Zojuist kon je al de recensie lezen van de PC- en Wii-versies van Winter Sports 2012: Feel the Spirit. De game kreeg hier slechts een trieste twee punten en dus waren onze verwachtingen niet hoog voor de 3DS-versie. Maar zouden de ondermaatse graphics voor de PC niet beter uitvallen op de veel kleinere 3DS? Met slechts zes wintergerelateerde sporten in plaats van tien (zoals in de PC- en Wii-versies), hoopt uitgever PQube de kwaliteit op te krikken door de kwantiteit terug te schroeven. Weet de handheld versie het dan toch beter te doen?

Uitdagend
In Winter Sports 2012: Feel the Spirit vertegenwoordig je je land in een reeks disciplines, gaande van curling tot schaatsen. De 3DS-versie kent zes disciplines en heeft dus niet zoveel content. Wanneer je een discipline onder de knie hebt, zul je overschakelen naar de volgende en zo is het cirkeltje snel rond. De verschillende sporten bestaan uit Ice Speedway, Downhill, Curling, Slalom, Ski Jumping, Ski Cross en Short Track. Gelukkig is de Challenge modus terug en is deze bovendien sterk uitgebreid. Ditmaal heb je geen dertig maar vijftig doelstellingen die je kunt halen bij de zes sporten. De Challenges zijn goed uitgewerkt en zijn knap lastig. Voor de echte atleten is daarbovenop nog de Challenge Pro modus, waarbij je sterren verdient naarmate je goed of slecht speelt. Veel voegt het niet toe, maar je kunt wel proberen om het record aantal sterren van je vrienden te verbeteren.

Soepele besturing
En dat is niet het enige dat is aangepast. De besturing is veel beter op de 3DS. Op de Wii probeerde ontwikkelaar DRP Entertainment tevergeefs alle functies van de console te implementeren in de game. Gelukkig is dit niet het geval op de 3DS. Geen touchscreen, geen gekke toestanden met de camera, geen vreemde toepassingen waarbij je moet blazen, maar gewoon op de klassieke wijze met de circlepad en de vaste knoppen. Een geweldige aanpassing aangezien je nu erg snel weg bent met de besturing. Er zijn geen onzinnige animaties meer en steeds komt het geheel soepel en natuurlijk over. Een zeer positieve aanpassing tegenover de gebrekkige Wii-versie.

Beurtelings gamen
Maar niet alles is positief aan Winter Sports 2012. De multiplayer laat nog steeds ten wensen over. Er is geen online multiplayer aanwezig en ook als er meerdere mensen in de kamer zijn met een exemplaar van de game, kun je niet met meerdere handhelds spelen. Er is enkel een offline multiplayer waarbij je de 3DS steeds moet doorgeven. Iedereen doet dus om beurt een discipline, wat nooit voor een bikkelharde competitie zorgt. Het is ook vrij lastig om mee te kijken op het schermpje van de 3DS. Hierdoor is het gewoon leuker om live tegen je vrienden te spelen zoals op de Wii of op de PC.

3D-stenen
Of je nu alleen of met wat vrienden speelt, grafisch mag Winter Sports 2012: Feel the Spirit er zeker zijn. Waar de PC-versie vol onafgewerkte hoekerige beelden zat, krijg je hier het gevoel alsof er hard gewerkt is om de graphics te optimaliseren. Winter Sports is zeker niet de mooiste game voor de 3DS, maar echt lelijk zijn de beelden niet. Je personages en het publiek zijn vrij oppervlakkig, maar de achtergronden zijn zeer mooi. De zachte sneeuw, de gedetailleerde bomen en de verre bergen zorgen ervoor dat je steeds iets hebt om naar te kijken.

Het 3D-effect van de 3DS weet alles naar een hoger niveau te tillen. Je personage wordt naar de voorgrond gebracht waardoor je net echt op de ijsbaan staat. Ook curling ziet er veel beter uit vanwege de extra dimensie. Dankzij het 3D-effect heb je een veel betere voeling voor de snelheid van je stenen. Toch zul je soms gefrustreerd raken omdat het spel enkele bugs bevat. Zo zal je personage tijdens het skiën af en toe vast komen te zitten tegen onzichtbare muren en objecten, wat tot heel wat frustratie kan leiden. 

De beste versie
Ondanks dat de PC- en Wii-versies van Winter Sports 2012: Feel the Spirit schandalig slecht zijn, is de 3DS versie een degelijke game geworden. Alles begint met goede gameplay en een degelijke besturing en die ontbreekt hier zeker niet. Het grootste probleem van deze 3DS versie is het gebrek aan content. De 50 uitdagingen voegen wel wat extra uurtjes toe, maar uiteindelijk blijf je steeds dezelfde zes disciplines spelen. Ook de multiplayer laat het afweten en laat enkel lokale competitie toe op één handheld. Dit is de beste versie van Winter Sports 2012: Feel the Spirit, al zegt dat niet veel. Als je op zoek bent naar een beetje virtuele winter voor je 3DS, kun je deze game gerust in huis halen, mits je het maar niet voor de volle prijs doet!