NHL 07 Review

EA heeft, zoals jullie hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan is, van vele sporten een game. Soms heb ik het gevoel dat de games weinig vernieuwd zijn, denk hierbij aan “2006 FIFA World Cup” en “Fifa 2006” die dit seizoen al op de Xbox 360 verschenen. Het is net alsof er even geld te kort was dat opgelost moest worden. Toch hebben vrijwel alle games weer iets nieuws. Dit maakt deze series interessant. Meestal verbetert de game op grafisch gebied en wordt alles weer geüpdate, ook wordt er vaak iets dieper op de gameplay ingegaan. NHL biedt een enorme vernieuwing ten opzichte van het vorige deel, en dat is een goed begin!

Zoals ik al zei staan de meeste NHL games van EA als een huis, zo ook in dit deel. Natuurlijk is er het een en ander verbeterd, maar de meeste elementen voelen nog vertrouwd aan. Toch is er iets geheel nieuws met de NHL serie gebeurd, de besturing. Deze is opnieuw ingericht door EA, je kunt nog altijd terugschakelen naar de oude vertrouwde besturing maar je kunt ook deze nieuwe gebruiken. De nieuwe besturing is een stuk fijner, en biedt meer mogelijkheden. Toch is hij eigenlijk simpeler. Er is gekozen voor het gebruik van de twee analoge sticks. Je hoeft dus niet voor elke beweging een andere knop in te drukken. Met de linker joystick beweeg je de speler over het ijs, met de rechter doe je de rest. De rechter joystick is veranderd in een soort “trick” stick. Eenmaal in bezit van de puck kun je deze onafhankelijk over het ijs bewegen, door de rechter analoge stick een zijkant op te drukken. Ook kun je met de rechter analoge stick verschillende schoten uitvoeren. Je kunt de stick op en neer bewegen voor een direct schot, of er een omtrekkende beweging mee maken voor een harder schot. Maar dat is niet alles, je kunt de puck ook in een soort boog omhoog slaan. Ben je niet in bezit van de puck, dan kun je met de rechter analoge stick de body checks uitvoeren. En om het allemaal lekker simpel te houden, kun je snel met de rechter trigger van mannetje wisselen. Dit alles zorgt voor een goede en soepele gameplay. EA zal dit principe in de meeste nieuwe sport games stoppen (dicteer Fifa 07, Madden 07).

Toch moet ik weer even wat over de Achievements zeggen, de meeste sport games staan bekend om simpele Achievements. Neem bijvoorbeeld NHL 2k6 en NBA 2k6, in een paar minuten heb je 1000/1000 gamerscore. Bij NHL 07 is het halen van de gamerscore toch ietsje moeilijker gemaakt. Er zitten wat lastige achievements in, maar ook weer heel wat makkelijke natuurlijk. Zo kun je in 2 minuten al 100 gamerscore halen. Als je de volle 1000 gamerscore wilt, wat nog niemand in Nederland heeft, zul je echt je best moeten doen. Zelf kwam ik maar tot de 950.

NHL 07 is voor veel doelgroepen toegankelijk, iedereen is in staat de game te spelen. Je hebt geen achtergrond kennis nodig en het is niet lastig om de game op normaal niveau onder de knie te krijgen. De game heeft de officiële licenties van de teams, en de spelerstatistieken zijn tot in de kleinste details op de werkelijkheid gebaseerd. Het is dan ook de bedoeling dat je je een beetje verdiept in de coaching kant van het spel. Zo zul je niet alleen maar aanvallende spelers moeten kopen in de Dynasty-mode (career), maar ook mensen die kunnen verdedigen. Het element van de knok partij zit er ook weer in, als je even zin hebt om te knokken is dit makkelijk uit te lokken met één druk op de knop. De camera zoomt in en het publiek begint te schreeuwen, ineens bevind je je in Fight Night Round 3. Ook bij het knokken wordt de rechter Joystick gebruikt (zie: The Godfather). NHL 07 barst dus weer van de leuke elementen.

Nu ik met lof over deze NHL game uit 2006 genaamd 2007 heb gesproken, moet ik het toch ook even over de wat minder leuke puntjes hebben. Allereerst wil ik meedelen dat het wéér meer van hetzelfde is. Als je goed kijkt, zie je verschillen maar het blijft toch een ijshockey game met dezelfde fundamenten. EA zou nu eindelijk eens met een nieuw fundament moeten komen. Slopen die handel en opnieuw opbouwen. Niet dat deze NHL game niet goed is, nee in tegendeel, de game is erg leuk maar niet vernieuwend. Grafisch gaat de game er wel weer op vooruit en is hij next-gen waardig, zo zie je strepen op het ijs waar je geschaatst hebt en hebben de spelers ook realistische gezichtsuitdrukkingen. Eindelijk oogt het publiek ook realistisch en wordt het meer betrokken bij de game, daarmee kom ik bij de geluiden die in dit nieuwste deel wel een stuk verbeterd zijn ten opzichte van het vorige deel. Zo zul je zelfs als je goed luistert de schaatsen over het ijs hoeren zoefen.

Al met al is NHL 07 een geslaagde ijshockey game. Het vertrouwde fundament van de EA Sport games wordt aangevuld door wat vernieuwende elementen. De ijshockey fans kunnen hun lol weer op met deze nieuwe versie van NHL. Ook kun je het opnemen tegen andere mensen in de online mode. Ben je echter niet zo'n ijshockey fan, dan is een andere sport game misschien een betere keuze voor jou.