Out of the Park Baseball 13 Review

Wie denkt aan sportgames, denkt meteen aan FIFA of Colin McRae. Logisch aangezien de meeste Belgen en Nederlanders houden van voetbal en racen. Sportgames over Amerikaanse sporten doen het in het algemeen minder goed in de Benelux. Toch houdt dat ontwikkelaar OOTP Developments niet tegen, die onlangs Out of the Park Baseball 13 (OOTP 13) heeft uitgebracht. OOTP 13 is een simulatiegame en laat je dus niet in de huid kruipen van een honkbalspeler, maar laat je een heel honkbalteam samenstellen en trainen tot je in de finale staat, de World Series.

Immens aantal honkbalspelers
In OOTP 13 sta je aan de leiding van een van de teams uit de Major League Baseball. Wanneer je van start gaat, kun je zelf een liga oprichten en een hoop regels instellen waar jij en de AI zich aan moeten houden voor de rest van het seizoen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf kiezen tot welke datum elke ploeg nog nieuwe spelers mag aanwerven. Vooral de opties qua spelers zijn erg indrukwekkend. Er zijn namelijk ongelofelijk veel spelers aanwezig in het spel. Het is mogelijk om terug in de tijd te reizen en bijvoorbeeld mee te doen aan een wedstrijd die al dateert van 1871.

Realisme
OOTP 13 is misschien wel de meest diepgaande simulatie van het moment. Letterlijk alles wordt tot in de kleinste puntjes geanalyseerd zodat het geheel realistisch blijft. Is je team bijzonder sterk en moet je het opnemen tegen de zwakste spelers uit de liga? Dan nog zal het spel de score niet naar extreme hoogtes leiden. In andere managergames zijn de scores vaak nog erg onrealistisch, dit is duidelijk geen probleem bij OOTP 13.

Realisme is erg belangrijk voor de echte honkbalfan, die met plezier de duizenden en duizenden statistieken zal overlopen om de juiste beslissingen te nemen voor zijn team. Alle mogelijke informatie is terug te vinden in de menu's. Ondanks het grote aantal statistieken, is alles relatief eenvoudig terug te vinden dankzij de goede lay-out van de menu's. Zowel de huidige statistieken als statistieken uit het verre verleden liggen binnen handbereik.

Verantwoordelijkheden
Als manager zijn je verantwoordelijkheden bijna eindeloos. Je haalt nieuwe spelers aan, bepaalt de keuzes in de draft, plaatst alle spelers op het rooster en houd je bezig met geldzaken. Naast de grote taken, zijn er nog de dagelijkse mogelijkheden. Je bepaalt de trainingen van het team en de gebruikte tactieken. Echte doorzetters kunnen zelfs bij elke speelbeurt kiezen hoe de bal geworpen of geslagen dient te worden. En dan is er nog de optie om te bepalen hoeveel risico je spelers mogen nemen bij het passen van de bal om spelers uit te tikken. Mogelijkheden genoeg dus!

Vertrouwen
Als beginnende manager, zul je in het begin wel wat commentaar te verduren krijgen. De fans en de spelers moeten tevreden gehouden worden en wanneer je in het begin veel verliest, zul je het te horen krijgen. Heb je al wat grote overwinningen achter de rug, dan ligt het vertrouwen hoger. Afhankelijk van onder andere dit vertrouwen, krijg je andere berichten. Tussen de wedstrijden en de trainingen door, krijg je heel wat mailtjes die de koude statistieken van OOTP 13 toch wat levendiger maken. Spelers kunnen via mail om contractverlengingen vragen, blessures melden, vragen om geruild te worden en zo verder.

Gebrekkige multiplayer
Helaas zul je alles wel steeds in je eentje moeten doen, aangezien de multiplayer niet echt goed is. Je moet naar het forum gaan van OOTP 13 om mensen te zoeken die zin hebben in een multiplayer potje en dat kan echt niet de bedoeling zijn. Toch zul je je zelden alleen voelen, omdat het spel zelf allerlei verhalen en boodschappen genereert. Zo kun je krantenartikels lezen die uitleg geven over de verschillende teams en waar hun sterke en minder sterke punten liggen. Zelfs het weerbericht volgen kan erg belangrijk zijn. Vanwege het hoge aantal details en statistieken is het dan ook geen wonder dat je na verloop van tijd gehecht bent aan het team waar je zoveel tijd in hebt gestopt.

Voor alle toekomstige managers
Out of the Park Baseball 13 is een van de beste simulatiegames die wij al hebben gespeeld. Er is enorm veel diepgang en er lijkt maar geen einde te komen aan de statistieken. Je hebt een ton opties en voelt je echt verantwoordelijk voor het team dankzij alle mails en nieuwsberichten die je kunt lezen. De multiplayer is een absoluut minpunt maar de meeste mensen zullen zich toch verliezen in alle informatie over spelers en clubs. Denk je dus dat jij er wel in kan slagen om de World Series te winnen met de Texas Rangers, dan is dit de game voor jou!