In de Tomb Raider Trilogy vinden we drie games terug die eerder al op de Xbox 360 en PlayStation 2 verschenen. Tomb Raider: Legend en Tomb Raider: Anniversary maken via deze trilogie hun debuut op de PlayStation 3 terwijl Tomb Raider: Underworld wel al eerder op de PlayStation 3 verscheen. De drie games liggen nu als één bundel in de winkels met een prijskaartje van nog geen dertig euro. Drie games voor de helft van de prijs van een nieuwe game dus, geen slechte deal.

Voor dat geld krijg je naast de drie games ook nog extraatjes in de vorm van een thema, avatars en video’s. In de games zelf zit niets extra. Ook de extra content die is uitgebracht voor Legend en Underworld zit niet bij de games inbegrepen. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. Je krijgt nog steeds drie volledige games, maar hebben deze de zogenoemde tand des tijds wel doorstaan?

Tomb Raider Trilogy Screenshot 168102 Tomb Raider Trilogy Screenshot 168100 Tomb Raider Trilogy Screenshot 168101

Niets veranderd
Oude successen geven namelijk geen garantie voor de toekomst. Om de games toch een beetje meer van deze tijd te maken zijn ze alle drie in Full HD te spelen. Een kleine verbetering, waar de games vroeger alleen in ‘normaal’ HD gespeeld konden worden. Verder is er niets veranderd aan de games en zijn ze inhoudelijk ook exact hetzelfde. Heb je de games dus al gespeeld op een andere console dan is er niets nieuws te vinden in deze trilogie. Tenzij je de games wilt spelen voor de trophies, die al snel rijkelijk binnenvloeien.

Toch hoef je je geen zorgen te maken over te weinig inhoud. De drie games geven je uren aan speelplezier. Na het uitspelen van de verhaallijnen kun je in Legend en Anniversary ook nog time trials doen en in Legend kun je in het landhuis van Lara rondlopen en geheime dingen ontdekken. Dat moet de speeltijd nog meer verlengen, maar daarna is het ook echt over. Je zult de games niet zo snel nog eens oppakken om het, dan al bekende, verhaal weer door te spelen.

Lara Croft
Het verhaal draait natuurlijk om Lara Croft. Iedereen kent deze charmante jongedame wel, maar toch blijft ze mysterieus want in iedere game ontrafelen we weer nieuwe geheimen over haar. Zo heeft ze een moeilijke jeugd gehad en vooral de verdwijning van haar moeder viel zwaar. Toch is het net deze verdwijning die van Lara zo'n harde tante heeft gemaakt. Vastberaden om erachter te komen wat er nou precies met haar moeder is gebeurd kan ze alles aan dat op haar pad komt. Daar kan zelfs Nathan Drake nog een puntje aan zuigen, die in zijn avonturen in de Uncharted games toch altijd de hulp nodig heeft van een sidekick.

Tomb Raider Trilogy Screenshot 168268 Tomb Raider Trilogy Screenshot 168258 Tomb Raider Trilogy Screenshot 168259

De hele wereld rond
Het verhaal start je logischerwijs met Legend omdat dat de eerste game in de trilogie is. Toch kun je beter met Anniversary beginnen, dat is namelijk een sequel op Legend en als je daarmee begint, zorgt dat voor een stuk meer duidelijkheid in het verhaal. De verhalen in alle drie de games slepen je mee de hele wereld over. Van Tokio tot Londen, van Kazachstan tot Bolivia en alles daar tussenin. Wanneer je klaar bent met de games heeft Lara genoeg Air Miles verzameld om de rest van haar leven met korting te shoppen bij de V&D.

Al die verschillende locaties zorgen weer voor verschillende levels, waardoor je niet snel verveeld zult raken van de omgevingen. In Legend zijn de levels wat korter gehouden dan in eerdere Tomb Raider games, maar in Anniversary en Underworld moet je je weer zien te redden in levels van aanzienlijke grootte. Hierin moet je natuurlijk heel veel klimmen en klauteren en ondertussen de vele puzzels oplossen die soms behoorlijk pittig kunnen zijn.

Een en al sfeer
Al die levels zijn stuk voor stuk ontzettend sfeervol. De junglegeluiden in Thailand en het knarsen van een vers laagje sneeuw in Antarctica, het past allemaal perfect. Het voegt zoveel sfeer toe dat je haast op vakantie bent in je eigen televisiescherm. Ook de muziekjes die je ten gehore krijgt, slepen je regelrecht de game in en laten je niet meer los tot je de game afsluit. Neem daarbij de zwoele stem van Lara en je zit drie games lang aan je TV gekluisterd.

Tomb Raider Trilogy Screenshot 168104 Tomb Raider Trilogy Screenshot 168257 Tomb Raider Trilogy Screenshot 168264

Onhandige camera
Toch is niet alles zo perfect. Over het klimmen en klauteren werd namelijk altijd al veel kritiek gegeven. De camera zou niet handig meewerken en soms kon je gewoon niet zien waar je naartoe sprong. Omdat er in de games niets veranderd is, is dit nog steeds een moeilijk punt. Natuurlijk, als je met je gezicht tegen een rotswand aan gedrukt hangt dan kun je niet gemakkelijk achterom kijken waar je naartoe moet, dus ergens kun je het camerastandpunt ook gewoon realistisch noemen. Toch blijft het vervelend als je weer eens dood gaat omdat je die ene richel niet goed kon zien. Kun je tenminste wel de game terecht de schuld geven in plaats van je gebrek aan kunde.

Domme tegenstanders
Wat ook altijd een probleem geweest is in de Tomb Raider games is de intelligentie van de tegenstanders die je op je pad tegenkomt. Ze zijn zo dom als wat en bieden totaal geen uitdaging. Nu is Tomb Raider ook geen shooter, maar het had op zijn minst toch een stuk beter uitgewerkt kunnen worden. De dieren die je aanvallen zijn een stuk gevaarlijker en zijn met hun dierlijke instincten zeker iets om in de gaten te houden als je niet als tussendoortje wilt eindigen.

Drie aanraders in één
Met de Tomb Raider Trilogy kun je nog één keer de drie heerlijke avonturen van voorgaande jaren beleven. Vooral als je al uitkijkt naar de nieuwe Tomb Raider eind dit jaar is deze trilogie de ideale manier om alvast in de sfeer te komen. Aan de games is dan niets veranderd, maar ze waren in eerdere jaren ook gewoon al goed. Dat ze niets veranderd zijn, betekent helaas ook dat dezelfde fouten en ergernissen in deze trilogie zitten. De trilogie is ten zeerste aan te raden voor degenen die de games nog niet hebben kunnen spelen, maar is ook nog steeds leuk voor gamers die al bekend zijn met de titels maar ze graag eens op de PS3 willen beleven.