Downloadbare games spelen een steeds grotere rol in de gamewereld. Kleinschalige games die vaak af willen wijken van de AAA-titels die op de markt verschijnen. Telltale’s The Walking Dead scoort bijvoorbeeld episode na episode prachtige cijfers, en voor een schappelijke prijs krijg je dan ook originele content. Planets Under Attack brengt je zo’n deal. Strategiegames zijn een afstervend genre, maar dit weerhoudt TopWare er niet van om met een game te komen waarbij je tactisch moet denken.

Money, money, money
In Planets Under Attack gaat het om één ding: geld. Allerlei goudzoekers reizen het universum af om schatrijk te worden. Jij kruipt in de huid van Mr. Goodman, een simpele piloot die het universum wil veroveren om dezelfde redenen als zijn rivalen. Dit alles bij elkaar is het verhaal dat je in de game kunt volgen. Let op, 'kunt' volgen, want veel aandacht krijgt het verhaal niet. Je krijgt dan ook niet meer dan een paar dialogen voorgeschoteld. Een beetje mager en een leuk verhaal was zeker gewenst. Het blijft echter een strategiegame. Een strategiegame waarin de gameplay belangrijker is.

Daar kan dan ook een hoop meer over gezegd worden. De opzet van de game is vrij simpel. Er wordt je een map voorgeschoteld waarin een aantal planeten rondzweven. Jij start op een willekeurige planeet en hetzelfde gebeurt bij je vijanden. Daarna heb je nog maar één opdracht: 'maak je vijand af'. Een simpel doch vermakend schouwspel start.

Keuzes maken
Doormiddel van geld kun je er voor kiezen om planeten te upgraden of vijandige planeten aan te vallen. Hierbij moet je wel rekening houden dat sommige acties je geldopbrengsten tijdelijk laten stagneren. Verschillende soorten planeten hebben alle verschillende werkingen en het is jouw keuze welke je als eerste in handen wilt krijgen. Wil je een mijn, zodat je extra verdient? Of zet je je geld op de kanonnen, waardoor je je vijanden vanaf een grotere afstand kunt bestoken? Elke stap die je maakt moet je goed overpeinzen, want één verkeerde zet kan fataal zijn. 

Na een tijdje eentonig
De campagne speelt lekker weg en ook de besturing zit goed in elkaar. Het instellen van aanvallen en upgrades gaat makkelijk en snel. Je leert spelenderwijs hoe je alles moet doen. Helaas is er wel een kanttekening te maken wat betreft de gameplay. Na een tijdje wordt de game namelijk wat eentonig. Elk potje is dan wel anders, de handelingen die je verricht zijn steeds hetzelfde, en op den duur zal je je daar aan gaan storen. Wanneer dit erin schiet verschilt natuurlijk per persoon, maar uiteindelijk zal iedereen er last van krijgen.

Waar je minder last van hebt, is de stijl van de game. De cartoonachtige stijl is een lust voor het oog. Ondanks dat de game voor een klein prijsje binnengehengeld kan worden, zijn de graphics prima in orde. Toch is de grafische stijl niet genoeg om de eentonigheid te doen vergeten.

Zelf instellen
Om een verveelde gemoedstoestand zo lang mogelijk te vermijden, kun je het beste meteen naar de 'Skirmish'-gevechten gaan. Zoals vrijwel elke strategiegame kun je namelijk ook gewoon losse potjes spelen, waarin je zelf je opties kunt kiezen. De map, het aantal vijanden, de moeilijkheidsgraad; alles is in te stellen. Tegen de AI spelen is leuk en diezelfde vijanden doen hun werk prima, maar tegen mensen spelen blijft natuurlijk het leukst. Daarom kun je zowel offline als online elkaars planeten bestoken. Hierbij waan je je in het leukste deel van de game en dit komt natuurlijk door de reacties die je krijgt als je net die ene belangrijke planeet overhoop schiet.

Vermakelijke game
Planets Under Attack is dan ook een vermakelijke game geworden. Het concept van de game is leuk, maar wordt op den duur helaas wat eentonig. De verhaalmodus laat wat steken vallen, maar de Skirmish maakt een hoop goed. Met alle opties en mappen heb je genoeg om naar eigen wens een potje op te zetten. Wanneer je een vriend op bezoek hebt, moet je een tweede controller pakken, want de multiplayer brengt het beste van de game naar boven. Beman daarom de schepen en start jouw eigen avontuur!