een beetje omdat top-down niet meer echt iets is van deze tijd. Veel grote namen op de consoles en handhelds hanteren andere invalshoeken dan een beetje van bovenaf de boel besturen. Dat neemt niet weg dat de game in 1991 een hit was en desondanks nog steeds weleens opgepakt kan worden voor mensen. Zie het als een stukje onderwijs in de gamegeschiedenis. Voor 7,99 betaal je een entreekaartje waar je wel een aantal uren zoet mee bent. En dat is een prima deal, al had er best een tintje horror in mogen zitten.