In 1985 bracht Konami het spel Rush’N Attack op de markt. Het spel werd erg populair en was in de grotere arcadehallen terug te vinden. Rush’N Attack werd ook heruitgebracht op heel wat andere apparaten, waaronder de DS en de NES. De laatste heruitgave zagen we op de Xbox 360 en wist, ondanks de verbeterde graphics, niet veel mensen te overtuigen. Na vijfentwintig jaar wachten is er dan nu eindelijk een vervolg gemaakt dat de franchise naar nieuwe hoogtes moet tillen. Maar is Rush’N Attack Ex-Patriot het lange wachten waard?

Team Harvest
Rush’N Attack Ex-Patriot vertelt het verhaal van het Harvest team, een team dat tijdens de Koude Oorlog door de CIA op pad is gestuurd om onderzoek te doen in Rusland. De Russen hebben namelijk de materie Ulyssium ontdekt, waarmee ze de meest gevaarlijke nucleaire bom ooit kunnen maken. Het spel begint pas vijftien jaar na deze feiten, wanneer een tweede Harvest team op pad wordt gestuurd om een gevangengenomen lid van het eerste team te redden. Rusland is opnieuw van plan om bommen te creëren en daar moet jij als lid van team Harvest een stokje voor steken.

 Rush'N Attack Ex-Patriot screenshot Rush'N Attack Ex-Patriot screenshot Rush'N Attack Ex-Patriot screenshot

Sluipen
In deze 2D side-scroller kruip je in de huid van Sergeant Sid Morrow die met behulp van zijn trouwe mes allerlei Russische gebieden infiltreert. In alle gebieden van het spel kom je donkere deurtjes tegen waarin je kunt schuilen, om een nietsvermoedende voorbijganger vervolgens neer te steken. Je kunt vijanden ook besluipen en hun nek omdraaien, met bloedige gevolgen. Tot slot kun je aan hogere platformpjes gaan hangen om tegenstanders neer te steken en naar beneden te gooien.

Het sluipen werkt zeer goed alleen weet je vaak niet waar alle vijanden zich bevinden. Je gezichtsveld is namelijk niet zo groot. Sluipen is overigens vooral bedoeld voor de liefhebbers en voor mensen die punten willen verzamelen voor het rankingsysteem. Sid is namelijk zo goed met zijn mes dat je net zo goed zelf het gevecht kunt aangaan. Hierdoor voelt het sluipen soms erg nutteloos aan.

Gasmaskers
Terwijl je je een weg baant door de vijandelijke gebieden kun je gebruik maken van verschillende voorwerpen. In geheime locaties zijn speciale voorwerpen waaronder nachtkijkers en gasmaskers terug te vinden die erg veel hulp kunnen bieden. Zonder deze leuke voorwerpen kun je het verhaal ook uitspelen, maar wat extra hulp is altijd welkom. Ook wapens liggen gewoon voor het rapen. Soms laten tegenstanders hun raketwerpers en machinegeweren vallen zodat je ze kunt oppakken. Deze wapens bevatten telkens slechts enkele kogels zodat alles ook weer niet te eenvoudig wordt.  

Rush'N Attack Ex-Patriot screenshot Rush'N Attack Ex-Patriot screenshot  Rush'N Attack Ex-Patriot screenshot

Logge besturing
Vlammenwerpers en gasmaskers vind je dus vaak terug op geheime locaties. Er zijn ook verborgen binnenwegen die je snel kunt ontdekken als je goed op de kaart kijkt. Het is wel jammer dat belangrijke knoppen, die je nodig hebt om naar het volgende level te gaan, soms in verborgen kamers liggen. Hierdoor moet je vaak een gebied meermaals doorlopen, wat uiteraard niet goed is voor het spelverloop, dat hierdoor vaak in duigen valt. Ook de besturing is vaak erg log, waardoor je meermaals moet springen voordat je personage zich wil vastgrijpen aan een platform. Dit met heel wat ergernis tot gevolg, zeker wanneer je net achtervolgd werd door meerdere vijanden.

Knappe animaties
De gameplay van Rush’N Attack Ex-Patriot is trouwens erg repetitief. Voor je het weet heb je al enkele tientallen tegenstanders op dezelfde wijze om het leven gebracht. De levels bieden wel meer afwisseling. In elk level liggen ook verschillende kristallen Ulyssium verborgen die je levensbalkje vergroten. Ook dit is vaak overbodig, aangezien de terreinen bezaaid zijn met healthpacks.

Op de achtergrond bieden de levels dus een mooie afwisseling, maar in de praktijk blijft het concept hetzelfde. Je zoekt je een weg door allerlei gangen terwijl je vijanden omlegt. Maar het ziet er allemaal verdomd goed uit. De animaties zijn knap en bloederig en dat is één van de weinige pluspunten van deze game. Je ziet ook flink wat details, van roestplekken op metaal tot de kleinste grassprietjes. Het geluid complimenteert het geheel mede dankzij snelle beats en harde metaalklanken tijdens de gevechten.

Gewoon niet leuk
Na vijfentwintig jaar hebben we eindelijk een vervolg gekregen op Rush’N Attack, maar dit is niet het spel waarop we zaten te wachten. De besturing is log, de gameplay is repetitief en het sluipen is vrijwel zinloos. De kracht van het spel bevindt zich dan ook vooral in de nostalgie en in de grafische pracht. Helaas is dit niet genoeg om van Ex-Patriot een leuk spel te maken waardoor het de 800 Microsoft Points of 9,99 euro zeker niet waard is. Games onder hetzelfde genre als Shadow Complex of Bionic Commando Rearmed hebben veel meer te bieden.