Asura's Wrath Review

In Asura's Wrath kruip je in de rol van Asura, een door woede gedreven halfgod. Hij vecht samen met zeven andere 'onsterfelijke' individuen om de wereld te beschermen van de kwaadaardige 'Vlitra', ofwel de geest van de planeet Gaia, waar de game zich afspeelt. Alle tot nu toe gedane pogingen stelden de ultieme vernietiging van Vlitra slechts uit en een terugkeer van deze boosaardige macht lijkt steeds hoogstwaarschijnlijk. Dus dan moet je andere plannen bedenken, toch? Dat gebeurt ook in Asura's Wrath, waar de andere zeven halfgoden plannen beramen om de zielen van de inwoners te oogsten en die te gebruiken voor een massavernietigingswapen. In hun ogen een offer dat gedaan moet worden voor het grotere geheel.

Woede opent alle deuren
Zoals je kunt lezen is de ondertoon in Asura's Wrath constant ontzettend duister. Als Asura door de rest wordt verraden op de meest gruwelijke manieren mogelijk, knapt er iets bij hem. Zijn dochter wordt hem ontnomen zodat zij als priesteres kan dienen die de geabsorbeerde zielen om zet in energie voor het wapen. En terecht. Maar de woede die Asura voelt, bereikt ongekende hoogten. Zo hoog zelfs, dat hij krachten krijgt waar je niet eens van durft te dromen. Niet voor niets schreeuwt Asura dat hij keiharde wraak zal nemen op zijn verraders.

En wraak zal hij inderdaad nemen. Je wilt namelijk geen ouderwets potje knokken met Asura, want dat verlies je geheid. Demonen die groter zijn dan een planeet, weet hij met zijn uitbarstingen compleet te verpulveren. Vloten van duizenden schepen worden binnen luttele seconden kapot gemaakt door de aura die hij uitstraalt. En dat op de meest stijlvolle wijze die wij ooit hebben gezien. Door de hele game heen wisselt Asura zijn executies af, die perfect bij de desbetreffende vijand passen. Ja lieve lezer, het moge duidelijk zijn dat er aan de actie die je in Asura's Wrath tegenkomt, eigenlijk geen eer wordt aangedaan door die te beleven op een beeldscherm. Pure kippenvel.

Brute actie en een sterk verhaal
En op dat gebied onderscheidt Asura's Wrath zich meteen van de gemiddelde actiegame: het vertellen van een sterk verhaal, gecombineerd met de meest keiharde actie die wij in hele lange tijd zijn tegengekomen. Het pad dat Asura bewandelt gaat echter gepaard met de nodige gevaren. Hoe sterk Asura ook is, je moet van goeden huize komen om het op te nemen tegen zeven halfgoden die verblind zijn door hun bizarre denkbeelden. Zal Asura als overwinnaar uit de strijd komen? Een vraag waar wij het antwoord wel op weten, maar verder niet op in zullen gaan. Asura's Wrath moet je zelf beleven, zelf ervaren en met eigen ogen zien hoe ongelofelijk bruut deze game wel niet is.

Constante cliffhangers
Het verhaal van Asura's Wrath wordt opgedeeld in hoofdstukken, waarbij een omroeper bij ieder hoofdstuk aanduidt wat er gaat gebeuren. Stiekem vinden we dit wel jammer, aangezien dit toch een beetje het verrassingseffect uit de game haalt. Maar dit nemen we maar voor lief. Ieder hoofdstuk eindigt met een keiharde cliffhanger, die je aanmoedigt om zo snel mogelijk het nieuwe hoofdstuk te starten. Als intro zie je een geanimeerd kort verhaal tussen verschillende personages, in verhaalvorm. Erg leuk bedacht en het zet de toon voor ieder nieuw hoofdstuk.

Je wilt constant weten wat er verder gaat gebeuren, want de verhaalvertelling tussen de hoofdstukken is zo goed in elkaar gezet, dat je schrikt van de snelheid van je hartkloppingen, als een hoofdstuk afgelopen is en het even rustig is op het beeldscherm. Het feit dat Asura zo'n geweldig personage is om mee te spelen, draagt hier alleen maar aan bij.

Zeer soepele besturing
Dit kun je niet alleen merken tijdens Asura's kippenvel bezorgende uitbarstingen tegen het kwaad, maar ook wanneer je hem mag besturen om al zijn woede los te laten op de vijanden om hem heen. Ook op dit gebied weet Asura's Wrath punten te scoren. De moves die Asura maakt tegenover zijn opponenten zijn niet minder dan fantastisch te noemen. Keiharde vuistslagen, terwijl hij ook met zijn benen de nodige pijn uitdeelt, staan op de voorgrond. Simpel op papier, maar niet in de praktijk. Maar ook van een afstandje kan Asura dodelijk zijn, met tientallen energiebollen die hij per seconde af kan vuren. Doet hij dit vaak genoeg, dan zal hij tijdelijk onsterfelijk kunnen worden. Altijd mooi meegenomen.

