Volgens Insomniac Games hoeven we ons geen zorgen te maken. Absoluut niet. Het verhaal sluit zich perfect aan op de voorganger, A Crack in Time, en biedt ons een geheel nieuwe ervaring. Maar waarom dan de naam All 4 One? Het klinkt zo... familieachtig. En ja, die 4 is wel heel toepasselijk, maar eng tegelijkertijd.

Hartstikke tof joh!
Wat gelijk opvalt bij Ratchet & Clank: All 4 One, is dat je onmiddelijk spijt krijgt dat je PlayStation 3 in het Nederlands is ingesteld. Hemeltje, wat zijn de stemacteurs toch belabberd. Echt heel erg slecht. De grappen die eigenlijk grappig zouden moeten zijn, zijn dat helaas totaal niet. Daarom is er speltip 12: zet je taal alsjeblieft om naar het Engels. Want ja, Ratchet & Clank staat bekend om haar grappige Pixar-achtige cutscenes en dan moet je gewoon het origineel bekijken. Helaas kunnen we evengoed niet dezelfde hoge kwaliteit humor als in de vorige games verwachten.

Maar goed, terug naar het verhaal waarin de cutscenes zich afspelen. Het is twee jaar na de gebeurtenissen uit A Crack in Time. Het is feest. Dr. Nefarious heeft namelijk een ceremonie voor Captain Qwark georganiseerd, wat later een opzet voor een slecht plan blijkt te zijn. Qwark, zo trots als hij is, laat echter per ongeluk het grote monster Light-Eating Z’Grute in de stad Luminopolis los. Dus ja, de hel breekt uit. Gelukkig zijn Ratchet en Clank er! Mankracht genoeg dus en het monster wordt snel verslagen.

Op naar een ander planeet
Helaas heeft de zoveelste aanval van een monster op Luminopolis de aandacht gewekt bij Ephemeris, de monsterverzamelaar. Deze machine besluit niets anders dan Ratchet en Clank, maar ook Dr. Nefarious en Captain Qwark, mee te nemen naar planeet Magnus. Een planeet vol met monsters. Een planeet met de gevaarlijkste wezens in het universum. Ephemeris wil Ratchet, Clank, Captain Qwark en Dr. Nefarious op de proef stellen, en dus is het aan de vier helden de taak om de machine te vernietigen.

Samenwerken verplicht!
Je hebt het misschien al door: de vier helden moeten samenwerken. De relaties tussen elkaar maken niet meer uit. Je moet samenwerken om te overleven. Daar gaat het dus om. Misschien dat dankzij dat concept de rest van de game wat minder diepgaand lijkt te zijn. Want waar zijn de speciale, unieke wapens die je van een Ratchet & Clank game gewend bent? Daar zijn er weinig van. Eéntje die wel uitblinkt is de Vac-U, de stofzuiger die alles kan. Handig voor puzzels, handig om je medespelers weer tot leven te brengen, noem maar op.

Maar het jammere is dat er weinig speciale wapens zijn. Dat is bijzonder jammer. Wel heeft bijvoorbeeld Qwark de Quantum Deflector Shield, waarmee hij duidelijk aangeeft dat hij geen vechter is, en Clank de Zoni Ray heeft, waarmee hij tegenstanders een stuk slomer maakt. Veel meer is er helaas niet. Naarmate je in het spel verder komt kun je je verdiende bolts wel spenderen aan enkele nieuwe wapens. Datzelfde geldt voor upgrades aan je wapens, daar moet ook wat geld voor betaald worden.

Groot verschil met de voorgaande Ratchet & Clank is trouwens dat het camerastandpunt totaal anders is. Dit is zo gedaan om de co-op in het spel mogelijk en overzichtelijk te maken. Dat betekent dus dat er geen splitscreen in het spel zit, wat aan de ene kant wel fijn is. Aan de andere kant betekent dat je wel bij elkaar in de buurt moet blijven, want anders verdwijnt er één uit beeld.

Flexibele co-op
Groot pluspunt van Ratchet & Clank: All 4 One is dat de co-op, zowel offline als online, behoorlijk flexibel is. Daarmee wordt bedoeld dat je vrienden op elk moment in het spel kunnen instappen. Maar dan komt alweer het volgende minpunt van het spel: de nieuwe spelers zijn niet opgewassen tegen de vijanden. Stel dat je op zeventig procent van het spel zit, en dat je vriend langskomt om even mee te spelen. Hij kiest Captain Qwark uit, maar het blijkt dat hij niet zo goed is als jouw personage. Hij zit namelijk op level één, om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

Samen leuk, maar eentonig
Laten we echter niet alleen maar negatief zijn: het teamwork dat in Ratchet & Clank: All 4 One centraal staat, is gewoon leuk. Als je dit spel met je vrienden speelt dan zit je goed. Weinig op aan te merken. Zo is er ook onderling een soort van wedstrijdje ‘meeste bolts verzamelen’ aan de gang. Leuke is dat je aan het eind van een level ook nog awards krijgt, denk maar aan de award voor de meest knullige deelnemer. Iets wat we van Worms kennen. Ja, dat maakt zo’n spel leuk.

Helaas is het een feit dat het spel voornamelijk bestaat uit het verslaan van tegenstanders en het verzamelen van experience points en de bolts. Niets meer dan dat. Nou ja, soms zijn er van die momenten dat je spectaculaire dingen tegenkomt, maar in een game binnen de Ratchet & Clank franchise verwacht je meer. Denk maar aan leuke puzzels, of leuke opdracht waarin je duidelijk met elkaar moet samenwerken. Waar is het geniale creatieve brein van Insomniac Games? Die hoort namelijk normaliter elke seconde te verschijnen, maar regelmatig is die ver te zoeken. Dat is jammer, erg jammer.

Typische, herkenbare stijl
Gelukkig is er iets waar we heel blij mee mogen zijn: het is wel weer typisch Ratchet & Clank qua stijl. Het ziet er weer vrolijk uit, en zoals eerder gezegd is het weer erg grappig (tenminste, als je ‘m op de Engelse taal hebt gezet), en de graphics zijn dik in orde. Lekker stijltje, dat zeer herkenbaar is voor de vaste Ratchet & Clank liefhebber. Denk aan vele prachtige, onmogelijke en bizarre gebouwen. Het is echter jammer dat het spel maar op één planeet afspeelt, maar dat betekent ook weer niet dat alles hetzelfde eruit ziet. Afwisseling in de omgevingen is er zeker.

Ietwat tegenvallend
Het probleem bij Ratchet & Clank: All 4 One is dat de verwachtingen te hoog zijn. Het gaat namelijk bijzonder tegenvallen. Je kunt het spel zien als een typische co-op game die je toevallig ook in de singleplayer kunt spelen, maar totaal niet bijzonder aanvoelt. De Ratchet & Clank fans zullen wel merken dat het weer typisch Ratchet & Clank is, maar dan enkel op het gebied van humor. Op elk ander gebied is het helaas ietwat tegenvallend en kan geconcludeerd worden dat dit spel enkel voor de co-op hoeren is.