In Super Monkey Ball 3D draait het allemaal om de hoofdmodus Monkey Ball. Als eerste kies je een aap uit: Aiai, Meemee, Baby, Congon, Yanyan of Doctor. Eén van deze schattige beestjes stop je in een bal, om zo 80 levels door te rollen.

Super Monkey Ball 3D Screenshot 168285 Super Monkey Ball 3D Screenshot 168287 Super Monkey Ball 3D Screenshot 168286

De Monkey Ball modus
De opzet is hetzelfde als met de Mario games van vroeger, je hebt werelden die onderverdeeld zijn in missies. In Super Monkey Ball 3D heb je acht werelden die elk tien levels kennen. Hoewel het nu klinkt alsof je heel wat te doen hebt in het spel, valt dat tegen.

Over één level mag je namelijk maar één minuut doen, haal je dit niet, ben je af en moet je het opnieuw proberen. Nu zijn die levels kort en echt ontworpen om het makkelijk binnen een minuut te doen. De opzet is wel heel anders dan bijvoorbeeld Kororinpa op de Wii, ook een spel dat draait om rollend de finish te halen. Alleen is het in deze game zo dat de levels langer duren en je zelf mag weten hoe lang je erover doet.

Een sublieme gamer kan de hoofdmodus in Super Monkey Ball 3D dus binnen een uur uitspelen, maar laten we zeggen dat de gemiddelde gamer er ietsje langer over doet. Je zult wel een paar keer doodgaan. Het leuke is namelijk dat er niet alleen een uitdaging in de levels zelf is, omdat er een tijdslimiet van een minuut is, maar ook speel je pas werelden vrij naarmate je verder komt. Je kunt dus niet zomaar met de laatste, achtste, wereld beginnen en dat is prima. Ook is het zo dat de levels moeilijker worden naarmate je verder komt. Zo krijg je meer obstakels, vergt het meer precisie, maar heel moeilijk wordt het uiteindelijk nooit. Er zijn moeilijkere Monkey Ball titels geweest waarmee het duidelijk is dat Super Monkey Ball 3D wel echt mainstream probeert te gaan.

Super Monkey Ball 3D Screenshot 168290 Super Monkey Ball 3D Screenshot 168289 Super Monkey Ball 3D Screenshot 168292

Geluid ondersteunt goed de missies
Maar dat geeft niet, want het spel is zeker leuk om te doen. Zo zijn de levels stuk voor stuk anders en word je alleen al vrolijk door alle kleuren die er voor je neus voorbij schieten. Het is jammer dat de levels niet veel afwisselingen kennen qua obstakels, maar je hebt nooit echt het gevoel hetzelfde te doen. De game scoort echt punten door het design van de levels en ook de soundtrack sluit hier fijn naadloos op aan. Zo is er een wereld helemaal in het teken van Aladdin en hoor je ook echt Oosterse muziekjes, erg leuk bedacht!

Twee besturingsmogelijkheden
Behalve dat het spel er leuk uitziet, speelt het ook nog eens soepel weg. Waar de Wii-versie nog wel eens problemen had met de besturing, kampt Super Monkey Ball 3D totaal niet met dit probleem. Je hebt de keuze uit twee besturingsopties en beiden werken echt perfect. Zo kun je ervoor kiezen om de 'motion sensor' aan te zetten waarbij je steeds je 3DS moet kantelen om de bal te rollen. Het systeem zoals we het kennen met de Wiimote, alleen werkt het nu beter. Het nadeel is wel dat je de 3D-slider niet open kunt zetten. Het 3D-effect op de 3DS werkt alleen als je er rustig voor gaat zitten en dat werkt dus niet als je steeds je 3DS moet draaien. Toch is het geen ramp, want het 3D-effect komt in deze game niet heel goed uit de verf. Het verschil zie je, maar niet heel duidelijk en het voegt al helemaal niets toe. Dus qua vernieuwing, slaat de game wel een beetje de plank mis.

Dit neemt niet weg, dat de game er nog steeds vrolijk en leuk uitziet en goed wegspeelt. De tweede optie, waarbij je de 3D-functie dus wel kunt aanzetten, is door gewoon te spelen met de vernieuwde draaiknop op de 3DS. Dit werkt perfect, zelfs iets beter nog dan de eerste optie. Je zult merken dat als je verder komt, er meer obstakels zijn, je gas terug moet nemen etc. Die precisie is dan net even beter te doen met je duim dan door de 3DS te kantelen.

Super Monkey Ball 3D Screenshot 168297 Super Monkey Ball 3D Screenshot 168293 Super Monkey Ball 3D Screenshot 168295

Nog twee andere modi
Voor zover de bespreking over de Monkey Ball modus. Maar wat moet je doen als je daarmee klaar bent? Allereerst kun je nog eens scores verbeteren. Als je namelijk in een wereld game over gaat, kun je wel verder, maar komt je score op nul te staan. Ten ten tweede is het goede nieuws dat Super Monkey Ball 3D nog twee modi bevat en dat doet het spel goed. Het zijn twee mindere spelletjes dan de Monkey Ball modus, maar het is goed om te zien dat er toch gedacht is aan meer content. Het lijkt wel een beetje op Mario Sports Mix, waarin je een paar spellen kon doen, waarvan twee toch duidelijk leuker waren dan de rest. Maar toch heb je wat te doen om je nog mee te vermaken.

Het gaat om de twee modi Monkey Race en Monkey Fight. Monkey Race is eigenlijk een rip van Mario Kart, een niet realistische racegame die puur draait om het plezier. In de races kun je net als in Mario Kart gebruik maken van diverse items om daarmee je tegenstanders een flink te zieken. Leuk is bijvoorbeeld om een andere aap '3D glasses' te geven, die krijgt dan een grote bril op waardoor het zicht belemmerd wordt. Monkey Fight is de derde modus en helaas de minst leuke van allemaal. De bedoeling om al meppend zoveel mogelijk bananen te verzamelen. Het is leuk om een andere aap eens op zijn smoel te slaan, maar op het laatste moment kan iemand er nog met allerlei bananen vandoor gaan. Het is dus niet echt gebalanceerd uitgewerkt en dat is jammer.

Leuke party game
Al met al is Super Monkey Ball 3D wel een erg leuke game geworden, één waar je echt vrolijk van wordt. Met drie speelmodi blijkt dat er niet zomaar even snel geprobeerd is een game uit te brengen. Wel is het echt een party game, één met een korte speelduur als je in je uppie speelt. Daardoor is het wat te duur om daar nu meteen veel geld voor neer te leggen. Sowieso voegt 3D niets toe aan deze game, dus daar hoef je het niet voor te doen. Wel is Super Monkey Ball 3D echt een toffe game met een perfecte besturing en leuke afwisselende levels in de Monkey Ball modus. Mocht je nog geld over hebben, koop deze dan gewoon. Zo niet, haal het dan een keertje uit de budgetbak!