Deadlight Review

En dat postapocalyptische merk je meteen als je de game opstart. De wereld is in totale chaos, huizen staan in brand en auto’s liggen ingedeukt op de wegen. Randall Wayne is een overlevende die samen met drie anderen voor de zombies vlucht. Als de groep via een ladder uit een benarde situatie wil ontsnappen, breekt deze. Randall wordt gescheiden van de groep en moet alleen verder om bij het laatste veilige punt van Seattle te komen.

Bekend
Een situatie waar je niet in wilt belanden, dat is hoe je het begin het beste kunt beschrijven. Het is echter niets nieuws binnen zombiegames. Het verhaal is dan ook niet het sterkste punt van de game. Het doet namelijk niets nieuws en ook niets speciaals. De gebeurtenissen in de game zijn soms dan ook ietwat voorspelbaar, maar dit schaadt het spel verder niet. Het is een arcadegame en geen blockbuster. Alles is net wat korter en simpeler.

De tijdsduur van de game is namelijk ook niet lang te noemen. Na ongeveer vijf uurtjes zie je de aftiteling verschijnen. In die paar uur beleef je echter wel een bijzonder spannend avontuur. Door de hele game heen zul je namelijk op je hoede moeten blijven. Dit omdat je geen Hulk bent en dus makkelijk dood kunt gaan als je aangevallen wordt door zombies. Maar dat is niet het enige gevaar; overal liggen stroomkabels op je te wachten om je een lekkere schok te geven. Maak een fout en je legt het loodje.

In je eentje
Soms heb je echter geen keuze en zul je wel wat risico’s moeten nemen. De game is namelijk heel zuinig met zijn hulp. Hier en daar zul je kleine pijltjes zien op plekken waar je kunt klimmen, maar soms zul je zelf moeten uitzoeken hoe je progressie maakt. Een gevolg hiervan is wel dat je een flink aantal keer het loodje zult leggen en elke keer dat je overlijdt zul je weer een seconde of vijf moeten staren naar een laadscherm.

Dat is natuurlijk niet de leukste manier om de game te spelen, dus denk na voordat je een actie onderneemt. Deadlight kan dan ook wel een beetje als een puzzelgame gezien worden. Helaas is de besturing soms ook een puzzel. Bij bijvoorbeeld het springen zul je moeten oppassen wat je doet met je sticks. Wil je recht omhoog springen dan zul je die namelijk met rust moeten laten. Beweeg je ze wel, dan zul je naar links of rechts schieten en soms kan dit ervoor zorgen dat je alsnog het loodje legt.  Hoewel de game dus zowel positief als negatief een puzzelgame is, blijft het platformen het belangrijkst en gelukkig staat dat onderdeel als een huis.

Super snel
Het platformen gaat namelijk lekker vloeiend. De besturing is zo ingesteld dat je de levels op tempo doorrent en als je weet waar je langs moet tover je prachtige free-run actie op het scherm. Niet alleen speelt dit lekker, maar het is ook prachtig om Randall supersnel langs de vele ondoden te zien sprinten. Ondanks het bovengenoemde springen is de besturing dus prima en het platformen is daardoor het leukste deel van de game.

Zoek, vind, gebruik
Ondanks de nadruk op platformen is een zombiegame natuurlijk niet compleet zonder het nodige vechten. Randall zal namelijk niet helemaal onbewapend op pad gaan. Al snel zul je kennismaken met de bijl. Deze wordt gebruikt om sloten kapot te slaan en om hoofden van ondoden af te hakken. Dieper in Seattle zul je echter ook revolvers en shotguns tegenkomen, dus aan vuurkracht geen gebrek. En dat is maar goed ook, want soms zul je echt in de hoek gedreven worden.

Probeer dan ook om zoveel mogelijk hoog te blijven en te genieten van de omgevingen waar je doorheen sprint. Want ook al is Deadlight een tweedimensionale platformgame, de omgeving heeft een heleboel diepte en is prachtig om te zien. De grimmige stijl van de game voegt nog wat extra spanning toe aan die beleving. De gebeurtenissen in deze wereld zijn natuurlijk niet leuk en het uiterlijk van de game, dat het best vergeleken kan worden met de arcadegame Limbo, verduidelijkt die donkere kant van het leven.

Kort maar krachtig
Deadlight brengt je een korte maar ontzettend spannende rit door het postapocalyptische Seattle. De game speelt lekker en ziet er dankzij zijn grimmige uiterlijk en diepe achtergronden prachtig uit. De controle van je karakter is soms wat aan de gevoelige kant, maar na een tijdje zul je het onder controle hebben. Het verhaal doet niets onverwachts, maar staat zijn mannetje. Het grootste minpunt is toch het gebrek aan hulp. Hierdoor zul je nogal wat keren doodgaan en moet je weer naar een laadscherm kijken, wat natuurlijk de geweldige spanning doorbreekt. Toch zijn het maar kleine gebreken en Deadlight is dan ook een titel die je zeker een keer moet proberen.