Althans, dat zul je zeggen. Om dat te bewijzen komen ontwikkelaars Team 17 en Mastertronic met de Worms Collection. Een schijfje met daarop maar liefst drie Worms games. Zo staan de originele Worms, Worms 2: Armageddon en Worms: Ultimate Mayhem op de cd. Drie klassieke games - overigens verschenen deze eerder al los in de digitale schappen - die je meenemen op een reisje door de 15 jaar lange en ontzettende rijke Worms-geschiedenis.

Eeuwenoud concept blijft leuk
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, het aloude concept van Worms is intact gebleven. Voor degenen die niet weten wat Worms is, schaam je. Heel diep. Terwijl jij dat doet, leggen wij het concept aan je uit. Het concept van Worms is beproefd en zeer succesvol. Daarom is het misschien ook dat Team 17 er al ruim 15 jaar misbruik van maakt. Daaruit voortvloeiend zou iedere gamer bekend moeten zijn met het concept: dood of verzuip de vijandelijke wormen door om de beurt een wapen af te vuren. Het motto luidt dan ook: 'Makkelijk te spelen, moeilijk onder de knie te krijgen.' Het laatste geldt vooral omdat je strategisch moet na gaan denken waar je je Worms neer wilt zetten en welk wapen je gaat gebruiken. Vooral de wapens zijn de drijvende kracht achter de Worms serie. Want er is maar één spel waar je met vliegende schapen, bananenbommen en heilige handgranaten je tegenstander het leven zuur kunt maken. 

De collectie
Goed, nu het concept bij iedereen bekend is wordt het tijd om naar de collectie te kijken. Voor je zuurverdiende centjes haal je drie games en zes DLC-pakketten in huis. En dat voor de toch zeer schappelijke prijs van ongeveer 30 euro. Voor dit bedrag haal je Worms, Worms 2: Armageddon (plus zes DLC-pakketten) en Worms: Ultimate Mayhem in huis. De eerste twee titels zijn geheel in 2D terwijl de laatste in 3D is. De naamkeuze voor de titels kan voor verwarring zorgen. Zo is Worms de HD-remake en moet Worms 2: Armageddon niet verward worden met het in 1999 verschenen Worms Armageddon.

Genoeg content
Het hele idee achter de Worms-franchise is net als het concept al jaren hetzelfde: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Alle delen in de serie zijn het leukste als ze met vrienden gespeeld worden. Even geen vrienden in de buurt? Dan is er nog genoeg content om jezelf bezig te houden. Met name in Worms 2: Armageddon, waar je niet alleen in kunt vechten maar ook in aan het puzzelen kunt slaan. Want, jawel, er zit een heus puzzelpakket bij waar soms echte breinbrekers tussen zitten. Ook Worms: Ultimate Mayhem bevat veel content maar helaas werkt de 3D-variant van Worms niet zo lekker als de 2D-versies.

Veel gevallen steekjes
Naarmate de tijd verstrijkt, zullen je nostalgische gevoelens niet genoeg geprikkeld worden. Waar Worms vroeger een ijzersterke serie was, laat deze collectie een hoop steekjes vallen. Bij ons rezen dan ook veel vragen op: Waarom kan ik maar vier wormen in een team? Waar is de collectie stemmetjes? En waarom zijn niet alle opties instelbaar? Zelfs met de vele content, waar je jezelf jaren mee zoet kan houden, kan deze collectie niet opboksen tegen de oudere versies. Erg spijtig.

Koester de nostalgische herinneringen
En dan kom je tot de schokkende conclusie dat je misschien beter je nostalgische herinneringen kan koesteren. Worms is niet meer wat het geweest is en dat is een gigantisch minpunt. Gelukkig is er wel één maar, want hoe je het ook wendt of keert: met elkaar op de bank knallen blijft lachen, gieren en brullen alleen wel in mindere mate. Een pluspunt is de grote hoeveelheid aan content waar je jezelf mee zoet kunt houden en voor de prijs van maar 30 euro is Worms Collection zeker geen miskoop.