Tenminste, dat is wat wij voorafgaand dachten bij het uitpakken van Move Mind Benders. Maar in plaats van verbrande calorieën, waren het juist onze hersenen die volop gekraakt werden. In het pakket bevinden zich namelijk Lemmings, Tumble en Echochrome II. Hersenbrekende puzzelspellen die XGN van uitstekende cijfers voorzag. Zo behaalde Echochrome II een 7,5, terwijl Tumble het nóg beter deed door een 8,0 te scoren.

Lemmings  wéér goed
Lemmings is nieuw in het rijtje, omdat deze speciaal voor de Move is ontwikkeld. Gelukkig heeft XDev Studios Europe, de ontwikkelaar van de compilatie, niet veel aan het spelconcept gesleuteld. Lemmings geldt al tijden als één van de leukste puzzelgames en dat is in Move Mind Benders niet anders. Nog steeds dien je groene mannetjes door het gebruik van voorwerpen in veilige haven te brengen.

Via een luik worden de lemmings in een level gedropt waarna ze achter elkaar in een lijn lopen. Aangezien de lemmings behoorlijk suïcidaal zijn, zul jij ze moeten beschermen van water, vuur of van een hoge val. Dit doe je nogmaals door je lemmings een voorwerp mee te geven, zoals een parachute, een boor om op een andere plek te komen of door een lemming als muur neer te zetten.

Net zoals in de meeste Lemmings-games zorgt het levelontwerp ervoor dat je voortdurend bezig bent met het commanderen van je groene mannetjes. Het leidinggeven wordt in Move Mind Benders gestimuleerd door de zéér nauwkeurige Move-besturing. Het commanderen en taken meegeven verloopt nu een stuk makkelijker en sneller dan voorheen. Hulde! In totaal kun je in veertig levels met de suïcidale groene mannetjes uit de voeten. Dit klinkt weinig, maar naarmate het spel vordert stijgen de puzzels in moeilijkheidsgraad en duurt het langer deze te voltooien. Hiermee bewijst Lemmings dat het na twintig jaar nog steeds mee kan met de hedendaagse puzzelspellen.

Echochrome is pure kunst
Een spel dat nog niet zoveel lentes heeft gezien, is Echochrome. De game zag in 2008 op de PlayStation Portable het levenslicht en vervolgde begin dit jaar haar weg op de PlayStation 3. Met als grootste toevoeging ten opzichte van het origineel, de Move-besturing. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Echochrome II lijkt wel geboren voor de bewegingsgevoelige controller. Normaliter bestuur je met je controller de zaklamp in Echochrome, nu doe je dat realistisch met de Move, zoals het hoort.

Het gebruik van schaduw en licht is van essentieel belang in Echochrome. Je moet een poppetje in een driedimensionaal level naar het einde proberen te loodsen, door deze op schaduwen te laten lopen.  Door de Move te bewegen alsof je met een zaklamp licht in het level schijnt, veranderen de schaduwen van de blokken op de achtergrond. Om de levels te voltooien moet je dus voortdurend rekening houden met het licht, de schaduw en het juiste perspectief. Vrijwel alle levels zijn hersenkrakers, beginnend van een lichte uitdaging en eindigend bij een ware hel. In de positieve zin van het woord.

Qua content ben je in Move Mind Benders het langste zoet met Echochrome II. De game bevat honderd uiteenlopende puzzels, die ook nog eens op drie verschillende manieren te spelen zijn. In Escort moet je je poppetje naar het einde loodsen, in Echo moet je mede-poppetjes verzamelen en in Verf moet je het level in een bepaalde kleur omtoveren. Verder kun je in Echochrome zelf levels maken en filmpjes met elkaar delen. Onder het genot van heerlijke, kalmerende muziek en een artistiek design waar je U tegen zegt, is Echochrome II ook nog eens een bijna schilderachtige ervaring.

Torens bouwen in Tumble
Hoewel Lemmings en Echochrome II misschien een betere puzzelervaring bieden, kun je voor de beste Move-ervaring terecht bij Tumble. In dit spel staat het maken van een toren centraal. Zo moet je een zo hoog mogelijk toren proberen te bouwen, zonder dat deze omvalt. Soms zul je ook torens moeten vernietigen door strategisch blokken te verwijderen, vergelijkbaar met het bordspel Jenga.

Met de Move-controller, die je ook in het beeldscherm ziet, kun je blokken oppakken, draaien, kantelen, naar voren trekken of verder de diepte induwen, afhankelijk van de stabiliteit van je toren. Middels een juiste polsbeweging kun je de blokken zo plaatsen dat de toren niet in zal storten. De blokken komen in verschillende maten, waardoor ze anders reageren op de door jou gemaakte balans. Slim opstapelen is in Tumble dus een devies. Ook hier geldt weer dat deze puzzelgame boordevol content zit en dat ze steeds meer van je vereist naarmate je verder komt.

Niets nieuws
Een compilatiepakket voor een voordelige prijs is leuk en nuttig, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ontbreken van extra’s getuigt van een nonchalante houding van Xdev Studios. Hoewel dit hen misschien niet valt aan te rekenen, zijn wij over één ding wél behoorlijk kritisch: waar is het hoofdmenu? Want nu is het niet mogelijk om van het ene spel naar het andere spel te springen. Lemmings afsluiten om dan vervolgens naar Tumble over te stappen, kan gewoonweg niet. Move Mind Benders moet in zijn totaliteit afgesloten worden. Dat maakt dit spel eerder een samenraapsel van spellen, dan een compilatie.

Beste Move-game tot nu toe
Move Mind Benders is zonder twijfel de beste Move-game op de markt. Dat is misschien ironisch, aangezien het om een samenraapsel van drie Move-games gaat. Feit blijft dat dit drie hele sterke Move-games zijn. Zo imponeert het eeuwenoude concept van Lemmings nog steeds, fascineert het schilderij dat Echochrome II heet enorm en werkt het bouwen van torens in Tumble dankzij Move zéér natuurgetrouw. Dat maakt Move Mind Benders voor zelfrespecterende puzzelfanaten een haast verplichte aankoop.