Stel je voor: Je bent lekker aan het 'cruisen' in je auto als je op de radio hoort dat er tien startplekken beschikbaar gesteld zijn voor een gigantisch festival waar racers van over de hele wereld op afkomen. De eerste tien mensen die in hun auto het terrein weten te bereiken mogen zich kwalificeren voor de races. Jij bent in de buurt en zou dus wel eens op tijd kunnen zijn voor een startplek. Natuurlijk ga je daar dan vol gas op af.

Een nieuw begin
Onderweg naar het evenement is het al te merken, maar als je de eerste race speelt weet je het zeker: Horizon is anders dan de andere delen. Met Forza Horizon is de franchise namelijk een nieuwe weg ingeslagen, en deze is prima geasfalteerd. In vorige delen was Forza echt een soort simulator die je wel serieus moest spelen wilde je iets bereiken.

In Forza Horizon wordt dit idee een beetje losgelaten en heb je de keuze of je voor een arcadestijltje gaat of meer voor het vertrouwde simulator idee dat de franchise kent. Het is namelijk mogelijk om in de instellingen van de game diverse opties aan te passen die deels het verschil tussen deze twee stijlen vormen.

Zo kun je de schade uitzetten om krasvrij over de finish te komen, voor ABS kiezen of zelfs hulp bij het remmen en in de bochten, maar ook een ideale lijn die groen kleurt als je de juiste snelheid hebt voor een bocht of juist rood als je te snel gaat en daardoor uit de bocht zou kunnen vliegen. Let wel, het gebruik van alle hulpmiddelen, evenals het verlagen van de moeilijkheidsgraad van de tegenstander, snoept een stukje bonus weg. Hoe meer je in de game dus op eigen kracht doet, hoe meer credits je per race verdient door de bonus die je ermee aanzet.

Deze credits heb je weer hard nodig in het kloppend hart van het festival. Het festival heeft namelijk een centrum, waar het één groot feest is. Dansende mensen, juichende menigten en diverse optredens met vuurwerkshows zijn daar aan de orde van de dag. Daarvoor ben jij echter niet daar. Jij komt naar deze plek om in de garage fysieke of performance-gerichte upgrades te installeren, auto’s te kopen, lid van een autoclub te worden om met andere spelers auto’s auto’s uit te wisselen of bij het management een nieuwe polsband op te halen omdat je in niveau gestegen bent. Ook is het mogelijk om je garage te bezoeken via één van de vele festivalpunten die over de map zijn verspreid.

Afslag: Open wereld
De map waarop je rond kunt rijden is namelijk gigantisch en je komt dan ook van alles tegen. De ene keer zit je dus midden in het festivalgeweld en de andere keer scheur je op een verlaten landweggetje of op de openbare weg die door de woestenij loopt. Hoewel de wereld er fantastisch uitziet, mist Horizon hier wel een puntje, want naast het festival is de wereld op enkele plekken na uitgestorven van mensen.

Er staan wel voldoende huizen verspreid, maar mensen of zelf her en der een diertje zat er niet meer in. Het gevoel op een festival te zijn ontbreekt dus een beetje op de map, maar wordt ruimschoots goedgemaakt door de soundtrack van de game. Het feest is namelijk op de voet te volgen via de autoradio en ook diverse meldingen worden, afhankelijk van de instelling van de Xbox 360, door een geloofwaardige presentator gedaan.De Nederlandse presentatie is totaal niet geloofwaardig, maar zodra je je console instelt op Engels heb je hier geen last meer van. Door de vette soundtrack kakt de sfeer niet in, maar waar nou al die mensen zijn vraag je je na verloop van tijd een paar keer af tijdens het rondscheuren.

Het racen zelf werkt prima of zelfs meer dan dat. Met je controller kun je de game helemaal spelen, maar de game ondersteunt voice commando’s met Kinect. Zo kun je je GPS instellen. Als je dus aangeeft naar de volgende race te willen zal jouw GPS vanzelf de route uitstippelen voor je.

