Quantum Conundrum Review

Jij bent het neefje van de briljante professor Fitz Quadwrangle. Je moeder brengt je al jarenlang bij je oom langs als hij op je moet passen. Iedere keer verwelkomt de professor je met de meest prachtige uitvindingen. Ook deze keer brengt je moeder je vanaf school naar oom Quadwrangle toe. De entree is echter iets anders dan gewoonlijk. Je oom staat je dit keer niet op te wachten met een nieuwe uitvinding en is zelfs vergeten dat je zou komen.

Gekke oom
Je loopt met je bagage verder het huis in als plotseling de stroom uitvalt. De professor schreeuwt het uit en de kamer verandert meerdere keren van kleur. Quadwrangle zit opgesloten en heeft last van geheugenverlies. Hij geeft jou de taak om de generatoren weer aan te zetten, zodat het huis weer van stroom voorzien wordt.

Om deze taak te volbrengen krijg je een speciale handschoen: het Inter-Dimensional Shift Device. Deze handschoen vormt de basis van de game. Je zult namelijk puzzels moeten oplossen om dichterbij de verschillende generatoren te komen. Je kunt de game vergelijken met Portal, waarin je van testkamer naar testkamer loopt om puzzels te voltooien. In tegenstelling tot de Portal Gun zul je hier aan de slag gaan met verschillende dimensies.

Van voor naar achter, van links naar rechts
Dimensies die een effect hebben op de voorwerpen in de verschillende kamers. In totaal zul je met vier verschillende dimensies moeten proberen om professor Quadwrangle te helpen. Als eerste ga je aan de slag met de Fluffy dimensie, die ervoor zorgt dat alles om je heen tien keer lichter wordt. De Heavy dimensie doet het tegenovergestelde en zorgt ervoor dat alles tien keer zo zwaar wordt. De Slow dimensie maakt alle bewegingen een heel stuk langzamer en de Reverse Gravity dimensie zorgt ervoor dat voorwerpen naar boven getrokken worden.

Om een idee te geven van de game, kunnen we het beste een voorbeeld geven. Tussen jou en de uitgang zit een groot ravijn waar je niet overheen komt door normaal te springen. Naast je staat een kluis. Doormiddel van de Fluffy dimensie kun je de kluis gemakkelijk optillen. Je gooit hem middenin het gat waar je overheen wilt en gebruikt de Slow dimensie waardoor je makkelijk op de kluis kunt springen en vervolgens aan de overkant komt. Jij als speler ondervindt geen veranderingen door de dimensies en zult altijd hetzelfde wegen en bewegen.

Aangename hulp
De puzzels in de game zijn over het algemeen niet al te moeilijk. Menig gamer zal ze uiteindelijk wel kunnen ontrafelen. Het gebruik van de voorwerpen in je omgeving is een must en je zult je verschillende dimensies zeker nodig hebben. De professor zal je via commentaar ook een helpende hand bieden. Quadwrangle praat niet alleen om je te helpen, maar leidt je ook gelijk door zijn huis heen. Sinds de laatste keer heeft hij namelijk wat veranderingen doorgevoerd. De professor is een welkome afwisseling van de rustige muziek die op de achtergrond afgespeeld worden.

De stijl van de game is ook goed gekozen. De verschillende dimensies hebben elk hun eigen kleur wereld die allemaal helder een vrolijk zijn. Ook de voorwerpen zijn gekleurd met dit felle palet en zien er prima uit. Je wordt niet weggeblazen door details, want de muren van het huis van de professor zijn behalve wat schilderijen nogal leeg. Er hadden dan ook nog wel wat details bij gemogen, maar een groot minpunt is dit natuurlijk niet.

Gevoelig
De besturing van de game is eigenlijk het enige waaraan wat op aan te merken is. Deze is namelijk wat gevoelig. Vooral als jij je met je karakter in de lucht begeeft is het moeilijk om goed te landen. Een kleine tik vooruit met je pook zorgt er namelijk voor dat je al een heel stuk vooruit vliegt, waardoor je al snel over bijvoorbeeld die ene vliegende bank vliegt in plaats van dat je erop land. Dit had iets mogen worden aangescherpt, maar er valt mee te leven.

Origineel en werkt goed
Quantum Conundrum is dan ook een hele goede game geworden. Het dimensie concept is origineel en werkt goed. De puzzels zijn goed afgestemd op de verschillende dimensies en zijn leuk om te volbrengen. Quadwrangle geeft grappig commentaar tijdens het spelen en wisselt de rustige deuntjes van de game goed af. Ook de stijl van de game zit goed in elkaar en afgezien van de wat kale muren is hier niets op aan te merken. Het enige waarop de game kan worden aangesproken is zijn besturing. Deze is namelijk ietwat gevoelig en had wat aangepast moeten worden. Desalniettemin is Quantum Conundrum een super leuke game geworden waarin je weer lekker kunt puzzelen.