Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (UMvC3) is een directe port van de eerder verschenen consoleversies van de game en doet vrijwel niets om dat feit te verbergen. Dat is immers ook niets om zich voor te schamen, aangezien het op de consoles een prima fighter was en de PlayStation Vita best een lekker snel knokspel kan gebruiken. De hamvraag is hier dan ook: weet deze draagbare editie zich staande te houden in vergelijking met zijn grote broertjes? Voordat we jullie het antwoord geven, willen we even aandacht schenken aan de aanwezigheid van cross-platform ondersteuning. Dit houdt in dat als je UMvC3 al op de PS3 hebt, je deze kosteloos voor de Vita kunt downloaden. Kijk, dat is nog eens service!

Geen concessies
Maar wat als je een Xbox 360-bezitter bent of überhaupt geen consoles hebt? Dan biedt deze game een solide ervaring. Het speelt namelijk vrijwel hetzelfde als met een normale controller en laat nagenoeg geen steekjes vallen. De Vita blijkt gelukkig responsief genoeg om de rappe combo’s te registreren en zowel de D-pad als de pookjes leveren trouwe dienst. Eenieder die het spel al eerder heeft gespeeld, zal zo met deze versie uit de voeten kunnen zonder te struikelen over een onhandige besturing. Daarmee bewijst UMvC3 meteen dat je prima vechtgames op de nieuwe handheld van Sony kunt spelen.

Flink studeren
Dat is maar goed ook, want de snelle combo’s die je in dit spel op het scherm tovert, vereisen een solide besturing. Die wordt geleverd en dus vliegen de toffe aanvallen je al gauw om de oren, hoewel je met buttonbashen niet ver zult komen. Het is zaak om je te verdiepen in de maar liefst 48 (!) personages die het spel rijk is. Een speciale missie-modus helpt je daarbij, aangezien het dienst doet als een veredelde tutorial. Elk personage krijgt in deze modus enkele opdrachten aan zich gebonden, waardoor je bekend raakt met hun aanvallen en langzaamaan elk personage leert beheersen.

Denk je vervolgens klaar te zijn voor de strijd, dan kun je offline de strijd aangaan in de Arcade-modus. Hierin vecht je in drie-tegen-drie gevechten tegen computergestuurde tegenstanders. Erg handig om een beetje mee te oefenen natuurlijk, maar de echte fighting-fan zal beamen dat de ware uitdaging online te vinden is. Die functie is dan ook volop aanwezig, hoewel wij op het moment van spelen nog geen tegenstander hebben kunnen vinden. Blijkbaar doet enkel de naam XGN de vijand al vluchten van angst. Gezien de geslaagde gameplay, kunnen we echter wel stellen dat er ons vele spannende potjes in het verschiet liggen.

Held of schurk?
Naast gewone online gevechten, is er recentelijk een nieuwe on- en offline modus toegevoegd: Heroes and Heralds. Deze interessante modus vraagt je wekelijks partij te kiezen voor de helden al dan niet de slechteriken. Vervolgens barst een territoriaal gevecht los waarin je met vijanden de strijd aangaat in een poging de wereld te veroveren. Bovendien voegt Heroes and Heralds ‘Ability Cards’ toe, kaarten waarmee je verschillende voordelen aan je personages kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan extra krachtige combo’s en onzichtbaarheid. Je kunt kaarten vrijspelen door gevechten te winnen en uit je verzameling kaarten kun je een geheel uniek ‘deck’ samenstellen. Deze toevoeging maakt van Heroes and Heralds een zeer aangename – en geheel gratis – verrassing.

Tactiekloos tikken
Een minder aangename verassing komt in de vorm van het enige exclusieve onderdeel voor de Vita: de touch-modus. Deze modus stelt je in staat het spel via het scherm te spelen en werkt voor geen meter. Zodra je op het scherm begint te tikken, schud je plotseling de meest ingewikkelde combo’s uit je mouw en ligt je tegenstander binnen enkele tellen levenloos op de grond. Leuk om indruk mee te maken op je vrienden weliswaar, maar zo uitdagend als schaken in je eentje. Het is ons vermoeden dat ontwikkelaar Capcom heeft geweigerd enige diepgang in deze besturing aan te brengen, want letterlijk iedereen die zijn vinger op en neer kan bewegen is in staat deze modus te misbruiken.

Het is overigens ook mogelijk om touch-functies aan de normale controls toe te voegen, maar dit brengt dezelfde problemen met zich mee. Het moment dat je vinger het scherm raakt, lijkt een cheat geactiveerd te worden. Wij raden ieder gebruik van het touchscreen dan ook sterk af. Tenzij je het graag smerig speelt, natuurlijk. Verdere toevoegingen ten opzichte van de consoleversies hoef je niet te verwachten. Hoewel UMvC3 voor de Vita al een knappe prestatie heeft neergezet, is het desondanks jammer dat het verder ook niets toevoegt. Als je de game al eens hebt gespeeld, is er dus geen reden om hem nogmaals aan te schaffen.

Wauw!
Heb je het spel echter op PlayStation 3, dan raden we je zeker aan om de fighter ook op je Vita te zetten. Waarom? Enerzijds omdat het kosteloos is, anderzijds omdat het zich op de handheld een grafisch wonder mag noemen en het een zeer aantrekkelijk paradepaardje voor het apparaat is. Je zult er versteld van staan hoe overtuigend de comicstijl van het scherm spat en de mate van kleurrijke details is ongeëvenaard. Enkel al het zeer stilistische introfilmpje weet de aanschaf te rechtvaardigen. Dat de PlayStation Vita tot veel in staat is op het gebied van visuals, weet dit spel in een oogopslag duidelijk te maken.

Een geslaagde port
Ultimate Marvel vs. Capcom 3 doet vrijwel geen concessies ten opzichte van de consoleversies en levert dan ook een solide vechtsysteem met een degelijke besturing en een ongelofelijk aantrekkelijk jasje. De enige toevoeging, de touch-modus, is echter een aanfluiting en doet verlangen naar meer toegevoegde content. Daarmee is dit een makkelijke aanrader voor eenieder die het spel nog niet heeft gespeeld. Tegenover de Xbox 360-bezitters die het spel reeds in huis hebben gehaald, valt de aanschaf echter niet te rechtvaardigen. Tegen PlayStation 3-bezitters met UMvC3 in het bezit, die de game kosteloos naar de Vita kunnen halen, zeggen we enkel: download en geniet!