Een sportfranchise moet het elk jaar weer een beetje beter doen om de fans ervan te overtuigen dat de nieuwste game weer wat geld waard is. En hoewel Madden NFL 12 een zeer goede game is, bracht het weinig vernieuwing mee. Electronic Arts lijkt de basis van Madden overhoop te gooien met Madden NFL 13. Het bedrijf komt aanzetten met een nieuwe engine, realistischere reacties van receivers en een nieuwe modus genaamd Connected Carreers. Is de game daadwerkelijk een beetje beter of is de vernieuwing ook dit jaar miniem?

Krachtige nieuwe engine
Laten we eerst de belangrijkste vernieuwing aansnijden: de Infinity Engine. Deze engine berekent erg precies wat er zoal gebeurt tijdens een botsing. Dit betekent dat er geen valanimaties meer zijn die je al honderden keren hebt gezien. Het lijkt erop dat we dit elk jaar zeggen, maar het verschil met Madden NFL 12 is enorm groot. Tackles voelen nu erg realistisch aan en soms zul je zo’n harde tackles zien dat je haast medelijden krijgt met de virtuele spelers.

De berekeningen van de tackles gebeuren erg precies en houden bovendien ook nog eens mooi rekening met de statistieken van de spelers. Zo zal een krachtige tight end als Jimmy Graham de bal eenvoudiger met één hand kunnen vangen terwijl hij tegen de grond wordt gesleurd door een cornerback. Je ziet hoe hij zijn lichaam draait en keert om die bal nog te vangen. Minder goede tight ends zie je dit soort acties erg snel opgeven in soortgelijke situaties. Dit alles zorgt voor een realistisch gevoel dat ook na een groot aantal potjes niet begint te vervelen.

Storende foutjes
Maar zoals we ondertussen wel weten, perfectie bestaat niet. Er zijn dan ook nog enkele problemen met de engine. Zo zullen spelers ook na een play nog over elkaar struikelen. Wandelt iemand tegen een speler die op de grond ligt, dan zal hij waarschijnlijk struikelen. Dit is een probleem die de eigenlijke play niet hindert, waardoor het meevalt. Af en toe zijn er echter ergere glitches waardoor spelers die elkaar eigenlijk niet aanraken, toch in een tackle met elkaar verwikkeld zijn en op de grond vallen. Erg vervelend, zeker als je op die manier die ene mooie touchdown niet kunt maken omdat er hierdoor andere verdedigers vrij spel hebben.

Beter passingsysteem
En verdedigers hebben sowieso al minder vrij spel in Madden NFL 13. Vroeger gebeurde het maar al te vaak dat cornerbacks en linebackers de bal uit de lucht haalden terwijl ze gewoon een andere kant opkeken. Dit soort momenten heb je bijna niet meer in Madden NFL 13. Bovendien kun je als quarterback nu de bal veel preciezer plaatsen. Dit doe je door een subtiel tikje tegen de thumbstick te geven. Dit is zeer effectief en het geeft je een geweldig gevoel wanneer je op deze wijze net over een cornerback gooit. Receivers hebben nu ook mee animaties waarmee ze de bal kunnen vangen, zodat het ook nog maar zelden gebeurt dat een bal door ledematen vliegt.

Commentaar zorgt voor spoilers
Al deze actie wordt voorzien van commentaar door twee nieuwe stemmen. De conversaties klinken natuurlijker dan voorheen, al zul je na verloop van tijd hele zinnen kunnen meezeggen omdat je alles al eens hebt gehoord. Bovendien is het vervelend dat de commentatoren de hele tijd hun mening geven over bepaalde zaken. Zit je in een multiplayer potje en wil je een keiharde blitz uitoefenen, dan bestaat de kans dat een van de commentatoren zal zeggen dat je hoogstwaarschijnlijk zware druk gaat uitoefenen. Hierop kan de tegenstander dan weer actie ondernemen om je plan te stoppen.

Maar het blijft niet bij twee nieuwe stemmen, heel wat spelers hebben namelijk hun stem geleend aan het spel. Zo zul je ze bijvoorbeeld horen brullen tijdens de wedstrijd. Het is bovendien ook leuk om te horen dat er geen klassieke Madden-track is voorzien. Er is gekozen voor grote, bombastische orkesten, net zoals in de echte NFL. Bij momenten krijg je hierdoor zelfs het gevoel dat je een College Football game aan het kijken bent.

  

Verbonden spelers
De laatste belangrijke nieuwe feature is de Connected Careers-modus. Deze modus gooit bekende modi als de online/offline-franchise en Superstar door elkaar. In deze franchises heb je ditmaal veel meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat spelers enkel maar als receiver kunnen spelen. Dit maakt een franchise zoveel moeilijker om te winnen aangezien je ook moet uitgaan van het sterkte van je team en de strategie die wordt gehanteerd door de AI.

Alle spelers die je aanmaakt, zullen nu een plek krijgen in dezelfde league en franchise, dankzij Connected Carreers. En je kunt op elk moment kiezen welke speler je in level wilt laten stijgen. Doorheen de seizoenen krijg je ervaringspunten wanneer je bepaalde doelstellingen haalt met een speler of met een team. Het is helaas wel jammer dat je erg veel van deze punten nodig hebt om van je personage een echte topspeler te maken. Dit is niet echt realistisch en velen zullen niet het geduld hebben om eerst vier seizoenen te doorlopen, tot een van de personages een topspeler wordt.

Connected Carreers mist bovendien een belangrijk gegeven, en dat is een tutorial. Nooit krijg je een duidelijke uitleg en dat kan nieuwe spelers afschrikken. Maar eigenlijk wegen de minpunten van deze modus niet op tegen alle pluspunten. De mix van de oude modi is geweldig en vooral de draft aan het begin van elk seizoen is indrukwekkend opgezet. Ook erg grappig: tijdens het seizoen worden er verhalen bedacht over heel wat van je virtuele spelers. Deze verhalen kun je volgen via een vals Twitter-account in het spel.

Nodigt uit tot spelen
Madden NFL 13 heeft het vooropgestelde doel bereikt: Het is een beetje beter dan de vorige editie. De Infinity Engine en de Connected Careers modus zorgen voor genoeg vernieuwing, maar kennen helaas nog wat minpunten. Sommige animaties vlotten niet helemaal, de commentaar zorgt voor spoilers en een tutorial ontbreekt volledig. Toch zijn de positieve veranderingen in de meerderheid. Vooral de Connected Careers modus is uniek en is de grootste reden waarom je dit nieuwe deel in huis moet halen. Als EA deze verder weet uit te bouwen, zou Madden NFL 14 wel eens het beste spel uit de franchise kunnen worden.