De naam die deze clown draagt is Sweet Tooth en hoewel deze naam twee kanten op kan gaan, is dit nou niet bepaald het type clown die je aan kleine kinderen laat zien. Met een kettingzaag in de handen en een brandend kapsel, zowel letterlijk als figuurlijk, laat hij mensen van angst beven. Vooral zijn dochter Sophie, die als enige van de familie maar net wist te ontkomen aan haar vader, die door een depressie is veranderd in een seriemoordenaar.

Op zoek naar Sophie
Na dagenlang, dan wel niet maandenlang, tevergeefs zoeken gaat Sweet Tooth zijn dochter proberen op te sporen door mee te doen aan een evenement. Dit evenement bestaat uit verschillende soorten wedstrijden waarbij je alle tegenstanders af moet knallen, of na een bepaalde tijd met een score bovenaan moet staan om ’t potje winnend af te sluiten. Doe je dit, dan win je hier coole wapens mee die je dan weer kunt gebruiken in de daarop volgende wedstrijden.

Voordat je een wedstrijd begint kun je kiezen uit de meest uiteenlopende voertuigen waarvan je er drie moet kiezen. Aangezien de schade tijdens een wedstrijd hoog op kan lopen, zit er in bijna elke map een garage waar je snel van voertuig kunt wisselen, zodat je niet direct verloren hebt als je even flink belaagd bent. Deze schade kun je natuurlijk ook aanrichten aan je tegenstanders, en wel met dikke rakketten, bommen, mitrailleurs, vlammenwerpers en meer. Als je door je munitie heen bent, hoef je enkel over wapens heen te rijden, die verspreid liggen over de mappen. Eenmaal je weer munitie hebt, dien je er alleen voor te zorgen de tegenstanders in je vizier te krijgen waarna je met afvuren kunt beginnen.

Uiteenlopende voertuigen
Door de uiteenlopende voertuigen is het nogal verschillend hoeveel schade de één kan hebben. Zo zal een gepantserde vrachtwagen natuurlijk veel meer kunnen hebben dan een raceauto of een motor. Die zijn gebouwd om snel te zijn, in tegenstelling tot de langzame vrachtwagen. Zo heeft elk voertuig wel zijn voor- en nadelen en is het eigenlijk maar net wat je zelf fijn vindt, in combinatie met het daarbij horende wapen.

Als je dan met één van je favoriete voertuigen het slagveld binnenstapt, kan de pret beginnen. Maar de singleplayer met zijn wedstrijden in het evenement heb je eigenlijk al snel gezien. Dit komt voornamelijk doordat je het gevoel krijgt dat iedere tegenstander het steeds op jou gemunt heeft, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is van het spel. Daarnaast is de singleplayer gewoon niet spectaculair genoeg om je urenlang voor de buis te houden, het is allemaal meer van hetzelfde.

Ouderwets leuk
Voor de echte fun zul je de multiplayer op moeten starten, waarin je met tot vier mensen offline kunt spelen in splitscreen en met zestien man online elkaar kan bestoken. Dit kan onder andere in de online modus Nuke, waarin je twee teams hebt. Beiden hebben een standbeeld te verdedigen, die kapot geschoten moet worden door het andere team. Ondanks dat deze en andere modi niet diep uitgewerkt zijn, weet het je toch kosteloos te vermaken, vooral wanneer je het opneemt tegen vrienden.

Gedateerd
Dit alles wordt verhuld in een leuke setting, die er speels uit ziet voor het oog, maar helaas niet sprankelend is. De game kent weinig details en dat is natuurlijk altijd jammer, maar met het feit dat je van hot naar her racet heb je eigenlijk niet goed in de gaten dat het er gedateerd uit ziet. Als je dan toch eens stil staat, dan vallen de gladde muren, straten en grasveldjes meer op. De video's tussen het spelen door tijdens de singleplayer, waarin het verhaal uit de doeken wordt gedaan, zien er daarentegen weer cool uit. In de smakelijke live action video's vliegt geregeld bloed in de rondte, het had net zo goed een echte film kunnen zijn.

Hectische racegame
Voor de singleplayer hoef je Twisted Metal niet te kopen, deze heb je in enkele uren wel gezien. De video's tussendoor zijn overigens wel tof in elkaar gezet, maar daar haal je in negen van de tien gevallen geen game voor. Twisted Metal moet het vooral hebben van de multiplayer waarin je, zeker met een aantal vrienden, toch wel een flinke tijd zoet bent. Dit gaat er in de meeste gevallen hectisch aan toe, wat alleen maar voor meer plezier zorgt.