Een hele mond vol, zo’n titel. Laten we het derhalve voor ons gemak ‘Pinball 3D’ noemen. Pinball 3D is de tweede pinballgame voor de draagbare spelcomputer van Nintendo. ZEN Pinball 3D verscheen eerder dit jaar, een downloadbare titel die gemiddeld een 8 scoort uit zestien recensies op GameRankings. Voor FarSight een hels karwei om dat met Pinball 3D – die voor veertig euro over de toonbank gaat – te overtreffen. Zeker gezien het feit dat journalisten niet bepaald lovend zijn over de Game Party-reeks.

Over dit flipperkastenspel waren journalisten minder kritisch. De versies op de Wii, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable en Xbox 360 konden zelfs op best aardige scores rekenen. Waarom de 3DS-versie zo laat op de markt verschijnt, is niet bekend. Vreemd ook, daar het aantal flippergames met de dag stijgt op de smartphones. Pinball 3D doet echter iets compleet anders. Het laat zich inspireren op The Williams Collection, een verzameling van de populairste kasten ter wereld. Dat betekent dat iedere tafel er niet alleen anders uitziet, maar ook totaal anders speelt.

Minder content
Teleurstellend moet de 3DS-variant van Pinball 3D het met veel minder tafels doen, waardoor het aantal nu op slechts zeven kasten komt te staan. Dat Firepower ontbreekt is al helemaal opmerkelijk, omdat het in de vorige versies misschien wel de leukste kast was met zijn dubbele lanen en de mogelijkheid om met drie ballen tegelijkertijd te spelen. Enfin, de andere zeven kasten (Black Knight, Funhouse, Gorgar, PinBot, Space Shuttle, Taxi en Whirlwind) blinken allen gelukkig eveneens uit in originaliteit. Bijna allemaal zijn ze een gelovige recreatie in zowel visuals als in audio en allen hebben ze hun eigen uitdaging. Whirwind speelt bijvoorbeeld met zijn flippers aan de bovenkant totaal anders dan Taxi waarbij je de zwarte gaten moet vermijden.

In Pinball 3D is het dus alleen flipperen, maar om wat variatie in de speltechnische kant te brengen zul je ook wat opdrachten moeten voltooien. Deze variëren van het openmaken van een poort tot het zoveel keer tegen een object stoten. Met die opdrachten kun je punten verdienen, die je nodig hebt om andere kasten te ontgrendelen. Maar aangezien Pinball 3D veel minder kasten kent dan de andere versies, is dit vrijwel nutteloos omdat alle kasten al vanaf het begin speelbaar zijn. Dat FarSight dit systeem klakkeloos heeft overgenomen getuigt van een wel erg flegmatieke instelling.

Exclusieve 3DS-snufjes
Om zich nog enigszins van de andere versies te onderscheiden, maakt Pinball 3D op de 3DS gebruik van de exclusieve mogelijkheden van de handheld. Bijvoorbeeld de driedimensionale visuals, die de kasten net wat meer diepte geven dat de speelwijze positief beïnvloedt. Ook de bewegingssensor heeft FarSight in het spel verwerkt. Wanneer je de draagbare spelcomputer schudt, laat je de flipperkast schudden. Pas op dat je niet te hard schudt, want dan komt de flipperkast op 'tilt' te staan, net zoals in de arcadehal. Tevens kun je de 3DS nog omdraaien, zodat de kast onderin beeld staat en het scorebord bovenin.

Flipperen slaat vooral aan wegens de competitieve elementen. Deze worden – net als in deze game – via leaderboards gepresenteerd. Het is jammer dat FarSight dit niet verder heeft uitgediept. Een online of lokale multiplayermodus zou bijvoorbeeld uitstekend passen bij Pinball 3D, maar wonder boven wonder ‘schittert’ deze in afwezigheid. De game bevat slechts een 'hot seat'-modus, waarbij je de handheld moet doorgeven als de volgende speler aan de beurt is. Een leuke feature, al blijft die zure nasmaak van het missen van een échte multiplayer wel hangen.

Veertig euro te veel geld
De vraag in de inleiding is moeilijk te beantwoorden. Heeft The Williams Collection Pinball Hall of Fame 3D bestaansrecht tussen alle goedkopere varianten? Blinkt het genoeg uit in originaliteit om die veertig euro te rechtvaardigen? Alles bij elkaar opgeteld neigen wij meer naar een ‘nee’ dan naar een ‘ja’. Het klopt dat Pinball 3D leuk is en er tof uitziet, maar voor een dergelijke winkelprijs biedt de game gewoonweg te weinig, mede door de geschrapte content. En dat is eeuwig zonde.