De kracht om te verrassen met een game is immens. Kijk maar naar het recent verschenen Warp. Kende iemand die game voordat hij verscheen en bedolven werd onder de positieve recensies? Misschien wel. Maar het zullen niet veel personen geweest zijn. Wij hoopten dat het PlayStation Network exclusieve Smash 'N' Survive dezelfde verrassing en misschien wel innovatie kon bieden. Niet is echter minder waar.

Audiovisueel ondermaats
Het eerste waarmee je geconfronteerd wordt bij het opstarten van een nieuwe game, is de audiovisuele presentatie. Voordat je daadwerkelijk één seconde van de game hebt gespeeld, hoor je de muziek en zie je wat er zich afspeelt op het beeldscherm. Dit aspect is bij Smash 'N' Survive ondermaats. En dan hebben we het nog niet over de graphics. Nee, zelfs het hoofdmenu is zó spuuglelijk dat het je zin in gamen meteen afneemt. De game had niet misstaan op de vorige generatie consoles, en die generatie begon meer dan tien jaar geleden. Je weet dus wat je mag verwachten.

En niet alleen is de game ongelooflijk lelijk, ook de achtergrondmuziek stelt enorm teleur. Tijdens het navigeren in het hoofdmenu zit je steeds naar een soort metal/rock toontje te luisteren. Het probleem is echter dat het steeds, opnieuw en opnieuw, hetzelfde toontje is dat afgespeeld wordt. Al snel zul je de neiging krijgen om het geluid van je televisie een stuk zachter of zelfs volledig uit te zetten. Een dikke onvoldoende dus voor het audiovisuele gedeelte van Smash 'N' Survive.

Stevige basis die uit elkaar valt
Maar natuurlijk is het vooral de gameplay die het moet doen bij een game. En daar begint Smash 'N' Survive sterk mee. Aan het begin van de singleplayer moet je voornamelijk gewone races afwerken. Lekker racen en zorgen dat je het eerste over de finish scheurt. Daar toont Smash 'N' Survive dat het de basis, een goede en fijne besturing van de wagens, onder de knie heeft. Na de teleurstellende audiovisuele presentatie weet de game op dit vlak dan toch enigszins te verrassen.

Lang duurt die verrassing echter niet. In de loop van de singleplayer campaign evolueert Smash 'N' Survive van een racegame meer naar een car combat game in de stijl van Twisted Metal. De besturing mag dan wel goed zijn voor een racegame, maar in het car combat genre gelden andere regels. En met die andere regels moet ook de besturing van de wagens worden aangepast, zodat het leuk is om op andere wagens in te beuken.

Misschien verwacht je het al, maar dat is zeker niet het geval bij Smash 'N' Survive. De eens zo goede besturing valt uit elkaar wanneer je het tegen andere wagens op moet nemen, en het korte plezier verandert al snel in langdurige frustratie. Smash 'N' Survive keert verder in de singleplayer campaign ook niet meer terug naar het normale racegame genre, waardoor het grootste deel van de game uit frustrerende car combat bestaat. Was de game bij het normale racen gebleven dan had Smash 'N' Survive misschien nog wel een kans gehad, maar de omschakeling naar car combat doet de game de das om.

Geen online gameplay
Ten slotte is er geen online multiplayer aanwezig om mensen wereldwijd in elkaar te beuken. Wanneer je het tegen andere personen op zult willen nemen, kun je dit alleen in split-screen doen. Dit is natuurlijk niet echt een groot probleem bij titels waarvan de gameplay goed is, maar bij Smash 'N' Survive strooit het ontbreken van een online multiplayer alleen maar zout op de wonden. Een gemiste kans.

Geen goede game
De kans is klein dat Smash 'N' Survive je aan zal spreken. Misschien heb je de lelijke screenshots bekeken van de game. Dan weet je eigenlijk al genoeg. De gameplay van Smash 'N' Survive is even goed als zijn audiovisuele presentatie. Niet goed dus. En al zeker niet voor de prijs die Smash 'N' Survive je moet kosten: een kleine dertien euro. Zeker niet in huis halen.