Galaga Legions DX Review

Wanneer Namco Bandai een nieuwe game op Xbox Live Arcade te koop aanbiedt, neemt het bedrijf de term arcade vrij letterlijk. Net zoals Pac-Man, een game die enkele maanden geleden ook een 'Deluxe Editie' kreeg, is ook Galaga een rasechte arcadegame. Galaga Legions DX maakt deel uit van 'Namco Bandai's Namco Generations Retro Rival Series'. Een initiatief om oudere games in hoge definitie opnieuw tot leven te wekken. Goed idee, maar heeft de gameplay de tand des tijds doorstaan?

Gemakkelijk...
Galaga Legions DX is een tweedimensionale shooter waarbij je de rol aanneemt van een ruimteschip. Bij gelegenheden krijg je de hulp van een hoop satellieten die om jouw ruimteship heen vliegen. Met dit ruimteship moet je het opnemen tegen hordes vijanden die met een hoge snelheid naar het schip vliegen met maar één doel: jouw kleine ruimtevliegtuigje vernietigen. Ondanks dat dit misschien erg beangstigend klinkt, is Galaga Legions DX alles behalve dat.

De game is namelijk erg gemakkelijk om te spelen, ondanks dat het lijkt alsof de ontwikkelaar er alles aan wil doen om de game ingewikkeld over te laten komen bij de speler. In de verschillende menu's word je namelijk overspoeld met instructies, die erg afstotend werken. Het komt er echter gewoon op neer dat je zo snel mogelijk alle vijanden moet vernietigen. Voordat een grote golf vijanden op het beeldscherm verschijnt, word je bovendien gewaarschuwd, waardoor de uitdaging er al snel af is.

Het blijft daar echter niet bij. Door op grote, glimmende en erg opvallende mijnen te schieten, die in de game toepasselijk 'bombs' worden genoemd, wordt een grote groep vijanden meteen uitgeschakeld. Aan het einde van elke grote golf verschijnt er bovendien een groot commandoschip. Wanneer je dit opvallende en grote schip neerhaalt, vernietig je meteen de gehele golf waarvan het commandoship deel uitmaakt. Als speler heb je dit al snel door, waardoor je snel volledige golven vijanden vernietigt.

...én kort
Galaga Legions DX is niet enkel heel erg gemakkelijk, maar ook heel erg kort. Na een kleine twee uur ben je al door het grootste deel van de game heen. De game bestaat uit drie modi: Area, Tournament en Time Attack. Area is een campagnemodus zonder verhaal waar je vliegtuig zich een weg schiet door negen verschillende levels. In Tournament waan je je door dezelfde levels, maar dan zonder tijdslimiet. Ten slotte is er ook nog Time Attack, waar je in een korte periode zo veel mogelijk vijanden neer dient te halen.

Is er dan helemaal niets positiefs aan Galaga Legions DX? Toch wel, want ondanks de gemakkelijke moeilijkheidsgraad is de game vooral in het begin erg leuk. De game houdt dat fungehalte echter niet lang vast door een slecht evenwicht te serveren tussen plezier en uitdaging. Hierdoor heb je na enkele korte speelsessies gewoon geen interesse meer in Galaga Legions DX.  De game slaagt er bovendien in om in zijn korte speelduur repetitief aan te voelen. Een unicum.

Flower Power
Op audiovisueel vlak valt Galaga Legions DX heel erg op door de felle kleuren en het erg snel veranderende beeld. In tegenstelling tot andere arcadegames zoals Geometry Wars: Retro Evolved en Ikaruga worden de weinig variërende graphics na korte tijd echter storend. Het geluid doet het ietwat beter met leuke toontjes die de flow van de game volledig te pakken krijgen. Op audiovisueel vlak dus een dikke voldoende, maar blijf zeker niet te lang naar het scherm kijken. Oh, en vermijd deze titel als je last hebt van epilepsie.  

Geen aanrader
Wat er overblijft is een holle 2D-shooter met weinig verstand en flashy kleuren. Na een uur naar steeds dezelfde graphics te hebben gekeken met telkens andere kleuren hebben echter ook je ogen er genoeg van. De muziek mag dan wel leuk zijn, maar voor de rest is Galaga Legions DX zeker geen aanrader. De game doet niets beter dan zijn voorganger en vernieuwt zo goed als niet. Het voelt even erg leuk aan, maar wordt na verloop van tijd gewoon te gemakkelijk.