UEFA Euro 2012 Review

Eigenlijk valt de keuze van de uitgever te begrijpen. Het kost meer om een spel los uit te brengen, terwijl het qua gameplay en graphics waarschijnlijk erg weinig verschilt van FIFA 12. Om dan een spel in de winkelrekken te plaatsen, kost immers meer geld vanwege de productiekosten. En de gamer? Ja, die betaalt er geen vijftig, maar twintig euro voor. Eén en één is twee.

Op naar het EK
Enkel mensen zonder veterstrikdiploma zullen niet weten wat voor game UEFA Euro 2012 is. Zoals je al weet kunnen we eindelijk aan de slag met het Nederlands elftal. Of een ander land, natuurlijk. Centraal in UEFA Euro 2012 staat dan ook het Europees Kampioenschap, waar Nederland hopelijk zal zegevieren. Jij kan er, een dikke maand voordat het toernooi begint, alvast aan beginnen. Zorg ervoor dat jij die beker wint. Zorg ervoor dat jouw land trots op je elftal zal zijn!

Dat doe je dus door aan het toernooi mee te doen. Het eerste nadeel wordt vrij snel opgemerkt; je kunt enkel het toernooi spelen. Waar is de kwalificatieronde? Want ja, het zou toch best leuk zijn om met de Rode Duivels het kwalificatietoernooi te betreden en dit keer wel kwalificeren, iets wat onbegrijpelijk niet kan. Dat is best zonde. Ligt dat toch aan de beperkingen van downloadbare content? Wie weet.

Op zegetocht
EA Sports weet dat gemis wel enigszins te compenseren met het toevoegen van de Zegetocht modus. Vergelijkbaar met het Ultimate Team uit FIFA, kun je ook hier je eigen team samenstellen en ervoor zorgen dat jouw unieke elftal het Europees Kampioenschap wint. Denk niet dat je ‘m zomaar wint; het is namelijk best moeilijk. Je begint als een zeer zwak team met zeer zwakke voetballers, maar naarmate je verder komt en meer wint, zul je meer spelers krijgen. Dat komt door het feit dat je spelers ‘in kunt nemen’ van de verliezende partij. Dus, win je bijvoorbeeld van Nederland, dan kun je Robben meenemen.

Een ander speltype die je in UEFA Euro 2012 kunt verwachten is de uitdaging modus. Zo nu en dan krijg je een uitdaging, waar je bijvoorbeeld een 0-2 achterstand moet wegpoetsen – met zestig minuten resterende tijd. Aan jou de taak om te slagen. Extra punten voor jou als dat lukt. Het leuke is dat de uitdagingen tijdens het EK constant worden bijgewerkt, waardoor je het gevoel krijgt dat je echt meedoet aan het toernooi.

Het is wat trager
Er werd gezegd dat het wel lastig aan het begin kan zijn, maar over het algemeen is UEFA Euro 2012 ook lastiger geworden. Het is namelijk veel trager en daardoor té gevoelig geworden. Natuurlijk, zo komt het wel realistischer over, maar dit gaat ten koste van het plezier in de gameplay. Het is jammer dat je nu veel moeilijker mooie aanvallen kunt opbouwen, en dat het vooral een ‘survival of the fittest en strongest’ wordt. Dat is geen goede zaak, Electronic Arts.

Over iets anders waar juist veel geklaagd werd, maar dat naar de mening van ondergetekende enigszins best overdreven is, is het missen van de licenties. Oké, van de superkleine landen missen er best wel wat, maar van zowat alle deelnemende landen aan het EK zijn de licenties prima in orde. Dus, waarom zo overbodig zeiken over het missen van de licentie van landen als Andorra en Macedonië? Wij Nederlanders, het superieure land waar we mooi voetbal spelen, moeten daar niets van aantrekken.

Online EK
Zo, dat is eruit. Op naar het volgende. Iets waar menig mens blij van wordt. Een online toernooi. Heerlijk is dat. Lekker met je land meedoen aan een online toernooi, waar je bij het winnen ervan echt het onoverwinnelijke gevoel krijgt. Kijk, dat heeft EA wél goed gedaan. Maar dan komt weer het volgende minpunt, geheel onverwachts uit de hoek; waarom kun je in een poule zitten met drie keer Spanje? Werkelijk belachelijk.

Matige uitbreiding
Het gevoel heerst dat EA Sports vooral minder hard heeft gewerkt aan deze game, dan aan 2010 FIFA World Cup South Africa. Dat komt door het spel uit te brengen als downloadbare content. Als het gewoon in de winkels had gelegen, had EA Sports ervoor gezorgd dat het een volwaardige game werd. Nu is het vooral een game die degelijk is, maar waar verkeerde keuzes (denk aan het online toernooi en de matige gameplay veranderingen) heersen. Jammer is dat.