Bijna exact één jaar geleden verscheen Total War: Shogun 2. De game ging terug naar de basis van de franchise en wist van ons een mooie 9,0 te krijgen in de recensie. Door het jaar heen zijn er enkele kleine uitbreidingen verschenen die eigenlijk niet zoveel toevoegden aan het geheel. Rise of the Samurai was hierbij de grootste uitbreiding en voegde een nieuwe verhaallijn toe. Nu pakt SEGA het echt groots aan en komt het bedrijf met Fall of the Samurai. Deze standalone uitbreiding beschrijft de val van de traditionele samoerai en brengt het oude Japan wel erg dicht bij het heden. Dit is de meest moderne Total War game ooit, maar is het daarom ook de beste?

Moderniseren of niet?
Het oorspronkelijke Total War: Shogun 2 bracht je naar de zestiende eeuw, waarin je je moest opwerken tot de machtigste clan van het land. In Fall of the Samurai, anno 1864, ben je je machtspositie kwijt en begin je weer als een kleine clan. Verschillende Westerse landen waaronder Amerika en Frankrijk doen hun uiterste best om heel wat ruilposten op te starten met Japan. Ruilposten die uiteraard in het voordeel zijn van het Westen en heel wat Japanners in de problemen brengen. Dit splitst het land op in clans die willen moderniseren en clans die trouw willen blijven aan de traditionele wegen. Dit betekent het begin van de Boshin burgeroorlog, die de toekomst van het land zal bepalen. Aan jou de keuze of je vriendjes wordt met het gemoderniseerde Westen of niet.

Geweer versus zwaard
De meest opvallende vernieuwing van Fall of the Samurai is het grote aantal vuurwapens dat zijn intrede doet. Je kunt nu artillerie, gatling guns en een hele reeks nieuwe geweren maken, wat voor meer gevarieerde en veelzijdige legers zorgt. Aan de zijde van de samoerai vinden we haast geen vernieuwing. Het zijn dan ook vooral de 39 nieuwe troepen die gebruik maken van het explosieve geweld.

Vind je al die vuurgevechten maar niets en blijf je trouw aan je zwaard? Dan moet je gebruik maken van de lange herlaadtijden die de vele geweren hebben. Het is dus zeker mogelijk om met klassieke wapens de strijd te winnen. Bovendien zijn de strategische mogelijkheden gigantisch dankzij het grote aantal troepen dat Fall of the Samurai rijk is. Je kunt nu ook met 40 eenheden ten strijde trekken in één leger in plaats van 20. De gevechten zijn dus grootser dan ooit en dat zorgt voor indrukwekkende taferelen.

Met de trein zou je er al zijn
En dat is lang niet alles want er zijn ook nieuwe voertuigen bijgekomen dankzij de komst van de stoommachine. Zo is het nu mogelijk om je troepen snel van oost naar west te transporteren dankzij een uitgebreid treinsporennet. Treinen versnellen je handel en transport enorm en zorgen er bovendien voor dat je minder snel in de problemen komt omdat je troepen nu geen jaren meer onderweg zijn. Je kunt vijandige clans enorm hard tegenwerken door hun treinstations te bezetten en hun spoorwegen op te blazen.

Ook stoomboten zijn een noodzakelijke vernieuwing en maken het eenvoudiger om handelsroutes met het vergrote eiland Ezo te verdedigen. Maar ook je aanvalsmogelijkheden worden uitgebreid met het nieuwe aantal schepen. Het is nu mogelijk om met grote schepen havens aan te vallen. Maar je schepen kunnen ook doelwitten raken die erg ver in het binnenland staan. Dit is vooral erg handig om te gebruiken wanneer je landtroepen in gevecht zijn. Let wel op dat havens zich kunnen verdedigen tegen dit soort schepen door batterijen te plaatsen aan de kust die met gemak je schepen kunnen neerhalen.

Duelerende agenten
Je kunt je tegenstanders niet enkel tegenwerken met nieuwe eenheden, maar ook met nieuwe agenten. Er zijn Activists, Investigators en Foreign Veterans die elk weer heel wat unieke mogelijkheden hebben. Ook de gekende Geisha en Ninja agenten zijn weer terug en hebben nieuwe uitbreidingsopties gekregen. Activists zijn een soort mix tussen de klassieke diplomaten en saboteurs. Ze verspreiden propaganda en kunnen legers voor je omkopen. Foreign Veterans zijn dan weer sterk in het saboteren van spoorwegen en andere gebouwen, terwijl ze ervoor zorgen dat je troepen goedkoper worden. Het is ook leuk om te zien hoe je Foreign Veteran andere belangrijke personages kan uitdagen voor een duel bij zonsopgang.

Ook online vernieuwingen
Fall of the Samurai verschijnt een jaar na Total War: Shogun 2 en dus zijn er geen grote grafische verbeteringen doorgevoerd. Wel hebben vrijwel alle troepen en gebouwen een nieuw uiterlijk gekregen. Petjes, blauwe uniformen, donkere rookpluimen, machines, grootsere gebouwen, nieuwe technologieën, je vindt het allemaal terug op het slagveld en in de vele steden. Ook de in de multiplayer vind je alle bovengenoemde vernieuwingen terug. De conquestkaart is verbeterd en geeft nu een beeld van de politieke verhoudingen van het modernere Japan. Er zijn nieuwe volgelingen, uitrustingen, mogelijkheden en personages waar je je mee kunt uitleven. Toch blijft de multiplayer wat op de achtergrond en zullen de meesten zich amuseren met de nieuwe uitgebreide singleplayer. Logisch ook, want in de multiplayer zijn nog steeds vervelende connectieproblemen aanwezig.

Ronduit geweldig
Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai is een zeer indrukwekkende uitbreiding geworden. Met maar liefst 39 nieuwe troepen op land en in het water, zullen de slagvelden gevarieerder en grootser zijn dan ooit. Bovendien kun je ook nog eens aan de slag met nieuwe agenten, technologieën en strategische mogelijkheden. Het grootste minpunt blijft dan ook de multiplayer, die de kracht van de singleplayer nog steeds niet goed kan volgen en ook te kampen heeft met connectieproblemen. Fall of the Samurai is ronduit geweldig en ligt ook nog eens in de rekken voor een verlaagde prijs. Deze standalone uitbreiding is nu al een van de beste strategiegames van het jaar!