Crysis verscheen in 2007 al voor de PC. De game was een grafisch wonder. Zelfs de beste PC’s hadden moeite om deze krachtpatser op volle kracht te draaien. Die game is nu te downloaden op systemen die nog ouder zijn dan Crysis zelf. Of de Xbox 360 en PlayStation 3 de game een beetje kwalitatief kunnen draaien, is precies wat we voor jullie hebben uitgezocht.

Kwaadaardige aliens
In Crysis kruip je in de Nanosuit van Nomad. Nomad is lid van een speciale groep soldaten die in 2020 uitgezonden wordt om een archeologisch team op te pikken op een door Koreanen overgenomen eiland. Die archeologen hebben iets interessant gevonden, maar wat dat is, is voor Nomad en zijn maten nog een verrassing. Als ze op het eiland een voor een beginnen te verdwijnen hebben de overgeblevenen al snel door dat ze niet met alleen maar Koreanen opgescheept zitten.

Al redelijk vroeg in het verhaal kom je voor het eerst de aliens tegen die het je nog erg moeilijk gaan maken in de game. Omdat de aliens nou niet bepaald vriendelijk zijn wordt er een bom op het eiland gedumpt. Tevergeefs uiteraard, want we kwamen ze in maart eerder dit jaar weer tegen in het vervolg op Crysis. De plannen van de aliens zijn op een globaal niveau, dus mag jij ze tegen proberen te houden voordat het te laat is en ze de wereld overnemen.

Handig Nanosuit
Het voornaamste middel dat je tot je beschikking hebt om de aliens tegen te houden is de Nanosuit. Dit super-de-luxe pak is het beste wat de technologie in 2020 kan maken. Het pak houdt je in leven onder de meest barre omstandigheden en heeft ook nog een aantal handige extra’s. Zoals je meteen in het begin van de game al merkt, kun je heel simpel met de schouderknoppen de speciale krachten van het pak activeren. Met de linker krijg je een extra sterke laag bewapening en met de rechter word je onzichtbaar.

Deze krachten kun je echter niet oneindig blijven gebruiken. Het pak vreet namelijk energie en iedere keer wanneer die energie op is, vallen alle krachten uit. Je zult dan even beschutting moeten zoeken om weer op te laden. Behalve de speciale krachten kun je met het Nanosuit ook supersnel rennen en erg hoog springen. Ook dit kost allemaal energie, zodat het niet misbruikt wordt. De toevoeging van het Nanosuit geeft Crysis toch iets speciaals, iets waarmee het zich onderscheidt van andere first-person shooters. Een goed punt dus, want zoals iedereen wel weet is Crysis niet de enige shooter die dit najaar verschijnt.

Dit Nanosuit zorgt ervoor dat je Crysis zo kunt spelen als jij dat graag wilt. Sluip je liever ongezien door de bosjes, dan kan dat. Heb je schijt aan alles en knal je alles dat los of vast zit graag overhoop, dan kan dat. De game is daar ook op gebouwd. Je bevindt je altijd in een gigantische open omgeving waarbij alleen het eindpunt duidelijk is. Hoe je daar komt mag je zelf bepalen. Knal je er gewoon vol doorheen en leg je alle vijanden die je tegenkomt daarbij om of sluip je met een ruime boog om iedereen heen en ga je verder zonder dat ook maar iemand je gezien heeft? Jij mag het zelf bepalen en dat maakt van Crysis een heel toegankelijke shooter.

Standje teruggedraaid
Ben je door de singleplayer heen, dan houdt de game op. Deze downloadbare titel heeft namelijk alle poespas laten vallen en biedt alleen maar het soloavontuur. Erg jammer natuurlijk, want een shooter zonder multiplayer is toch niet iets wat je graag ziet. Ook latere uitbreidingen voor Crysis, Warhead en Wars, zijn niet inbegrepen bij deze titel. Je zult het dus echt alleen met het originele verhaal moeten doen.

Dat is waarschijnlijk de schuld van het feit dat Crysis nu een downloadbare game is en er plaats gemaakt moest worden. Om diezelfde reden zijn de graphics ook een stuk teruggedraaid. Voor een downloadbare titel ziet het er allemaal prachtig uit, maar dat het er slechter uitziet dan een game van vier jaar geleden is alles behalve positief. Nogmaals, het ziet er absoluut niet slecht uit, het is waarschijnlijk een van de mooiste downloadbare games tot nu toe, maar we hadden er simpelweg meer van verwacht omdat Crysis zo geroemd werd om zijn graphics.

Twee scenario’s
Eigenlijk zijn er twee manieren om Crysis te benaderen. Behandel je de game als een aparte downloadbare game, dan kun je je geluk niet op met een game als Crysis. Het ziet er prachtig uit en het speelt heerlijk. Bekijk je de game echter in vergelijking met de PC-versie van vier jaar geleden, dan valt de console versie door de mand als een afgeraffeld kindje. Er zit totaal geen verbetering in ten opzichte van vier jaar terug en er is zelfs een hoop geschrapt en verminderd. We zullen met ons oordeel rekening houden met ze allebei en gaan er gewoon tussenin zitten.