Smash Cars is een game die vooral PlayStation gamers bekend in de oren zal klinken. Het spel werd namelijk voor het eerst uitgebracht in 2003 voor de PlayStation 2 en verscheen in 2009 als downloadbare game voor de PlayStation 3. Het spel zet nu de stap naar de PC en laat je rijden met op afstand bestuurbare wagentjes die strijden om de eerste plaats. Smash Cars heeft nooit al te hoge scores gehaald in recensies, maar wie weet wordt het spel wel beter met de jaren, zoals een goede fles wijn.

Uitwijken voor enkels
Je rijdt dus rond met een op afstand bestuurbaar wagentje en dat betekent dat alle voorwerpen in je buurt gigantisch lijken. De wagentjes rijden namelijk niet rond op een afgebakend terrein, maar bevinden zich vaak op publieke locaties. Hierdoor zul je allerlei obstakels moeten ontwijken, van flessen en dozen tot zelfs mensen die boos naar hun enkels grijpen wanneer je ze raakt. Ook honden zijn niet te vertrouwen en grijpen je vast als je te dicht in de buurt komt.

Boosten maar
Naast obstakels zul je ook verschillende schansen terugvinden op elke track. Wanneer je door de lucht zweeft, kun je trucjes doen, die zich jammer genoeg beperken tot wat salto’s. Hoe meer salto’s je maakt, hoe meer sterren je verdient. Meer sterren betekent dan weer meer boost. En het is de boost die de uitslag van elke race zal bepalen. Boost laat je voor een korte periode erg snel rijden, wat je die beslissende voorsprong kan geven. Je boost-metertje zal zich ook vullen wanneer je tegen, of door, obstakels rijdt. Obstakels vertragen je wel en dus moet je goed inschatten of je dat beetje extra boost nodig hebt. De gameplay is erg eenvoudig en het rijden verloopt heel soepel.

Monster trucks en buggy's
Tenminste, als je met de juiste wagen rijdt. In totaal kun je rijden met drie verschillende wagens. De monster truck is perfect voor tracks die zich voornamelijk in zanderige, heuvelachtige gebieden bevinden. De sportwagens zijn dan weer ideaal voor tracks die echte wegen bevatten. Ten slotte zijn er de buggy’s, die geen specialiteit hebben en gewoon overal vrij goed kunnen rijden. In het begin heb je van elke wagen slechts één of twee exemplaren ter beschikking. Maar als je tijdens de races genoeg sterren verdient door salto’s te maken, speel je extra wagens en onderdelen vrij. Andere wagens en andere onderdelen geven je bepaalde plus- en minpunten. Zo kan een bepaalde motor voor extra snelheid zorgen, maar zul je meer moeten bijsturen in bochten.

Waar is de multiplayer?
Ondanks deze extra wagens is Smash Cars een vrij korte game die je al na enkele uren hebt uitgespeeld. Er zijn niet zoveel verschillende tracks beschikbaar en ook het aantal modi is beperkt. Zo zul je ofwel tegen de klok moeten rijden, of tegen een hoop tegenstanders. Dit zorgt ervoor dat de herspeelbaarheid tot een minimum wordt herleid. Het grootste probleem van Smash Cars is zonder twijfel de ontbrekende multiplayer. De uitbreiding voor de PlayStation 3 versie, Smash Cars: The Run, introduceerde zelfs nog een extra multiplayer modus. Hierdoor zou je dus denken dat ook de PC-versie ten minste één online modus kent maar helaas is dit niet het geval. Het enige online amusement dat Smash Cars te bieden heeft is een ranking systeem. Erg matig dus.

Ontploffende watermeloenen
Grafisch weet Smash Cars nog steeds indruk te maken, zeker voor een game die eigenlijk al acht jaar oud is. Het spel kreeg een grafische update in 2009 en die update weet goed stand te houden. De omgeving is mooi en de animaties van mens, wagen en dier kloppen helemaal. Het opvliegende zand en zelfs de ontploffende watermeloenen zorgen voor een goede sfeer. Het geluid versterkt die sfeer enkel maar door middel van leuke deuntjes tijdens het rijden. Ook het geluid van je motor en je slipbewegingen mag er zeker wezen.

Dertien in een dozijn
Smash Cars is een leuke game die je aandacht zeker kan vasthouden tot je het spel een eerste keer hebt uitgespeeld. Helaas komt het einde veel te snel en is er helaas niets aanwezig dat je kan verleiden tot een tweede sessie. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom de multiplayer modus achterwege is gelaten. Het spel brengt vlotte arcade actie maar wegens een gebrek aan modi en extra functies is Smash Cars een dertien in een dozijn game. Voor 10,99 euro haal je dit spel in huis op Steam maar voor die prijs kun je vast wel betere racegames vinden.