De titel van deze game zal je misschien niet meteen veel zeggen en toch is dit al het tweede deel uit de serie. Vorig jaar verscheen Nano Assault namelijk al op de 3DS en daar is nu een opvolger van verschenen op de Wii U onder de naam Nano Assault Neo. Het betreft een downloadbare game die voor een tientje te downloaden is uit de Nintendo eShop. Nee, niet meteen stoppen met lezen. Zoals Trine 2: The Director’s Cut eerder al bewees, is niet alles in de eShop een verloren zaak. Voor slechts een tientje staat Nano Assault Neo in de rij om dat nog een keer te bevestigen.

1x0,000.000.001
In deze game zul je het uitvechten op heel kleine schaal. Zoals de titel al aangeeft, is het een aanval op nanoniveau. Een miljoen nanometer is slechts één millimeter. Je vergrootglas kun je laten liggen, want er wordt gelukkig wel mee ingezoomd. We zoomen zover in dat één enkele cel het hele beeld in beslag neemt. Cellen zijn daarmee ook de strijdvelden van Nano Assault Neo. Vervelende virussen hebben de boel besmet en het is aan jou om de cellen van hun boosdoeners te verlossen. Dit doe je zestien keer inclusief vier eindbazen en daarmee heb je de singleplayer al voltooid. Daar doe je ongeveer drie uur over, afhankelijk van je kunde. Gelukkig komt er veel meer bij kijken, maar eerst even wat anders.

Cellen bevrijden van minuscule vijanden
Nano Assault Neo is een twin-stick shooter. Dat houdt in dat je met de ene thumbstick door het level beweegt terwijl je met de andere om je heen kunt schieten. De PixelJunk Shooter games op de PlayStation 3 werken ongeveer hetzelfde. Het is een makkelijk concept om te begrijpen en daarom word je van het begin af aan al uitgedaagd met moeilijke levels. Er zijn vier clusters met elk vier verschillende cellen. In de singleplayer zul je alle vier de cellen achter elkaar moeten voltooien om het volgende cluster vrij te spelen. Ga je in de derde cel game over gaat, moet je helemaal opnieuw beginnen.

Het is de bedoeling dat je de cel van virussen ontdoet. Heb je 90 procent van de vijanden vernietigd dan gaat de deur open naar het volgende level. Het neerschieten van vijanden wordt af en toe beloond met power-ups of geld. De power-ups zorgen bijvoorbeeld voor een extra kanon waarmee je vijanden kunt neerschieten of een speciale aanval die veel schade toebrengt. Het geld dat je verzamelt, kun je voor het begin van ieder level spenderen in een winkeltje. Je kunt hier power-ups kopen, maar ook handige dingen als een permanente geldverdubbelaar of een extra leven. Tijdens de game kun je op het touchscreen van de GamePad drukken om een 3D map naar voren te halen die je met je vinger rond kunt draaien. Daarnaast zie je jouw schip en hier kun je je de kanonnen plaatsen naar voorkeur. Twee naar voren en twee naar achteren, of in vijf richtingen tegelijk, wat jij maar wilt.

Lekker uitdagend
Super handig, want Nano Assault Neo is een erg pittige game. Vooral als je aan een cluster begint met nog maar één kanon en er massa’s vijanden op je af komen. Dit spel is echt voor de doorzetters die wel van een uitdaging houden. En als je alle levels doorstaan hebt, kun je nog verder in de survival modus. Hier wordt je met maar één leven op een willekeurige cel geplaatst met de opdracht te overleven. Een genot voor de doorzetter, maar niet geschikt voor de laffe gamer. Om het ietsje makkelijker te maken is er ook een twee speler modus te vinden. Een gamer speelt op de tv met een normale controller, de andere op het scherm van de GamePad.

Prachtige vormgeving
Nano Assault Neo is namelijk een van de games die Off-TV Play ondersteunt. Je kunt het hele spel onderuit op de bank spelen zonder de tv ook maar aan te zetten. Een erg toffe functie die het er grafisch ook nog mooier uit doet zien. Niet dat de game er op de tv er slecht uitziet. Ontwikkelaar Shin’en heeft goed gepresteerd en een wonderschoon product geleverd. Alles is kraakhelder en het kleurgebruik zorgt voor nog meer genot. De cellen zijn volledig 3D en je kunt erover bewegen zoals je wilt, vergelijkbaar met planeten uit Super Mario Galaxy. Het ziet er echt mooi uit en wordt vergezeld door een techno soundtrack die je het gevoel geeft dat tientallen vijanden je willen verslinden, wat ook zo is.

Tien euro dubbel en dwars waard
Voor maar tien euro kun je een uitstekende game downloaden uit de eShop. Eigenlijk is er niet veel op Nano Assault Neo aan te merken. Ja, de game is wel erg kort, we hadden graag meer gezien, maar de content die je krijgt is goed. Verschillende modi houden de afwisseling erin. De gameplay voelt natuurlijk en na een paar seconden zit je er al helemaal in. Het spel ziet er nog fantastisch uit ook en de GamePad wordt goed gebruikt. Als je het zo op een rijtje zet kun je niet anders dan concluderen dat Nano Assault Neo een mooie aanvulling is op je beginnende Wii U-collectie. Kopen dus!