Eerlijk is eerlijk, we begonnen wat bevooroordeeld te spelen. In de impressie schreven we dat Jaargetijden aanvoelde als een bron goud voor de ontwikkelaars. Dat kwam doordat er bij De Sims 2 al eens eenzelfde soort expansie verscheen. EA Maxis moest dus bekend zijn met het feit dat alleen maar mooi weer in een mensenleven niet realistisch is. Maar laten we dat vergeten en ons richten op de volledige versie van De Sims 3: Jaargetijden.

Geen nieuw begin
Wat direct opvalt is de afwezigheid van een nieuwe stad. Hoe leuk zou het geweest zijn om tijdens de vier seizoenen (lente, zomer, herfst en winter) het ultieme gevoel te krijgen? In de zomer krijgen we niet echt een Spaans sfeertje over ons heen, terwijl de winter ook wel aan had mogen voelen alsof we in Alaska zijn. De sfeer die bij de seizoenen past is er overigens wel, maar het had met een nieuwe stad nét wat meer impact kunnen hebben. In zijn geheel zorgt dat ervoor dat je al snel terugkeert naar je oude huishoudens, want de aanwezige nieuwe elementen in de Create-A-Sim-sectie lokken je ook niet. Zo zijn er voorwerpen als een 'hotdogkostuum' en een honkbalmasker (verwijzend naar Jason Voorhees uit de horrorfilm Friday the 13th in verband met de aanwezigheid van Halloween) toegevoegd. Als gerespecteerde Sim is dat niet de kledij waarin je gezien wil worden.

De stad op de schop
Het wil echter niet zeggen dat Jaargetijden alleen maar 'weer' als grote toevoeging brengt. Zo kun je na de installatie nieuwe kavels aan de al bestaande games toevoegen, die de parken omtoveren tot festivalterreinen. Daarmee kunnen de Sims meer gaan genieten van de seizoenen. Er worden daar verschillende activiteiten georganiseerd zoals eieren zoeken in de lente, hotdog-eet-wedstrijden in de zomer en schaatsbanen in de winter. De meeste van die attracties kunnen thuis ook gewoon plaatsvinden, maar het is leuker om daarvoor het park te bezoeken. Het stopt de steden namelijk in een nieuw jasje. Eén van een klein formaat wel te verstaan.
 
 
Het is zoals jij dat wilt
Jaargetijden kent weliswaar vier seizoenen uitgestrekt over elk zeven dagen, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat bij iedereen zo is. Je kunt het helemaal naar jou eigen smaak invullen. Een seizoen duurt minimaal drie dagen en maximaal 28, maar je kunt ze ook volledig uitschakelen. Deze expansie brengt daardoor volledige controle en voor ieder wat wils – krijg jij het al warm van het woordje zomer, dan kun je de omgeving daar gelijk aan aanpassen. Of voor de wat somberere personen onder ons, er is altijd winter voor je. Hetzelfde geld voor het weer, volledig instelbaar. En dat is maar goed ook. Zo kan een overdosis kou bijvoorbeeld zorgen voor ziektes die zelfs de dood ten gevolge kunnen hebben.
 
Je hoeft echter niet te vrezen voor de levens van je Sims. Doodgaan door weersomstandigheden is zeldzaam. Een griepprik ter preventie helpt al een heleboel en je goed kleden is ook verstandig. Zo pak je jezelf in de winter helemaal in, terwijl de zomerse kleding je tegelijkertijd ook lekker laat bruinen. Ook kun je je kleden naar de speciale dagen die een seizoen kenmerken, zoals het eerder genoemde Halloween.
 
Voegt niet al te veel toe
Verwacht echter niet dat Jaargetijden een hoop nieuwe meubels toevoegt aan de collectie. Het zijn dit keer grotendeels accessoires voor buiten de deur, die je vaak al terugvindt in het park. Een voetbalveldje bijvoorbeeld, we werden er wat enthousiast van, maar in de zomer kun je dat ook gewoon in de nieuwe kavel vinden. En dat geeft precies aan wat het totaalgevoel van dit uitbreidingspakket is: 'karig', maar wel leuk.
 
 
Doe maar een keertje niet
Dat leuke komt door de aanwezigheid van het realisme. Niet altijd het goede, statische weer als je een rondje gaat joggen. Maar ondanks die 'zonneschijn' zijn we nog steeds niet blij met wat EA Maxis met dit uitbreidingspakket bewerkstelligt. Het is een goede expansie, maar het principe dat dit soort elementen toegevoegd worden door middel van een los pakket, gaat wat ver. Zeker als je bedenkt hoe vaak er een uitbreidingspakket verschijnt voor De Sims. En dan nog even een laatste simpele tip aan het adres van de makers: doe de volgende keer eens iets aan die lange laadtijden. Die zijn we inmiddels meer dan beu!