De franchise is inmiddels alweer zeventien jaar oud. In 1995 verscheen de allereerste WipEout voor de PlayStation, SEGA Saturn en de PC. In 1998 verscheen ook nog een Nintendo 64 versie van WipeOut en dat was gelijk de laatste editie voor een andere spelcomputer dan de PlayStation. Sinds 1999 zijn de WipeOut games namelijk alleen maar verschenen voor de apparaten van Sony. En daar mag Sony heel blij mee zijn, gezien de goede kwaliteit die ontwikkelaar Psygnosis (nu heet het SCE Studio Liverpool) bij elke game levert.

Gewoon weer WipEout
Waarschuwing: verwacht niet dat WipEout 2048 revolutionair en vernieuwend in de franchise is. Het is gewoon weer lekker ouderwets WipEout. Uiteraard met enkele nieuwe features, maar het concept is (gelukkig) hetzelfde gebleven. Dat betekent dat je nog altijd met futuristische ruimteschepen op enorme futuristische tracks moet racen. En dat gaat behoorlijk snel. Nog altijd heeft WipEout 2048 een heel typische, gevoelige besturing waar je behoorlijk aan moet wennen als je Need for Speed en Gran Turismo gewend bent.

Maar dat is niet erg. Helemaal niet zelfs. Het is, nogmaals, typisch WipEout. Doel van het spel is simpelweg om zoveel mogelijk toernooien te winnen. Hoe meer je wint, hoe meer ruimteschepen (maar liefst twintig nieuwe schepen zijn in het spel te vinden) je kunt ontgrendelen die veel en veel sneller zullen zijn dan je vorige ruimteschip. En dat is niet het enige. Ook zijn er enkele nieuwe wapens aanwezig.

Aanvallen of verdedigen
Deze wapens zijn in tegenstelling tot voorgaande WipEout games heel anders. Zo is er nu een systeem waar je kunt kiezen uit ‘verdedigende' en 'aanvallende' wapens. Voorafgaand aan de race kun je kiezen welk soort tactiek je wilt aannemen; ga je voor een verdedigende, of een aanvallende opstelling? De meesten onder ons zullen waarschijnlijk voor de aanval kiezen, aangezien het veel leuker is om je tegenstanders neer te schieten in plaats van jezelf enkel te verdedigen. Kom op, het is immers een actie racer.

Sixaxis besturing
Ondanks dat WipEout 2048 qua opzet vrijwel hetzelfde is gebleven, krijg je wel de mogelijkheid om gebruik te maken van het touchscreen en de Sixaxis besturing. De keuze is aan jou; ga je liever te werk met het kantelen van je Vita om je ruimteschip te besturen, of prefereer je de dual stick besturing? Eenmaal de keuze gemaakt, kun je kiezen om het touchscreen te gebruiken om je wapens af te vuren of gewoon de knoppen. Het klinkt niet zo heel bijzonder, en dat is het eigenlijk ook niet.

DIE LAADTIJDEN!
Tijd voor een potje ergernis! Ontzettende ergernis zelfs. Irritatie, moordneigingen, noem maar op. Het gaat over de laadtijden van WipEout 2048. Het kan misschien zo zijn dat we een beetje overdrijven en we gewoon ongeduldig zijn, maar we hebben alles goed nagekeken en de feiten nagecheckt. De gemiddelde laadtijd van een race is ongeveer vijftig seconden. Vijftig. Ja, dat is vrij lang. Iets wat anno 2012 eigenlijk niet meer kan.

Misschien komt het door de grafische pracht van het spel. WipEout 2048 ziet er namelijk prachtig uit. De omgevingen zijn erg goed gedetailleerd, en je merkt ook geen enkele haperingen. Kijk, dat is wel weer goed. Maar toch heeft SCE Studio Liverpool een verkeerde keuze gemaakt door de laadtijden extra lang te maken. Kies alstublieft dan voor de gameplay in plaats van de graphics, want dat is immers veel belangrijker.

Online, remote play, leaderboards
Tot zover de irritatie. Gelukkig is dat het enige grote minpunt van WipEout 2048, want voor de rest zit het spel prima in elkaar. Ook op het gebied van multiplayer. Zo heb je een online multiplayer waar je het kunt opnemen tegen anderen. Daarnaast kun je gebruik maken van de Near functie waarmee je spelers in de buurt kunt uitdagen voor een potje racen. Leuk onderdeel van WipEout zijn de leaderboards, waar de best genoteerde tijden staan. En wie wil nou niet met zijn beste tijd in de top tien staan? Juist.

Ook ondersteunt WipEout 2048 remote play, waardoor het mogelijk is om te spelen tegen gamers met WipEout HD op hun PlayStation 3. Helaas was deze functie op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar het idee is zeer tof. Lekker thuis tegen elkaar racen; jij op je Vita, je vriend op de PlayStation 3. Het is nog maar de vraag of dat wel eerlijk gaat. Misschien heeft de PlayStation 3 juist het voordeel dankzij een betere besturing bijvoorbeeld, maar dat kan dus tot nu toe helaas niet worden uitgezocht.

Een toffe racer
De conclusie is dat WipEout 2048 nergens écht uitspringt, maar wel gezien kan worden als een van de meest betrouwbare racers voor de PlayStation Vita. Het klopt, zit goed in elkaar en je weet wat je van het spel kunt verwachten. Groot minpunt is dat de laadtijden erg lang zijn, maar dat is gelukkig het enige kritiekpunt wat we hebben ondervonden. De online multiplayer en remote play zullen ongetwijfeld voor een langere speelduur zorgen, dus je neemt geen risico als je het spel koopt. Leuke game!