Aan puzzelgames heeft de 3DS ondertussen al geen gebrek meer. Toch verscheen er vorige week nog een nieuwe puzzelgame in de 3DS e-Shop. Het spel heet SpeedThru: Potzol's Puzzle en lijkt op het geheime liefdeskind van Tetris en Hole in the Wall. In deze game is het namelijk de bedoeling dat je een blokje door allerlei patronen in muren leidt. Is Potzol's Puzzle even saai als Hole in the Wall of net zo verslavend als Tetris?

De verscheurde wereld
Het verhaal van Potzol's Puzzle begint wanneer Kaputl, de god van de vernietiging, de wereld aanvalt. Hij steelt het hart van Creatl, de god van creatie, en scheurt de wereld in drie grote delen. Potzol, een trouwe onderdaan van Creatl, verliest de hoop echter niet en stuurt je op pad om de god van creatie weer compleet te maken. Het is aan jou om de instructies van Potzol op te volgen, door allerlei muren te zweven, hartjes te verzamelen en de wereld te redden.

Draaien en keren
In elk level moet je dus tegen de tijd je blokje door allerlei patronen in muren heen krijgen. Je moet daarbij zo snel mogelijk je blokje draaien en keren zodat hij zonder problemen door de muur past. Dit is vrij eenvoudig in het begin, maar na een half uurtje zul je al verdomd snelle reflexen nodig hebben om verder te komen. Een level uitspelen is niet zo moeilijk; in deze game is het eerder de bedoeling dat je het jezelf zo moeilijk mogelijk maakt. Dit doe je door zoveel mogelijk hartjes (die zich in de gaten bevinden) te verzamelen. Dit vereist heel wat mik- en denkwerk. Enkel door elk gaatje op te vullen, krijg je alle harten in een level.

Hindernissen
Met een druk op de knop kun je je blokje ook nog eens versnellen. Het is enkel wanneer je de beste tijd behaalt, dat je een gouden medaille krijgt. Om het geheel nog wat lastiger te maken, hebben sommige levels extra hindernissen. Zo moet je soms door een tunnel zweven en dien je aankomende stalactieten en andere objecten te ontwijken. Word je geraakt door een hindernis? Dan ben je je combo kwijt en verlies je heel wat punten. Om je toch wat te helpen, vertraagt de tijd wanneer je bijna tegen een stalactiet knalt. Bovendien zijn de levels niet zo lang. Het is dus eenvoudig om even opnieuw te beginnen wanneer je het verprutst.

De Azteekse wereld van Potzel's Puzzle kent dus drie grote terreinen die je kunt verkennen. Missies selecteer je op een pad dat door elk terrein loopt. Wanneer je genoeg hartjes verzamelt, gaan er zijwegen open. De missies op deze zijwegen zijn extra moeilijk en duren vaak oneindig lang. Daarbij moet je soms ook twee blokken tegelijk besturen of met andere, speciale blokken spelen die de moeilijkheidsgraad verhogen.

Heel wat modi
Voor de echte doorzetters zijn er nog speciale modi. Deze zijn erg verschillend en geven je andere uitdaging. Bijvoorbeeld om een level uit te spelen door je blokje zo weinig mogelijk rond te draaien. Andere levels gaan dan weer supersnel of geven je wat extra tijd. Eén ding is zeker, vervelen zul je je niet. Er zijn in totaal zo'n zestig levels die je kunt doorkruisen en aan uitdaging is dus zeker geen gebrek. Toch blijft het concept doorheen al deze modi hetzelfde; een blokje door een opening krijgen. Dit zorgt ervoor dat het spel best in korte periodes gespeeld kan worden, anders wordt het geheel al snel saai.

Ten slotte is er ook nog een multiplayer modus. Deze kun je niet online spelen maar met één of meerdere handhelds in de kamer. Inderdaad, het is mogelijk om met twee personen op één 3DS te spelen. Het scherm wordt in twee gesplitst en de ene persoon stuurt zijn blokje met de pijltjes terwijl de andere zijn blokje met de overige vier toetsen (A,B,X,Y) aanstuurt. Wat volgt is een hectische race om zo snel mogelijk als eerste het einde van een level te behalen.

Leuk in korte sessies
Het concept van SpeedThru: Potzol's Puzzle is erg eenvoudig en toch weet deze game je urenlang bezig te houden. Dit vanwege de uitdagende gameplay en het grote aantal levels. Bovendien zijn er nog heel wat modi om te verkennen. Toch blijft het principe de hele game lang hetzelfde en het kan dus wel gebeuren dat je er plotseling genoeg van hebt. Hoe je het ook draait of keert, Potzel's Puzzle is een goede game geworden die je voor slechts zes euro kunt aanschaffen op de e-Store.