Eén remake van twee games. Dat is nieuw. Waar we normaal bij HD-remakes twee of drie volledige games krijgen zijn nu twee games verwerkt in één remake. Uitgever Activision en ontwikkelaar Robomodo zijn met een bijl op twee pareltjes in gaan hakken om de toegetakelde restjes aan ons voor te schotelen. Dat de game alleen downloadbaar is, heeft daar weinig mee te maken. De HD-remake is nog geen halve gigabyte groot, dus de game had met gemak twee keer zo groot kunnen zijn en nog steeds niet veel ruimte ingenomen op je harde schijf. Tony Hawk’s Pro Skater 1 en 2 waren in hun tijd absolute toppers en het is raar dat we ze nu niet weer in volle glorie mogen aanschouwen.

Dat klinkt wel erg negatief. Kijken we echter naar de content die we wel hebben in plaats van niet dan worden we een stuk vrolijker. Het is een feest van herkenning om na al die jaren weer aan de slag te mogen met levels als Hangar en School II. Oké, dat we in plaats van zeventien levels maar zeven levels voorgeschoteld krijgen, is zeker een groot minpunt – zeker nu Activision al staat te zwaaien met extra levels middels downloadbare content. Het neemt echter niet weg dat de levels die we aangeboden krijgen super zijn. Drie levels uit de eerste Pro Skater en de overige vier uit deel twee. De grootste favorieten zitten er allemaal in.

Twee minuten knallen
Voor gamers die nog niet zo lang meegaan zullen we even uitleggen wat de bedoeling is van Tony Hawk’s Pro Skater. Waar je een aantal jaar geleden in de Skate-games en de laatste paar Tony Hawk-games door een open wereld kunt skateboarden, staan de Pro Skater-delen bekend om losse levels. In ieder level krijg je twee minuten de tijd om een aantal opdrachten te halen. Standaard zul je overal verschillende highscores moeten halen, de letters SKATE verzamelen en een geheime DVD vinden (want wie weet tegenwoordig nog wat een videoband is?). Daarnaast krijg je nog specifieke opdrachten voor een level zoals het verzamelen van vijf gangpasjes in School II of een speciale truc doen over een grote trap in het level Mall.

Het zijn allemaal korte opdrachten die na vaak genoeg proberen allemaal te behalen zijn. Je hoeft geen onmogelijke dingen te doen om succesvol te zijn in deze game. Het enige probleem hiermee is dat wanneer je alle opdrachten behaald hebt er weinig overblijft om te doen in de singleplayer. Je kunt de levels eindeloos blijven spelen, maar of je daar nog zin in hebt als er niets meer te doen is, is twijfelachtig. Uiteraard is er wel een multiplayer aanwezig om je nog langer bezig te houden. De klassieker Graffiti is terug, waarbij iedereen een zo hoog mogelijke score moet neerzetten bij ieder obstakel. Degene met de meest hoge scores wint. Nieuw is een modus waarbij het hoofd van je skateboarder steeds verder opzwelt. Je zult trucs moeten doen om je hoofd weer te laten krimpen voordat je hoofd explodeert.

Nog minder content, maar met vernieuwingen
De multiplayer is helaas wel alleen online speelbaar. Gamers die de eerste twee delen uit de Pro Skater hebben gespeeld, herinneren zich misschien nog wel de offline multiplayer en hoe tof die was met z’n tweeën op de bank. Zo’n plezier zit er dit keer niet in. Je kunt alleen met mensen over het internet spelen. Hoewel het minder is, is het wel een serieuze vernieuwing ten opzichte van de originele games. Een online multiplayer was voor de Tony Hawk-games pas mogelijk sinds Tony Hawk's Pro Skater 3.

Er is nog een punt waarbij Robomodo content heeft weggehaald en heeft vervangen door iets nieuws. In de originele games zaten levels waarin je aan een competitie meedeed. In drie rondes moest je je best doen om zo goed mogelijk te presteren. Die competities zijn nu nergens te bekennen. Er is echter wel een level aanwezig waar oorspronkelijk een wedstrijd werd gehouden, maar waar Robomodo zelf opdrachten aan toegevoegd heeft. Van de weinige content die we dus al krijgen heeft de ontwikkelaar nog meer weggehaald, maar om het te verbergen is er wel iets nieuws toegevoegd. Dat maak je tegenwoordig ook nauwelijks mee in een HD-remake.

Geweldige soundtrack
Waar we wel zonder twijfel nog even positief over zijn als met het origineel is de soundtrack. De muziek is helemaal geweldig en past precies bij de gameplay. Er keert een heel aantal nummers terug uit de eerste twee delen en de rest wordt aangevuld met nieuwe liedjes. Dat de oude nummers een succes waren was allang duidelijk, maar ook de nieuw toegevoegde nummers passen uitstekend thuis bij de Tony Hawk’s Pro Skater-games. We hebben dus helemaal niets te klagen op dit vlak.

Helaas kunnen we niet op zo’n positieve noot afsluiten. Er is namelijk nog een heleboel mis met deze HD-remake. In ieder level zijn talloze bugs te vinden die de spelervaring toch een stuk minder maken. Zo kan je skateboard bijvoorbeeld vast blijven zitten onder de grond zodat je meteen weer op je gezicht gaat wanneer je opstaat. Of de skater wordt gelanceerd nadat hij valt. Denk je dat je er met maar één gebroken been vanaf komt, wordt je opeens drie meter de lucht in gesmeten terwijl de klok doortikt en het einde nadert. Door alle technische mankementen voelt deze game gehaast aan, wat ook weer blijkt uit het ontbreken van dingen zoals een modus waarin je een eigen skatepark kunt bouwen. Het is gewoon slecht dat de originele games beter in elkaar steken dan een remake die met technieken van meer dan een decennium later is gemaakt.

Doet de originele games geen eer aan
Helaas blijft die negatieve sfeer constant hangen wanneer je met Tony Hawk’s Pro Skater HD aan de slag gaat. Er is gewoon te veel mis met deze HD-remake. Ten eerste mist bijna driekwart van de content waardoor je betaalt voor een gestripte game. Dat Activision voor de release al klaar stond met betaalde DLC helpt niet mee om dat door de vingers te zien. Ontwikkelaar Robomodo heeft wel vernieuwingen toegevoegd, maar alleen ten koste van opties uit het origineel. En dan zijn er de technische mankementen nog. Het enige positieve is eigenlijk de uitstekende soundtrack en de leuke gameplay. Robomodo en Activision hebben deze HD-remake maar gehaast en zonder succes op de markt gebracht. Je kunt veel beter de oude consoles van dertien jaar geleden uit de kast halen, want de originele games zijn per stuk tien keer beter dan deze remake.