We leven tegenwoordig in een individuele maatschappij. Men wil ervoor zorgen dat het eerst met hen welgesteld is, voordat ze aan anderen denken. Dat is niet erg, want de maatschappij is dynamisch en dus zullen we over veertig jaar een andere instelling hebben. Maar voor sportscholen is dit heel gunstig, aangezien de mens graag zichzelf in vorm houdt. Met Your Shape: Fitness Evolved 2012, een veel uitgebreidere game dan de voorganger, kun je je sportschool naar huis halen.

Thuis fitnessen
Voordat je naar beneden scrollt om het cijfer te bekijken, is het misschien handig om dit alvast eerst te lezen. Your Shape: Fitness Evolved 2012 is absoluut geen game die je voor de plezier speelt. Uiteraard kun je er plezier uit halen – net als dat sommige mensen plezier kunnen halen uit een bezoekje aan de sportschool – maar het spel is vooral gefocust op het verbeteren van jouw lichaam.

En ja, daar scoort Your Shape hoge ogen mee. In vergelijking met de vorige versie is het aantal oefeningen in het spel verdubbeld en zijn er veel meer nieuwe dingen die je kunt doen. Zo heb je de mogelijkheid om aan een Boot Camp mee te doen, waar je bijvoorbeeld tien minuten lang echte zware oefeningen moet doen. Of wat dacht je van Run the World, waar je door steden als New York en Parijs kunt hardlopen. Regent het buiten en wil je niet door Veendam gaan rennen? Nou, dan ga je dus even door Manhattan lopen. Twee kilometertjes, prima.

Keihard oefeningen doen
Misschien krijg je nu juist de indruk dat je alleen maar leuke dingen mag doen. Mooi niet. Zoals al eerder werd gezegd, is het aanbod qua oefeningen verdubbeld en dus zijn er veel meer mogelijkheden om je spieren te laten groeien. In een duidelijk en helder overzicht kun je de keuze maken tussen bijvoorbeeld buikspier-, beenspier-, armspier- en nog vele andere oefeningen. Voordat je die oefeningen gaat doen, is het misschien wel handig om een warming up te doen. Eventjes touwtjespringen, of lekker voetballen. Het kan allemaal.

Een gemiddelde goede sessie met de game duurt een uur, en het effect merk je gelijk. Serieus. Ondergetekende heeft dan ook tijdens de week die hij gebruikte om het spel te recenseren een serieuze boost gehad na dagelijks oefenen. Spierpijn alom, maar de sixpack is teruggekeerd en de conditie is een stuk beter. Daarmee behaalt Your Shape: Fitness Evolved 2012 haar doel: je haalt hetzelfde resultaat als in de sportschool.

Vergeet dus niet het principe van het spel: het gaat immers om het verbeteren van je spieren en conditie. Verwacht daarom niet dat je dit altijd voor de fun zult doen. Constant zul je op dat ene getal letten. Het getal dat aangeeft hoeveel calorieën je precies hebt verbrand. Your Shape probeert in ieder geval elke keer aan te geven dat je iedere sessie minstens honderd calorieën moet hebben verbrand, anders zegt je personal coach er wat van.

Plezier met dansen
Gelukkig is het in deze game niet alleen maar keihard werken. Zo kun je ook lekker dansen. Lekker, stijlvol dansen. Wat dacht je van een heerlijke latin dans, waar je vijftien minuten lang de kans krijgt om je heupen los te schudden terwijl je het gordijn hebt openstaan – waardoor die ene leuke overbuurvrouw jou erotisch kan zien dansen. Het kan allemaal in Your Shape. Of wat dacht je van het beoefenen van de martial arts, waardoor je na twee weken goed oefenen je vrienden kan overtuigen dat je een heer en meester bent met de Japanse kunsten?

Hartstikke leuk inderdaad. De meeste voldoening haal je echter uit de yoga oefeningen. Man, wat een rust haal je daar vandaan. Je merkt het gelijk. En mannen: ook al is het een vrouwding, doe dit alsjeblieft ook. Het is goed voor je. Al die frustraties en stress haal je gelijk weg met deze lessen. Het is niet overdreven wat deze recensent zegt, want je merkt gelijk dat je het heerlijk zult vinden.

Voetenwerk
Dan het belangrijkste: registreert Kinect alle bewegingen goed? Het antwoord is: ja, bijna. Het voetenwerk wordt namelijk als enige niet goed geregistreerd en dat is bijzonder frustrerend als je oefeningen moet doen waarbij je je voeten moet gebruiken. Of wat dacht je van de activiteiten waarbij je moet liggen? Er is daar één oplossing voor: zorg dat je echt een hele ruime en grote woonkamer hebt waar je Kinect op een perfecte plaats kan staan, want anders werkt het niet optimaal.

Dat is toch enigszins een minpunt, aangezien niet iedereen in zo’n rijke situatie leeft. Gelukkig is dit minpunt slechts bij een select aantal oefeningen het geval, want voor de rest werkt het gewoon goed. En ja, als je er gewoon weinig van aantrekt en dus de oefeningen doet, is er niets aan de hand. Niet zeiken, maar doorgaan. Je zult de spierpijn vast en zeker de volgende dag voelen.

Het werkt gewoon
De vraag is niet of Your Shape: Fitness Evolved 2012 leuk genoeg is om te kopen. Nee, de vraag is of het een goede vervanger is van je plaatselijke sportschool. Het antwoord is een volmondige ja. Je haalt er zeker voldoening uit wanneer je stevig hebt getraind. En dat is het grootste compliment wat een game als deze kan krijgen. Verwijten als dat het saai kan worden slaan nergens op – een sportschool is toch ook best wel vaak saai? Nou dan. Dus, mensen die lekker thuis willen fitnessen: gewoon doen.