We horen jullie al denken: Nee, alstublieft niet weer een remake van een of ander oud spel. Sommigen van ons denken er precies hetzelfde over. Waarom laten al die ontwikkelaars het verleden nou nooit eens achter zich en waarom moeten ze zo nodig oude klassiekers in een HD-jasje steken? Precies hetzelfde gebeurt met Rayman 3, maar of dat met deze titels nou wel zo erg is, weten we zo net nog niet.

Perfect als download
Rayman 3 leent zich in tegenstelling tot andere titels namelijk perfect voor een downloadbare game. Het is natuurlijk dezelfde gameplay die we van bijna tien jaar geleden kennen, maar dat neemt niet weg dat het een pracht van een spel is voor die tien euro. De geüpdatete PlayStation 2 graphics kunnen goed meekomen tussen alle andere downloadbare spellen en de verhaallijn houd je een flink aantal uren bezig. Mensen die vanwege Rayman Origins nieuwsgierig zijn geworden naar de serie zullen door Rayman 3 HD een nieuwe kant leren kennen van de vrolijke franchise.

Tijdloos verhaal
Een van de grootste redenen waarom Rayman 3 nu nog leuk is, is vanwege het verhaal. Zelfs na al die tijd zijn de avonturen van Rayman tijdloos. Dit wordt aan het begin van het spel al direct duidelijk. Je krijgt een cliché te zien dat niet onbekend is in de game-industrie. De wereld wordt weer eens overgenomen door slechteriken. Deze keer door de zogenaamde “Black Lums”, aangestuurd door de kwade André. Het is aan Rayman en Globox om André te stoppen en de wereld te redden van de ondergang.

Zoals je leest is het complete verhaal in een notendop samen te vatten, maar dat is juist de kracht van Rayman. Vanwege het hoge humor gehalte en het simpele verhaal is dit spel leuk voor jong en oud. Het is simpel tijdverdrijf en dat is ook wel weer eens leuk tussen al het geweld van tegenwoordig. De karakters zien er grappig uit, de omgevingen zijn mooi om naar te kijken en de besturing heb je na een kwartiertje al onder de knie. De slechterik André doet zijn best om heel kwaadaardig over te komen, maar bijna iedereen zal moeite hebben om hem te haten. Rayman 3 HD is dus geen diepgaande game, maar gewoon een leuk en grappig spel.

Slechte herhaling
De humor en het verhaal is dan ook niet het probleem in deze remake, de besturing daarentegen wel. Deze is op zijn zachtst gezegd dramatisch en dan hebben we het vooral over de camera. Zulke besturing werkte tien jaar geleden misschien goed, maar dit zijn andere tijden en zo’n slechte controle over het beeld kan anno 2012 niet meer. De camera beweegt heel stroef en komt regelmatig vast te zitten achter een muurtje. Dit maakt gevechten op kleine en krappe plekjes heel vervelend.

Jammer genoeg blijft het hier niet bij. Net zoals het origineel, kampt ook Rayman 3 HD met een hoop bugs en fouten. De ergste die wij tegenkwamen was het wegvallen van het geluid in het overgrote deel van de tussenfilmpjes. Het spel opnieuw installeren hielp hier niet bij. Wij, als de oude rotten die we zijn, kennen het verhaal natuurlijk al, maar iemand die Rayman 3 voor het eerst speelt zal zo echt heel veel moeite hebben om het verhaal te begrijpen. Daarbij zijn de dialogen tijdens het spelen ook vaak moeilijk te verstaan. Hierdoor zul je noodgedwongen de ondertiteling in moeten schakelen, wil je tenminste nog een beetje van het verhaal mee krijgen.

Naast het HD
Wat brengt Rayman 3 HD ons dan wel? Wat betreft gameplay is alles hetzelfde gebleven dus wat maakt deze remake speciaal? Het voornaamste en misschien zelfs enige zijn de verbeterde graphics. Hier heeft ontwikkelaar Ubisoft in ieder geval wel goed werk geleverd. De animaties zien er heel vloeiend uit en alles is ondanks het grote kleurenpalet goed van elkaar te onderscheiden. Een paar enkele zaken zoals schaduwen en explosies komen soms nogal pixelig over dus daar had Ubisoft wel wat extra aandacht aan mogen besteden, maar daarnaast ziet het er allemaal goed uit.

Rayman 3 HD is een 3D platformer, waarbij je veel gebruik moet maken van het vijftal power ups dat je tot je beschikking hebt. Het ene moment ben je aan het slingeren met je metalen klauwen waarna je bijvoorbeeld in één soepele beweging over moet schakelen naar een helikopter power-up. Dat de animaties een stuk vloeiender ogen, doet de gameplay meer dan goed. Omdat de actie vaak in een hoog tempo verloopt, zoals bij achtervolgingen en sommige gevechten, is het fijn dat alles heel vloeiend oogt en voelt.

Tijdloos succes
Op het HD-jasje na brengt Rayman 3 HD eigenlijk niets dat we niet eerder hebben gezien. Aan de ene kant maakt dit geen bal uit. Het verhaal is net als de humor tijdloos en zal ongetwijfeld zowel jong als oud vermaken. Hier is dan ook niets mis mee. Het probleem zit hem in de camera en de bugs waar het spel mee kampt. Dat de camera in vele gevallen dramatisch werkt kunnen we maar niet genoeg benadrukken. Hier had gewoon wat aandacht aan besteed moeten worden. Net als de bugs omtrent het geluid. Het wegvallen van het geluid bij een flink aantal tussenfilmpjes kan gewoonweg niet. Buiten deze kritiekpunten blijft Rayman 3 HD een heel leuk spel. Als je dus geïnteresseerd ben in de franchise vanwege Rayman Origins dan heb je voor tien euro een hele leuke game in handen.