Als je in Nederland over sport begint kom je vaak uit bij voetbal of schaatsen. Het is dan ook geen wonder dat de nieuwste FIFA super verkoopt in ons kikkerlandje. Een iets minder bekeken en besproken sport is biljart. Een onderdeel van deze sport, het poolen, staat centraal in de downloadbare game Pool Nation.

Een introductie
Het wordt dan ook tijd dat wij als het schoolvoorbeeld van nuchtere Hollanders aan de slag gaan en onze digitale keu afstoffen. Voor wie nog niet helemaal bekend is met de technieken en de regels van de sport, een kleine introductie. Poolen is de naam van een balspel dat gespeeld wordt op een tafel met zes gaten. Er worden een aantal gekleurde ballen neergelegd. Jij krijgt één witte bal en je doel is om de gekleurde ballen in volgorde van laag naar hoog in de gaten te spelen. Eerst de bal met het nummer één erop, dan nummer twee en ga zo door.

De besturing
Dit is de basis van het spelletje. Tijd om de omgang met de virtuele keu te verbeteren. Middels een tutorial, die verdeeld is in een aantal kleinere opdrachten, word je spelenderwijs steeds bekender met de besturing. Je leert onder andere hoe je richt, kracht zet en hoe je de bal kunt laten stuiteren. De besturing werkt goed en is lekker uitgebreid. Je kunt werkelijk alles aanpassen. De manier waarop de keu op de bal richt, of je recht tegen de bal schiet of tegen de zijkant, alles kan tot in de details worden ingesteld. En als je vergeten bent hoe je iets moest instellen, druk je op 'Y' en het besturingsschema wordt op het scherm getoond. Een dikke plus voor de besturing dus.

Hetzelfde mag worden gezegd van de grafische stijl van de game. De game ziet er namelijk prachtig uit en de glinsterende gekleurde ballen zijn een lust voor het oog. De pooltafel verandert van een doodsaaie groene rechthoek naar een schouwspel van kleuren.

  

Op zoek naar uitdaging
Voor het poolen heb je natuurlijk wel een tegenstander nodig. Deze kan gevonden worden in de computergestuurde tegenstanders. Je kunt ervoor kiezen om een los potje pool te spelen, maar ook kun je deelnemen aan een reeks toernooien. Door je tegenstanders te verslaan behaal je punten, en hierdoor heb je een reden om je uiterste best te doen. Een beetje fanatieke gamer wil natuurlijk alle sterren binnenhalen, maar dat zal niet makkelijk worden. De AI van Pool Nation wordt namelijk al snel vrij pittig. Dit kan als een pluspunt gezien worden, maar het is natuurlijk niet leuk om vrij vroeg in de game elke keer dik ingemaakt te worden.

Als je hier dan ook geen zin in hebt, kun je beter een vriend uitnodigen. Je kunt namelijk ook tegen een menselijke tegenstander gaan ballen. Hetzij online, hetzij samen op de bank. Het is vrij verrassend om te zien dat de game zowel offline als online multiplayer ondersteunt, iets wat steeds vaker een zeldzaamheid blijkt.

Geslaagde game
Al met al kun je dus wel stellen dat Pool Nation een meer dan redelijke poolsimulator is geworden. De game ziet er super uit en de besturing zit goed in elkaar en is uitgebreid. De tutorial is duidelijk en leert je goed hoe je je schoten moet plaatsen. Als je de knoppen alsnog vergeten bent, kun je met een druk op de knop het besturingsschema naar boven halen. De AI in de game is goed en soms misschien wel iets té goed. Daarom kun je er ook voor kiezen om tegen een menselijke tegenstander te spelen, zowel online als offline. Als je iets hebt met poolen, dan is Pool Nation zeker de moeite waard. Wij hebben de virtuele keu in ieder geval niet snel neergelegd!