Ridge Racer is een arcadegame, een game die je niet te serieus moet nemen als het aankomt op realiteit. Geen simulatie dus, maar vooral een game die draait om de woorden: snelheid maken en door de bochten driften. Die formule werkt al jaren prima, dus waarom dat aanpassen? Dat is absoluut waar. Jammer is alleen wel dat Ridge Racer 3D niet een geheel nieuw ontworpen game is voor de 3DS, de fans zullen allerlei banen al kennen uit oudere delen.

Ridge Racer 3D Screenshot 164690 Ridge Racer 3D Screenshot 164689 Ridge Racer 3D Screenshot 164686

Leuke Grand Prix
Oud, of niet oud, gezegd moet wel worden dat de game soepel speelt! Dit merk je meteen al als je de kern van het spel in de singleplayer opstart, de Grand Prix. In deze modus moet je diverse race events rijden. Elk event bestaat uit vier wedstrijden en de bedoeling is dat je zo snel mogelijk rijdt en als eerste de finish weet te halen. De Grand Prix is echt uitdagend om te doen, omdat je wel goed moet rijden om de volgende race events vrij te spelen om daaraan te kunnen deelnemen. Behalve dat je na elk race event de volgende vrijspeelt, speel je ook banen vrij voor andere modi en krijg je er nieuwe mogelijkheden bij om andere auto’s en nitrous kits te kopen.

Nitro en gassen maar!
Ridge Racer draait om snelheid, dus het is heerlijk als je door middel van wat nitro even een extra boost kun geven aan die snelheid. Met nitro vlieg je zo ongeveer als een raket over de baan, heerlijk! Nu is het zo dat je een metertje hebt dat gevuld wordt zodra je door de bochten drift. Als die voor een derde volzit, is het één druk op de knop en dan rijd je even sneller. Maar ach, waarom niet vals spelen, immers draait Ridge Racer 3D niet om de realiteit, dus is er niets mis mee om de mogelijkheden eens even bruut uit te buiten. Voordat je begint aan een wedstrijd, selecteer je een auto en kun je op voorhand al nitrous kits erbij kopen: 1,2 of 3 stuks. Dit doe je van de punten die je elke keer verdient als je goed rijdt en een race afrondt.

Zodra je dan eenmaal aan het racen bent druk je op je R- of L-knop bovenop de 3DS en gassen maar! Heb je drie van die nitrous kits gekocht, dan druk je beide knoppen tegelijk in. Het werkt in ieder geval erg goed en het is leuk om als een Speedy Consalez over de banen te vliegen....rijden. Overigens werkt de rest van de besturing ook prima, de vernieuwde draaiknop van de 3DS is bedoeld als stuur en gezegd kan worden, dat dat precies stuurt zoals je wilt. Hoewel de banen en omgevingen voor veel dus al bekend voorkomen, is het wel zo dat het goed in elkaar zit. De banen zijn uitdagend om te rijden en vooral de stukjes waarbij je in volle snelheid tussen twee gebouwen door moeten rijden vonden wij wel erg cool.

Ridge Racer 3D Screenshot 167595 Ridge Racer 3D Screenshot 167594 Ridge Racer 3D Screenshot 164688

Grafisch en commentaar vallen tegen
Wel geldt, net zoals bij andere 3DS-titels, dat je duidelijk ziet dat we te maken hebben met een launchtitel. Er zal grafisch meer mogelijk zijn én moeten zijn met de 3DS dan er nu uit wordt gehaald. Hoewel Ridge Racer 3D nou ook weer niet foeilelijk is, hadden we toch wel wat meer verwacht. Je hebt een nieuwe handheld in handen en gaat qua graphics terug naar de PlayStation 2 of iets soortgelijks. De auto’s en omgevingen missen details, ogen vaak vlak, er is gewoon een gebrek aan pixels. En van de audio worden we ook niet geheel blij. De soundtrack is goed, met keiharde uitdagende muziek waarvan je automatisch harder wilt rijden. Het is echt energieke muziek. Maar de stemmen in de gameplay herhalen echt al na één minuut. "Watchout there’s someone in your slipstream!" Het is om gek van te worden!

Leuke 3D-effecten
Dus daar moet je je maar voor afsluiten. Hoewel je verder wellicht zou verwachten dat het 3D-effect ook niet goed uit de verf komt omdat de game grafisch niet heel sterk is, is alles minder waar. Hoewel het functioneel niet echt iets bijdraagt, is het wel zo dat het er mooier uitziet dan anders! Wel moet gezegd worden dat het echt per persoon verschilt hoever je de optie 3D aanzet, sommigen krijgen er hoofdpijn van het volop te benutten, zelf hadden we het helemaal op 3D staan zonder probleem. Let overigens eens op details. Zo is er een baan waarbij je een stukje keihard door water racet, zodra je met je bak daar doorheen banjert, komen letterlijk de druppels van het water op je af. Vergelijkbaar met een of andere toffe actiefilm die je in de bioscoop ervaart. Dus op zulke momenten is Ridge Racer 3D puur genieten.

Ridge Racer 3D Screenshot 167597 Ridge Racer 3D Screenshot 167596 Ridge Racer 3D Screenshot 164692

Grote herspeelbaarheid
Maar eigenlijk geldt dat voor het grootste gros van game. De game is niet perfect, dat is duidelijk. Maar de game speelt soepel weg, dus de kern staat als een huis. Let er ook eens op dat als je andere snellere auto’s koopt, dat die anders rijden en aanvoelen dan degene die je gewend was. Er is dus toch stiekem een heel klein stukje realiteit! Maar waar de game de grootste punten mee verdient is de uitgebreidheid. Er zijn nu een paar launchtitels uit die je niet uren zult of kunt spelen zoals Pilotwings Resort of Nintendogs.

Met Ridge Racer 3D hoef je daar absoluut niet bang voor te zijn. Zoals gezegd is de Grand Prix uitdagend, daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden in de singleplayer als Quick Tour, Standard Race, Time Attack en meer. Ook is er een versus modus en kun je lokaal tegen anderen racen. Nee helaas, online is er geen optie, iets dat de game wel meer gesierd zou hebben. Helaas! Wel is het geinig dat je foto’s kunt maken, muziek kunt luisteren terwijl je races nog eens terugkijkt. Dat zijn leuke extraatjes.Leuke arcade racer
Het mag duidelijk zijn dat je Ridge Racer 3D met een gerust hart aan kunt schaffen. Qua originaliteit weet het absoluut geen punten in de wacht te slepen, want veel is al bekend. Maar de kern staat als een huis: het speelt allemaal soepel weg, ook op de 3DS met de draaiknop. Racen en driften in de Grand Prix tour is heerlijk om te doen met het warme weer straks. Beetje wegdromen over snelle auto’s en dingen doen die in het echt niet mogen. Dan besef je opeens weer hoe leuk gamen kan zijn. Bovendien is het in 3D ook nog eens zeer leuk: net echt als waterspetters je 3D-schermpje vuil maken. De game verdient geen hoofdprijs dankzij tegenvallende graphics, audio en 'oud' materiaal, als ook het missen van een uitgebreide online mogelijkheid. Toch speelt de game wel heerlijk weg en worden we stiekem wel blij van deze arcade racer.