De verschillende auto’s die je kunt besturen, waarvan er een aantal, zoals de Auston Martin DBR1, in verlaten schuren te vinden zijn, rijden allemaal heel anders en bij iedere nieuwe auto is het dus even wennen. Het driften en het maken van een burnout bij het wegrijden gaat in de game wel erg makkelijk en had wat minder soepel gemogen. Toch is het ergens ook wel fijn dat het zo makkelijk is, want dit zijn twee van de dingen die je kunt doen om faam op te bouwen. Hiernaast helpt het ook om flink de wegpiraat uit te hangen en bijvoorbeeld eens wat andere bestuurders met een ‘near miss’ te laten schrikken. Populariteit heb je ook nodig om toegang tot te top te krijgen waar je natuurlijk naartoe werkt.

Tijdens jouw race naar de top, kom je onderweg radarcontroles tegen waarbij jouw topsnelheid vastgelegd wordt en je komt in de meest diverse evenementen terecht. De game biedt voldoende afwisseling en staat garant voor uren aan brandstofverbruik. Je hebt natuurlijk de bekende race op een gesloten ‘circuit’ en de race van punt naar punt, maar ook kun je PR-stunts doen en deelnemen aan showcase evenementen. Een PR-stunt kan bijvoorbeeld een fotoshoot met een exclusieve bolide zijn of een snelheidsrace. De show case evenementen in de game zijn de meest uiteenlopende dingen. Races tegen een ballon of een vliegtuig komen aan de orde, maar ook een wedstrijdje ‘wie heeft de snelste Mini Cooper’ komt voorbij. Mr. Bean eat your hart out!

Tikkertje met de wereld spelen
Na iedere race die het festival biedt krijg je de gelegenheid om tegen een rivaal te rijden. Dit is een andere Forza Horizon speler die je op de baan moet verslaan om extra credits te krijgen. Dit is een leuk aspect van de game, want het voegt een soort multiplayer optie, zonder dat daadwerkelijk er andere spelers aanwezig zijn, toe en daagt je uit om altijd het onderste uit de kan te halen.

Natuurlijk biedt Forza Horizon niet alleen deze beknopte optie, maar ook een volledige multiplayer is aanwezig in de game. Hoe meer je hierin speelt, hoe meer ervaring je opdoet en hoe hoger jouw rang uiteindelijk is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in de klasse 'Beginner' te gaan racen, waar het de bedoeling is dat je tegen mensen speelt die de game ook net pas spelen. Een erg leuke optie, maar het is wel vervelend dat je met jouw level 2 tegen mensen van level 41 uitkomt.

Gelukkig is dat niet alles wat de game biedt, want ook 'Cat and Mouse' en 'Infected' zijn leuke modi. In de eerstgenoemde moet je een langzame auto als eerste over de finish zien te krijgen, en bij de tweede speel je een soort tikkertje. Je mag dus niet geraakt worden door de geïnfecteerde auto’s. Hiernaast is er nog de 'King modus', waarbij je om een kroon strijdt, maar deze modus lijkt niet helemaal uit de verf te komen.

Wat erg leuk is in de multiplayer modi van Forza is dat je steeds als je een niveau hoger komt, je een nieuwe bolide of een bult credits kunt winnen. Dit is erg handig in de singleplayer modus van het spel. Al met al is de multiplayer van Forza erg lekker uitgewerkt en kun je je ook hier uren vermaken.

Een waar feestje
Zoals het een festival betaamt is het ook bij het Horizon festival in deze Forza game een waar feest waar je je uren kunt vermaken. De game biedt genoeg variatie in zowel de singleplayer modus als de multiplayer modi en ziet er verrukkelijk uit. Ook de soundtrack van de game maakt het een waar feest, dat je niet mag missen. Een minpuntje is dat lang niet overal op de map leven is te bekennen, maar hier kun je dan genieten van een lekker uitzicht. De nieuwe weg die de franchise ingeslagen is kan wat minder serieus opgepakt worden, maar dit zijn slechts instellingen die het voor nieuwkomers toegankelijk maakt, en de vaste kern wordt nog steeds verwend met het bekende recept uit de franchise. Als je de game nog niet hebt, is het dus tijd om naar de winkel te scheuren en deze vlug op te pikken.