New Art Academy volgt twee eerdere delen op die op de voorgaande handheld van Nintendo verschenen, de DS. Bovendien wordt New Art Academy gebracht vlak na de lancering van Nintendo's aangepaste 3DS, de 3DS XL. Het grotere scherm wordt dan beschouwd als een soort schilderdoek. Ook kan New Art Academy prima op de normale (kleine) 3DS gespeeld worden.

Realistisch leren schilderen
Wat belangrijk is om meteen voor ogen te houden is dat New Art Academy een simulatiegame is. De kunst is om goed te leren tekenen en schilderen en de fijne kneepjes van het vak in de vingers te krijgen. Verwacht dan ook geen score-element of bepaalde punten die je kunt halen. Op zich is dit begrijpelijk, aan de andere kant is de game nu tamelijk sec en blijft de enige uitdaging goed leren tekenen en schilderen. Een cijfer voor je kunstwerk of het kunnen verdienen van bepaalde dingen had de game niet misstaan. Het enige wat je vrijspeelt zijn volgende lessen. 

Enfin, aangewezen op je stylus die gebruikt wordt als penseel of potlood, ga je aan de slag. Voor wie is New Art Academy bedoeld vraag je je misschien af. Voor de mensen die willen leren tekenen en schilderen, die wat meer te weten willen komen over technieken en meteen resultaat willen boeken. De échte kunstenaars zijn natuurlijk niet van die hippe geeks die met een 3DS aan de slag gaan, die halen een echte ezel en schildersdoek tevoorschijn. Logisch, want de geur van verf valt niet te overtreffen door een 3DS zonder geur en het echte gevoel is natuurlijk écht schilderen. Zo simpel is het.

Desalniettemin doet New Art Academy goede zaken en leer je écht wat. Onder getekende heeft zelf nog als eindexamenvak Tekenen gehad en weet dus het een en ander wat komt kijken bij het maken van een kunstwerk. Terug naar de game: in een aantal lessen, beginnend met het schilderen van een kers, word je bijgebracht hoe het van belang is om stap voor stap aan een kunstwerk te werken. Eerst begin je namelijk met een grondlaag, dan de basisvorm, donkere kleur, lichtere tinten en ga zo maar door. Wat je leert, is conform de werkelijkheid, waardoor New Art Academy een diepgaand kloppend spel is. Gelijktijdig leer je met wat voor penselen te werken, dat je niet met een dikke kwast accenten aanlegt bijvoorbeeld.

Vincent van Gogh neemt je bij de hand
Elke les word je stapje voor stapje begeleid waarbij Vincent van Gogh je bij de hand neemt. Hij legt je eerst uit wat je doen moet, vervolgens doet hij het voor, waarna jij tot slot zelf aan de slag mag. Je zult merken dat zelfs als je niets met tekenen hebt toch in staat bent om iets te schilderen, doordat de begeleiding zo goed is. Vaak lijkt het moeilijk om een object uit de werkelijkheid op papier te krijgen, maar dat is puur omdat mensen niet weten wat op papier te zetten en waar ze precies mee moeten beginnen. In de lessen krijg je zoveel kneepjes van het vak mee dat je daarna je eigen creatieve geest los kunt laten en zelf vrij aan de slag kunt gaan.

Laat de creatieve geest maar los
De mogelijkheden met New Art Academy zijn onbeperkt. Zo kun je je laten inspireren door objecten die het spel aandient, maar ook kun je zelf wat verzinnen en zomaar wat fantasieën naar een doek brengen. De aller tofste feature is dat het spel de mogelijkheid biedt om foto's van je SD kaart tevoorschijn te toveren zodat je die na kunt maken. Dus, stel je hebt een toffe foto in het echt gemaakt of bijvoorbeeld in een andere 3DS-game, dan kun je die in New Art Academy na gaan maken. Of je ervoor kiest om een raster te gebruiken is aan jou, maar mocht je een toffe foto hebben en het niet aandurven, is het een handige mogelijkheid om het raster te gebruiken. Dan kun je letterlijk stap voor stap iets namaken en hoef je niet bang te zijn dat je qua verhoudingen helemaal de verkeerde kant op gaat.

Voor de rest zijn de kleuren erg uitgebreid en kun je van alles met elkaar mengen. Er is zelfs een realistisch element aangebracht, namelijk dat je niet onbeperkt kunt verven. Na een paar strijken is zogenaamd de inkt op en zul je dus even je stylus van het scherm moeten halen. Het voegt net even iets extra's toe waardoor je bijna het idee krijgt zelf aan het schilderen te zijn.

Opstapje voor het echte werk
Al met al is New Art Academy een zeer goede game geworden. Mensen die niet zoveel met schilderen en tekenen hebben, simpelweg omdat ze het niet kunnen of bang zijn fouten te maken, zouden dit spel eens moeten proberen. New Art Academy is zo ontzettend gebruiksvriendelijk dat jong en oud er met een gerust hart mee aan de slag kunnen. Het enige jammerlijke is dat een typisch spelelement zoals bijvoorbeeld in Draw Something ontbreekt. Lessen kun je vrijspelen, maar daar houdt het bij op. Het verdienen van cijfers of andere opties behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Dat neemt niet weg dat het een goede simulatiegame is, één die je klaarstoomt voor het echte werk. New Art Academy verschaft goede technische informatie rondom schilderen en tekenen. Na een paar uurtjes op de 3DS gespeeld te hebben zal menig geek eens echte verf willen ruiken en gebruiken.