Red Johnson is niet heel geliefd en moet dus goed oppassen. Hij heeft maar één vriend, genaamd: 'Saul'. Hem kun je steeds om hulp vragen als je ergens niet uitkomt. Daarnaast heeft Red twee broers, treffend genaamd 'Black' en 'Brown'. Brown is ontvoerd, Black niet. Maar of Red nu zoveel aan Black heeft  …

Hersenkrakers
Puzzels, puzzels en nog meer puzzels. Dat zijn de belangrijkste bestanddelen van Red Johnson's Chronicles. Je krijgt een cutscene te zien en daarna mag je je hersenen weer eens goed laten kraken. Er is een grote variëteit aan puzzels, de ene keer moet je een Japanse puzzel oplossen, de andere keer moet je achter de juiste combinatie van een cijferslot komen. De puzzels zijn wel erg moeilijk, en alleen weggelegd voor de echte puzzelaar. Gelukkig kun je Reds goede vriend Saul steeds om hulp vragen. Maar of dat nou een echt goede vriend te noemen is? Voor iedere tip moet je hem tussen de 100 en 1000 dollar betalen. Vervelende afzetter die het is!

Dossier
Net als een echte detective houd je op minutieuze wijze een dossier bij waar alle informatie die je nodig hebt in staat. Dit gebeurt automatisch en je hoeft er dus geen moeite in te stoppen. Je kunt er de plaatsen in zien die je hebt bezocht, personen bekijken die je hebt ontmoet en je doelstellingen bekijken. Daarnaast kun je met behulp van het dossier ook naar andere plaatsen toe gaan. Als je niet precies weet wat je moet doen om een doelstelling te halen kun je Saul weer om hulp vragen, tegen een 'kleine' financiële vergoeding uiteraard.

Gadgets
Een echte detective heeft natuurlijk de vetste gadgets die er stijlvol en duur uitzien. Red Johnson vormt echter de uitzondering op de regel. Uitgerust met een UV-lamp om onzichtbare inkt te lezen en een vergrootglas zul je de zaak op moeten lossen. Maar meer gadgets dan dat heb je ook eigenlijk helemaal niet nodig, voor dit spel dan. Natuurlijk had er nog meer mogelijk geweest op het gebied van de puzzels als er meer gadgets waren geweest, bijvoorbeeld poeder om vingerafdrukken te doen verschijnen, we noemen maar iets. Maar dit wordt toch wel een beetje mierenneuken.

Stijl
Iets wat gelijk opvalt is de stijl. Alles met al ziet er heel mooi uit. Je hoort een lekker speurmuziekje en het spel is mooi vormgegeven. Daarnaast is de voice acting ook erg goed gedaan en blijft het verhaal boeien. Alles bij elkaar ziet het spel er goed uit en zul je het geluid zeker niet op 'volume nul' zetten.

Saai
Ondanks dat het totaalplaatje er erg goed uitziet, wordt het spel al snel saai. Dat komt vooral omdat de puzzels erg moeilijk zijn en eigenlijk alleen voor de echte puzzelaar zijn weggelegd. Natuurlijk kun je Saul om hulp vragen – als je genoeg geld hebt – maar dat is ook niet leuk om altijd te doen.

Sowieso is het voor ontwikkelaars moeilijk om veel afwisseling te brengen in een puzzelspel. Maar daar is in dezen goed over nagedacht want de puzzels zijn allemaal verschillend en er zit een goed verhaal in. Het zit hem dan ook niet per se in de puzzels, maar juist in de moeilijkheidsgraad die ervoor zorgt dat het spel niet goed in balans is. Het zou fijner zijn als de puzzels makkelijk beginnen en daarna pas moeilijk worden. Maar nu begint het gelijk op een hoge moeilijkheidsgraad. De echte puzzelfans zien een uitdaging in dit spel, maar als je niet goed in puzzelen bent is deze game vele malen minder leuk om te spelen en zal Red Johnson bijzonder snel saai worden.

Cutscenes
Er komen opvallend veel cutscenes voorbij in het spel. Deze zijn nooit té lang en zijn meestal wel leuk om te bekijken. De ene keer zie je een mooie cutscene in kleur, de andere keer zit je zwart-wit beelden van een kroeg te bekijken. Hier haaks op staat het feit dat Red weleens in gesprek is met bijvoorbeeld zijn broer Black. Deze gesprekken zijn best wel saai en je hoort ze er ook niet bij praten, wat het langdradiger maakt dan een cutscene. Gelukkig kun je deze praatjes skippen en zijn ze ook niet heel belangrijk voor het verhaal.

Leeftijdsadvies
Opvallend om te vermelden is dat het spel een 16+ rating heeft gekregen. Hierbij zul je waarschijnlijk gelijk denken aan geweld, angst en grof taalgebruik. Maar dat komt totaal niet voor in het spel. Al wordt er dan wel gelijk iemand doodgeschoten aan het begin, maar daar vroeg het slachtoffer zelf om. Een 16+ rating lijkt niet op zijn plaats voor dit spel, maar zal dan waarschijnlijk vanwege de moeilijkheidsgraad zijn. Want eng en schokkend is Red Johnson zeker niet. En 'damn' en 'fuck' behoren zeker niet tot de standaard vocabulaire van Red en de overige personages.

Een detective-verhaal waarbij je je hersenen hoort kraken
Heb je ooit je hersenen horen kraken? Nee? Dan heb je Red Johnson's Chronicles: One Against All nog nooit gespeeld. Je zult bij elke puzzel logisch moeten nadenken en als je dan eenmaal de oplossing hebt gevonden denk je: o ja!. Het spel op zich ziet er goed uit en alles past bij elkaar. Wel kan de game erg snel saai worden, tenzij je veel van puzzelen houdt. Anders leidt het tot frustratie en wil je het liefst je controller naar je televisiescherm gooien omdat je de oplossing niet weet. Urenlang zit je te peinzen en te piekeren, totdat je ineens het licht ziet en 'Eureka' kunt roepen. Duur is het spel niet, het kost je namelijk maar tien euro. Echter, met mooie releases in het vooruitzicht zoals die van Dishonored, Fable en Halo, kun je je zuurverdiende loon wel beter besteden.