Hybrid speelt zich af in het jaar 2032. Een nieuw ras, bekend als de Variants, is naar Planeet Aarde gekomen. Zij vernietigden Australië waardoor de wereld in rep en roer is. Chaos ontwikkelde zich en er brak een wereldoorlog uit tussen de Variants en de Paladins, een menselijke rebellengroep die de Variants wilt verdrijven.

Een moderne shooter
Hybrid is een moderne shooter. Alle aspecten van de 'klassieke' shooters, zoals Call of Duty en Battlefield, zul je niet terugvinden in dit spel. Waar je in dergelijke games over een schietterrein lóópt met je machinegeweer, kun je in Hybrid alleen vliegen. Je bevindt je in een soort 'galactische' ruimte waar diverse schuilmuren staan om de vijand sluw aan te kunnen vallen. Als de kust veilig is druk je op A en kun je naar een andere muur vliegen. Als je toch wordt aangevallen druk je op B en vlieg je achteruit. Het lijkt misschien irritant dat je alleen maar kunt vliegen en steeds van muur naar muur moet, maar het is juist een leuke manier om Hybrid te spelen.

Dat komt grotendeels door de besturing, die perfect op de gameplay is ingesteld. Zo kun je dus vlug ontwijken met B, heen een weer vliegen met de A en simpel over een muurtje springen met Y. De reden dat je steeds van muur naar muur moet is dat je een magnetisch pak aan hebt dat steeds terug naar een muur wil. De bewegingsvrijheid neemt desondanks nauwelijks af, omdat het spel zo is ingericht dat je via de muren alsnog overal kunt komen. Hier is dus goed over nagedacht en je zult nooit het gevoel hebben dat belangrijke plaatsen onbereikbaar zijn.

Vechten
Het vechten gaat op een fijne en gemakkelijke manier in Hybrid. Je kunt een goede tactiek bedenken omdat er veel schuilplekken zijn en je daardoor de vijand op een plek kunt aanvallen waar je niet gezien wordt. Als er veel vijanden op één plek zitten kun je een granaat gooien, deze ontploft redelijk snel en is vaak erg effectief. Doordat je je steeds achter muren kunt verschuilen wordt het makkelijker om de vijand in je vizier te krijgen. Enkele kogelschoten en je hebt er een kill bij. De camera staat daarom tactisch boven je karakter zodat je een breed overzicht hebt van de gehele ruimte.

Mocht je even geen zin meer hebben in schieten, dan zijn er gelukkig de drones en warfighters. Dit zijn hele handige robots. Als je genoeg punten hebt gehaald door het neerhalen van tegenstanders kun je een drone of een warfighter oproepen.  Drones zullen je volgen, beschermen en helpen om de vijand te vermoorden. Warfighters zijn agressiever en gaan zelf op de vijand af. De robots blijven net zolang totdat ze neer zijn gehaald door de tegenstander. Naast de drones en warfighters kun je ook nog andere robots oproepen als je meer punten hebt. Deze zijn nog sluwer en gemener dan de standaard hulprobots.

    

Wapenarsenaal en upgrades
Ondanks de robots ga je natuurlijk voornamelijk aan de slag met wapens. In het begin is de keuze in wapentuig helaas wat beperkt. Je hebt maar twee wapens om uit te kiezen. Naarmate je een hogere rank krijgt speel je gelukkig meer wapens en speciale vaardigheden vrij. Van de speciale vaardigheden heb je er overigens meer in het begin. Dit zijn voorwerpen zoals granaten, maar ook voordelen die je niet kunt gebruiken om te vechten. Zo kun je ervoor kiezen om je aanvalsschade te verhogen met 12%. Ondanks dat je in het begin nog weinig keuze hebt zijn het toch handige items en wapens waar je uit kunt kiezen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je in het begin heel erg slecht zal zijn met de gegeven wapens en speciale vaardigheden.

