Want wie afdaalt in gevaarlijke grotten en enge gebieden om daar goud, artefacten en diamanten te verzamelen, kan wachten op een hoop ellende. In de game Spelunky daal je af naar deze gebieden vol gevaartes en goud. Maar of dat glimmende goud ook voor de ontwikkelaar een goudmijntje is, is nog maar de vraag.

Wat nou verhaal?
Een flinterdun verhaal, dat kent Spelunky. Jij gaat als avonturier een diepe, mysterieuze grot verkennen na het vinden van een dagboek dat al jaren in een grot ligt. De schrijver belooft je grootse schatten, van goud tot  diamanten en artefacten. Daarvoor zul je wel een hoop gevaartes moeten trotseren en je een weg door de 'altijd veranderende grot' moeten banen. Een leuke uitdaging, die je het bloed onder je nagels vandaan kan halen. Geen dik verhaal dus, maar gelukkig beschikken wij mensen over iets dat heet creativiteit. Gedurende ieder level zul je een half boek kunnen schrijven over wat je hebt meegemaakt. Zeker als je je bedenkt hoeveel gevaarlijke situaties je zult meemaken en hoeveel schatten je zult verzamelen voor je een beetje progressie hebt geboekt.

Gevaartes alom
Als avonturier zul je goed voorbereid moeten zijn. Bommen en touwen zijn je voornaamste maatjes terwijl je je een weg baant door de spelonken, al vechtend tegen slangen, spinnen, winkeleigenaren en noem het maar op. Er is niemand om je te helpen, tenzij je het spel in de multiplayermodus speelt. En denk maar twee keer na voordat je even snel heen en weer rent voor een stukje goud. Simpele boobytraps als pijltjes zullen je het leven meer dan eens zuur maken. Of denk je die ene grote schat mee te nemen? Wees bedacht op een gigantische steen die een groot deel van het level wegvaagt. In Spelunky zul je meer dan eens de dood vinden, maar gelukkig blijft het spel interessant.

Geen déjà vu momenten
Want ondanks dat je enorm vaak het loodje zult leggen, hebben de heren van ontwikkelaar Mossmouth er voor gezorgd dat je wilt blijven spelen. De levels worden willekeurig gegenereerd, waardoor ieder level weer anders is en Spelunky continu interessant blijft. Loop je de ene keer in een grot met veel vijanden, zo loop je de volgende keer in een grot vol schatten, of gewoon een variatie daarop. En ondanks dat Spelunky regelmatig het bloed onder je nagels vandaan haalt, zul je nooit de game de schuld kunnen geven van de door jou gemaakte fouten.

Heerlijk wegspelen
Het is heerlijk spelen met Spelunky. Je start de game op, daalt af en een paar uur later zul je pas beseffen hoelang je hebt zitten gamen. Door de grote variatie in de levels dankzij de altijd veranderende ervaring blijf je spelen. Niet alleen de soepele besturing maar ook de fantastische twee dimensionale graphics dragen daar aan bij. De typische platformactie komt bovendien van de bovenste plank, waardoor het bekende rennen en springen tot een waar genot verheven wordt. Maar jongens en meisjes, alsjeblieft, let goed op je stappen...

Weinig progressie, een hoop voldoening
Vrijwel alles in Spelunky is gebouwd om de speler het leven zuur te maken. Zo zul je plots opdoemende spoken, bommenstelende apen en gigantische wespen meemaken, maar ook de omgeving is niet bepaald je vriend. Zo kun je in diepe kuilen terechtkomen die levensreddend water of dodelijke stekels bevatten. In Spelunky zul je de progressie die je zelden maakt dan ook echt koesteren. Je zult erachter komen dat het geld dat je vergaart, waar je allerlei handige gadgets mee koopt, minder waarde heeft dan het behalen van het volgende level. Spelunky is niet vergevingsgezind, waardoor je na vier klappen weer opnieuw mag beginnen in het eerste level van de betreffende wereld. Weet je het vierde en tevens laatste level uit een wereld tweemaal uit te spelen, dan kun je een 'shortcut' kopen. Deze shortcut maakt het mogelijk om in het eerste level van de volgende wereld te starten.

Makkelijk te spelen, moeilijk te leren
Spelunky is ook geen game die je even binnen no-time uitspeelt. Het is mogelijk, aangezien er een Achievement is waarvoor je het spel binnen acht minuten moet uitspelen. Deze Achievement is weggelegd voor de echte die-hards, de mensen die zonder zwoegen en zweten games als Dark Souls hebben uitgespeeld. Spelunky is moeilijk, belonend, maar laat je zelden progressie maken. Toch blijf je spelen, om te hopen dat je dit keer meer schatten zult vergaren en ook nog eens het level voorbij komt.

Dit spel kan je dan ook de hele zomervakantie, en ver daarna, bezighouden. Hoe meer je speelt, hoe beter je na gaat denken over je volgende stap. Ga je nog dat grote artefact halen voor je verder gaat, ga je het touw redden dat ogenschijnlijk dichtbij hangt of laat je het erbij en besluit je door te gaan naar het volgende level? Je begint als een echte avonturier te denken, want letterlijk om ieder hoekje schuilt gevaar. Of je het nou gezien hebt of niet.

In goed overleg
Dat kritische denkvermogen komt in de multiplayer zelfs nog meer tot zijn recht, aangezien je daar te maken hebt met het gevaar van één of maximaal drie andere medespelers. Iedere bom en iedere vijand die je uitschakelt zul je moeten communiceren. Want wat als je per ongeluk een bom laat afgaan en je je maatjes om zeep helpt, of ze door jouw klunzige fout niet meer het einde van het level kunnen bereiken? Dan heb je toch bonje en chaos op de bank, Spelunky kan namelijk alleen lokaal met elkaar gespeeld worden. De chaos wordt echter nog groter in de Deathmatch. Daarin kun je met z'n vieren, of een aantal bots, uitzoeken wie de beste en meest ervaren avonturier is. Bommen gooien en touwen lanceren terwijl je de tegenspelers probeert om zeep te helpen was nog nooit zo chaotisch. De potjes zijn vaak binnen enkele seconden afgelopen doordat de arena's overladen zijn met allerlei soorten gevaartes. Chaos was nog nooit zo leuk.

Waar voor je geld
Zelden speelde een game zo lekker zonder je ook maar enige vorm van progressie te bieden. Doordat ieder level anders is en je nooit eenzelfde stuk opnieuw zult spelen, staat Spelunky garant voor maanden speelplezier. Wie van platformers, uitdaging, verslaving en een hoog herspeelbaarheidsgehalte houdt zit met Spelunky gebakken. En nu het in Nederland toch van dat slechte weer is, heb je gelijk een goede reden om dit spel in huis te halen. Eigenlijk is daar natuurlijk geen reden voor nodig; Spelunky is glimmend goud.