Na heel wat jaren wachten verscheen Deus Ex: Human Revolution dan eindelijk dit jaar, in augustus. Het spel kreeg van ons een 9,6 in de recensie en werd wereldwijd bejubeld vanwege de interessante verhaallijn en de openheid van de levels. Het is dan ook verrassend dat er een uitbreiding komt op een spel dat al een zeer strakke verhaallijn had. Bovendien is het ook niet eenvoudig om snel weer mooie open mappen te maken. Toch is de uitbreiding genaamd The Missing Link verschenen en wij kropen weer even in ons artificiële lijf om te kijken of deze content je geld waard is.

Zo wil je niet wakker worden
Laten we even beginnen met jullie aan te raden dat deze content vooral is voor diegenen die Human Revolution hebben uitgespeeld. Het verhaal van The Missing Link speelt zich namelijk af tijdens de gebeurtenissen van Human Revolution. In de originele game reist hoofdpersonage Adam Jensen drie dagen lang op een schip. In Human Revolution zien we hoe Adam wakker wordt op zijn bestemming. In The Missing Link komen we echter te weten dat Adam werd ontdekt op het schip om vervolgens heel wat rake klappen te krijgen. Hierna wordt hij in een stoel geplaatst die al zijn augmentations, technologische verbeteringen die hem meer kracht, snelheid, etc. geven, doet verdwijnen. Hierna kan Adam op vreemde wijze ontsnappen uit de stoel en probeert hij te vluchten van het schip, zonder zijn augmentations.

Afwisseling
Omdat Adam al zijn augmentations verloren heeft, zul je dus niet met je personage uit de campaign kunnen spelen. Dit betekent dat je in het begin van de game enkel de messen en je handen kunt gebruiken. Het is een mooie afwisseling van de gebruikelijke gameplay uit Human Revolution die jammer genoeg niet zo lang duurt. Helaas vind je al snel de wapens van Adam terug, waarna je weer omschakelt naar een meer actiegerichte gameplay. Dit is niet noodzakelijk slecht, maar het spelen zonder vuurwapens is zeker interessant.

Bekende gameplay
Toch kun je nog heel wat sluipen met je geweren. De Deus Ex franchise staat immers bekend om de vele manieren waarop je je doel kunt bereiken. Dit is zeker niet anders in The Missing Link. Het schip bestaat vooral uit vele kleine kamers die vaak verbonden zijn met luchtgangen waar je doorheen kunt kruipen. Opties genoeg dus en bovendien liggen er tal van kogels op het schip, voor diegenen die liever hun tegenstanders genadeloos neermaaien. Het is overigens ook leuk dat tegenstanders niet meteen naast je zullen verschijnen wanneer je een nieuw deel van het schip betreedt. Een hele verbetering tegenover Huma Revolution. Hier kon het wel eens gebeuren dat je meteen werd doorzeefd aan het begin van een nieuwe map. Deze leuke, klassieke gameplay zal je enkele uren in bedwang houden, hierna verandert echter alles.

Knipoog naar het verleden
Het laatste stuk zul je namelijk vooral gewoon van punt A naar punt B moeten rennen. En aangezien er niet zoveel locaties zijn in deze DLC, zul je dezelfde delen van het schip weer voorbij rennen. Naast wat lijken zul je nog maar zelden iemand tegen het lijf lopen, wat het laatste stuk saai maakt. Dit komt zeker niet ten goede van de spanning die je tijdens de eerste vier uur voelde. De animaties hadden soms beter kunnen zijn en de gesproken tekst loopt ook niet altijd synchroon met de lippen van de personages. Dit probleem had de originele game niet, wat doet vermoeden dat deze DLC iets te snel op de markt is gekomen. Toch had het einde niet mooier kunnen zijn. Net zoals vele missies in Human Revolution kent ook The Missing Link een eindbaas. Eentje die ditmaal net zo snel kan sterven als jijzelf. Geen tegenstanders meer die je hele magazijn kogels met gemak kunnen opvangen. Het is een mooie knipoog naar de eerdere Deus Ex games.

Goed genoeg
The Missing Link heeft voor iedereen wel wat in petto. Je kunt sluipen, knallen en verkennen naar hartenlust. Maar de sociale aspecten staan maar op een laag pitje. Zo loopt de audio niet altijd synchroon met de animaties. Deze DLC speel je in ongeveer vijf uur uit en het merendeel van deze tijd zul je heel wat plezier beleven. Enkel het laatste deel is best saai en laat je maar wat heen en weer rennen op plaatsen waar je al bent geweest. Het einde vormt dan weer een heel mooie knipoog naar de eerdere Deus Ex games. The Missing Link is zeker niet geweldig, maar is net goed genoeg om aan te schaffen in deze periode waarin heel wat andere toppers verschijnen.