De wapens en speciale vaardigheden zijn in het begin nog niet zo sterk, maar hoe meer XP je verdient tijdens het spel, hoe beter deze worden. Hiervoor is de zogeheten Tier, hoe hoger je Tier is, hoe beter je wapens en speciale vaardigheden zijn. Tier kent vijf ‘levels’. Je begint in level 1 en zodra je genoeg XP hebt verdient ga je naar level twee. Hierbij wordt, bijvoorbeeld, de aanvalsschade met 14% verhoogd in plaats van 12%. En daarna 16%, enzovoort. Naarmate jij langer Hybrid speelt, wordt je uitrusting dus steeds krachtiger en effectiever.

Speltypes
Er zijn verschillende speltypes: Team Deathmatch, King of the Hill, Artefact, Crazy Kings en Tactics. Het zijn stuk voor stuk leuke speltypes die natuurlijk ook al bekend zijn van andere shooters zoals Unreal Tournament. Een wedstrijd in Hybrid duurt nooit heel erg lang, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe snel je het doel haalt. Als het te lang duurt gaat de computer aftellen en wint degene die de meeste punten heeft op dat moment. De wedstrijden worden altijd met zes spelers gespeeld. Heb je daar geen zin in en wil je in je eentje spelen, dan heb je pech. Hybrid kent namelijk geen singleplayer. Dit is best een groot minpunt, want de singleplayer had erg leuk uit kunnen pakken. Jammer dat ontwikkelaar 5th Cell hiervoor heeft gekozen.

        

Mappen
Hybrid stelt in totaal tien mappen ter beschikking. De mappen steken doorgaans praktisch in elkaar en bieden stuk voor stuk prima evaringen. Geen van de beschikbare arena's springt er echt uit als opvallend en hoewel dat jammer is, leveren ze allemaal een prima kwaliteit. Waar je wel veel verschil in ziet is de grootte van de verschillende maps. Bij de ene map heb je heel veel ruimte, maar bij de andere map heb je één plek om de strijd te leveren. Toch probeert het spel je te allen tijde mogelijkheden te geven om de vijand succesvol aan te vallen.

Keuzes
Aan het begin van het spel, tijdens je eerste kennismaking met Hybrid, krijg je de keuze tussen de Variants en Paladins. Je zit vervolgens de rest van het spel aan deze keuze vast. Als je een nieuwe match begint zal je eerst een zone moeten kiezen, Amerika, Europa, Azië of Afrika. Daarna kan het beginnen. Je kunt je wapens en speciale vaardigheden kiezen. Daarnaast kun je met alle spelers kiezen tussen een map en speltype, heel simpel: de meeste stemmen gelden. Als er twee mappen/speltypes zijn met hetzelfde aantal stemmen dan kiest de computer willekeurig tussen de twee mogelijkheden.

Bugs
Jammer is het feit dat er een aantal bugs in het spel aanwezig is, zo kan het soms voorkomen dat je even niet kan schieten. Als je dan even beweegt is het probleem gelukkig opgelost. Dit is erg vervelend omdat het je leven kan kosten. Daarnaast zijn er ook wel eens wat problemen bij het laden, waardoor het spel óf heel lang moet laden, óf stopt met laden en terugkeert naar het vorige scherm. Een enkele keer is het bij ons zelfs voorgekomen dat de verbinding helemaal wegviel en we terugkeerden naar het hoofdmenu. Dit gebeurde tijdens een wedstrijd en er is niks vervelender dan een verbinding die wegvalt te midden van een killing spree.

Een verfrissende shooter
Ondanks de bugs die in het spel zitten is Hybrid een hele toffe multiplayershooter. Enige minpunten zijn het ontbreken van een singleplayer en de lange laadtijden. Maar daar doorheen kijkend is Hybrid zeker de moeite waard. Het concept van de game is erg leuk en het spel is best vernieuwend. De maps zijn mooi, en vooral praktisch ingericht en tijdens het spelen dreunt een lekker muziekje. De manier van vechten en de bijbehorende besturing is goed uitgedacht en zorgt voor een strakke ervaring. Moeilijk om te leren is Hybrid dan ook niet; in het begin zal je wat moeite hebben met het spel, maar na een potje of drie, vier, ben je al helemaal gewend en kan de lol pas echt beginnen.