Allereerst wat achtergrond informatie. Gatling Gears is een game welke ontworpen is door Vanguard Games. Een Nederlandse ontwikkelstudio, opgezet door een aantal oprichters van een andere Nederlandse ontwikkelaar, namelijk Guerrilla Games. Dan kan er maar weinig fout gaan zou je zeggen.

Middelvinger naar de Empire
Gedurende het verhaal in Gatling Gears speel jij als Max. Max werkte jarenlang aan een robot welke ontworpen was om alles met de grond gelijk te maken. Na jaren werken is de Mech klaar en wordt het tijd voor een testritje. Je wordt meteen in de actie gegooid en na veel knallende momenten, en het verslaan van een baas, besluit Max om het voor gezien te houden.

Op het moment dat Max rustig aan het genieten is van zijn pensioen, valt de Empire, zijn voormalige werkgever, aan. Hierdoor voelt Max zich geroepen om zijn Mech af te stoffen om voor eens en voor altijd af te rekenen met de Empire.

Gedurende je avontuur zul je dan ook veel vijanden moeten verslaan. Deze komen in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er diverse tanks, verschillende soorten vliegtuigen en natuurlijk ook mensen met veel uiteenlopende wapens. Het mooie aan Gatling Gears is dat het altijd een totale chaos is door de vele vijanden die zich op het scherm bevinden. Wat resulteert in veel knallen en explosies, maar ook pijn.

Overal ontploffingen
Tijdens het knallen zul je vergezelt worden door mooie effecten van het ontploffen van de zoveelste tank. De ontploffingen gaan nooit vervelen. Voor verveling biedt Gattling Gears je überhaupt geen tijd. Want al heb je de ene vijand afgeknalt, dan staat de volgende alweer klaar om je het leven zuur te maken.

Soms komen er dan ook ineens zoveel vijanden, dat je blijft schieten, granaten werpen en raketten lanceren. Het schieten gebeurt door met de rechterstick een kant op te wijzen, waarna er een vrolijke vuurregen op de vijand afvliegt. Je zult dan ook het meeste van de tijd bezig zijn met het draaien van de stick en het ontwijken van de vele kogels die je om de oren vliegen. Met de linker en de rechter trekker schiet je respectievelijk een granaat of een raket.

Ruimte voor verbetering
Naarmate er meer vijanden op het scherm komen, wil je ook dat je wapens krachtiger worden. Ook hier heeft Vanguard Games aan gedacht. Door de Areas, dus niet levels, zijn goudstaven verborgen. Door deze te verzamelen kun je aan het begin van een volgend area je Mech upgraden. Je kunt zowel je leven als één van je wapens dan wat verbeteren.

Ook krijg je aan het einde van ieder level een aantal ervaringspunten toegewezen. Deze ervaringspunten zorgen ervoor dat je in de Pirate Shop, waar je ook de upgrades voor je Mech koopt, nieuwe skins en andere extra's voor je Mech kunt vrijspelen.

Lekker vrolijk
Maar door alle chaos heen moet er natuurlijk ook ruimte zijn voor wat vrolijke dingetjes. En daar zorgen de graphics voor. Vanguard Games heeft gekozen voor een cartoonachtige stijl, wat de game zeker siert. Je zult soms niet veel meekrijgen van de omgeving door alle actie, maar mocht je even stilstaan na een schietpartij, dan zul je al snel tot de conclusie komen dat Gatling Gears zich kan meten met de top van de downloadbare games.

Qua geluid valt de game dan weer een beetje tegen. Continue hoor je wapengekletter en explosies. Mocht het even stil zijn, zul je wat achtergrond muziek horen maar echt hoogstaand is het niet. Helaas zitten er geen gesproken dialogen in het spel, waardoor je alles mag lezen.

Samen spelen
Wat erg leuk is aan Gatling Gears, is de multiplayermodus. Je kunt het spel samen met een vriend of vriendin spelen, zowel offline als online. In de multiplayerstand doorloop je samen de levels, extreem handig dus om even die ene moeilijk baas af te slachten. Het betreft dus alleen een co-op modus, tegen elkaar knallen gaat dus niet. Maar daar zou de game ook niet voor geschikt zijn. Het gaat namelijk om het vechten tegen tal van vijanden tegelijk en niet één op één vechtpartijen.

Raggen, raggen, raggen
Het mag misschien wel duidelijk zijn dat Gatling Gears om schieten draait. Niet erg diepgaand, maar wel lekker simpel. Daarnaast speelt de game lekker vlot en ziet het er ook nog eens leuk uit. Het is wel jammer dat de game weinig nieuws doet, maar wat het doet, doet het goed. Een ideale game dus om even tussendoor op te pakken.