Verrassend genoeg is de besturing uiterst simpel gebleven, met de vereiste om slechts enkele knoppen te gebruiken. Dit leidt ertoe dat de game ook uitnodigend is voor de casual gamers onder ons. Maar is Asura's Wrath dan te makkelijk? Niet helemaal. Op de normale moeilijkheidsgraad hebben wij zonder al teveel problemen de aftiteling bereikt. Maar als je op 'Hard' speelt, dan zul je op hardere wijze moeten leren van je fouten.Voor ieder wel wat wils, dus.

Constant vechten naar een allesbeslissende climax
Gevechten lopen echter net even wat anders dan je van de gemiddelde actiegame gewend bent. Asura heeft namelijk een 'Burst' meter die zich vult, naarmate hij meer klappen uitdeelt. Is de meter uiteindelijk vol, dan zal hij op de meest brute wijzen een unieke executie uitvoeren, waarna het gevecht in principe afgelopen is. Want de woede die op dat moment aanwezig is, kun je bijna voelen in de huiskamer. Geen tegenstander die daar een kans op overleven in zal zien.

Iedere keer dat je Burst gebruikt, moet je Asura begeleiden naar de overwinning door op het juiste moment op de juiste knoppen te drukken. Ja, Asura's Wrath zit helemaal vol met zogenaamde 'quicktime events'. Druk je te laat op de juiste knop, of op de verkeerde, dan kan het zo zijn dat Asura schade krijgt. Of hij wordt tijdelijk onderbroken in zijn moment van pure trance. Gelukkig niet het einde van de wereld, want meestal zal hij zijn executies gewoon kunnen afmaken. Maar de manier hoe jij presteert, wordt wel meegerekend in het prestatieoverzicht aan het eind van ieder hoofdstuk.

Audiovisueel een parel
Grafisch gezien is Asura's Wrath een absolute parel tussen alle andere titels die de afgelopen tijd zijn uitgekomen. Ontwikkelaar Capcom heeft gekozen voor een cartooneske stijl, die perfect past bij de sfeer die de game uitstraalt. Typisch 'Japans', zou je het kunnen noemen. Ook de soundtrack weet te imponeren, met rustige orkestrale nummers uit het land van de rijzende zon, die worden afgewisseld met opzwepende stukken op de gepaste momenten. Deze muziek zorgt er tevens voor dat emotionele momenten in de game extra worden versterkt. Ja, geluid kan hiervoor een krachtig hulpmiddel zijn en Asura's Wrath is daar het levende bewijs van.

Net een interactieve film
Het is erg jammer dat je Asura maar kort kunt besturen. Sterker nog, je mag blij zijn als je in ieder van de negentien hoofdstukken vijf minuten zelf de klappen mag uitdelen. Mits je niet doodgaat, natuurlijk. Je moet namelijk weten dat Asura's Wrath voor negentig procent bestaat uit interactieve tussenfilmpjes, die overigens fantastisch in elkaar zijn gezet. Ook in deze tussenfilmpjes ben je vaak bezig met quicktime events, dus je zult constant alert moeten blijven.

Na een kleine tien uur zul je de aftiteling hebben bereikt, met in je achterhoofd dat je Asura in totaal misschien voor een uur hebt bestuurd. Maar is dat erg? Daar zullen de meningen ongetwijfeld over verdeeld zijn. Ja, persoonlijk hadden we gehoopt dat onze onvergetelijke tijd met Asura van langere duur zou zijn. Maar als wij langer dan tien uur met onze mond wijd open en een brok in de keel naar het scherm zouden staren, dan zou een bezoek aan de kaakchirurg niet uit kunnen blijven.

Een game zoals je die nog nooit hebt gezien/gespeeld
Asura's Wrath is zonder twijfel een hele bijzondere game. Zelden hebben wij zulke brute actie in een videogame mogen aanschouwen en ons tegelijkertijd ook mochten verliezen in een meeslepend verhaal vol bedrog en emotie. Wat een ongekend spektakel! Kijkend naar dit oogpunt kunnen we jou deze game absoluut aanraden. Daarnaast heeft Asura zich een belangrijke plek weten te vechten in onze elitaire lijst met meest memorabele gamepersonages aller tijden. Je moet echter weten dat Asura's Wrath eigenlijk gezien moet worden als een grote interactieve film van een kleine tien uur, met eventuele momenten waarin je Asura zelf kunt besturen. Als je dit in jouw achterhoofd houdt en hierlangs kunt kijken, dan zul je een game vinden zoals je die nog nooit hebt gezien en gespeeld.