Eerder verscheen er op de vorige handheld van Nintendo het spel Nintendogs, een game waarin honden centraal staan. Honden die eigenlijk voor de meesten niet virtueel hadden moeten blijven, maar liever plat geknuffeld hadden moeten worden in het echt. In Nintendogs + Cats worden de lieve diertjes nog echter door de komst van 3D, maar hoe leuk is het? Er zijn drie verschillende versies van de game. Wij zijn aan de slag gegaan met Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden.

Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167966 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167968 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167970

Doelgroep
Nintendogs + Cats is een game die bedoeld is voor jonge kinderen en de casual gamer. Wat je doet is namelijk een of meerdere dieren, maximaal drie, opvoeden en deze tevreden houden. Iets wat ook leuk is voor mensen die allergisch voor dieren zijn bijvoorbeeld. Het doet een beetje denken aan de Tamagotchi van vroeger. Maar wat kun je nu eigenlijk precies doen in Nintendogs + Cats?

Zoek een puppy uit
Allereerst begin je in een kennel waar je een puppy uitzoekt. Afhankelijk van welke versie je van de game hebt, kun je een ras uitzoeken. In de versie die wij gespeeld hebben kon je onder meer kiezen uit een Retriever, Beagle, Mopshond en een Maltezer. Wij kozen iets anders, namelijk een Shiba Inu.

De opties
Eenmaal je puppy uitgekozen te hebben, neem je het troeteldiertje mee naar huis, geef je het een naam en kan de pret beginnen. Je speelt de game door middel van de stylus die je gebruikt om van alles in het touchscreen aan te kunnen raken. Op je touchscreen staan alle opties en op het bovenste scherm beweegt je huisdier(en). In je touchscreen kun je de status van je hond zien: wat voor lichaamsbouw die heeft, hoeveel dorst en honger hij heeft en hoe schoon z'n vacht is. Verder is er een overzicht van resultaten en kunstjes. Het is handig om regelmatig even een blik te werpen, want als je hond honger heeft, moet die uiteraard eten!

Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167972 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167975 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167967


In het midden van je scherm bevindt zich een ronde knop, zodra je daar op drukt wordt je hond geroepen en kan je met hem spelen, hem aaien of wat dan ook. Het klinkt eigenlijk leuker dan het is, want de opties zijn vrij schaars. De opties onderaan zijn: het baasjesboek, voorwerp (tennisbal of brokjes aanklikken bijvoorbeeld) en uitgaan. Het baasjesboek wordt gebruikt om met andere baasjes te communiceren met wie je via StreetPass in contact bent gekomen. Het is een optie die we zelf nog niet hebben kunnen testen, maar de handleiding verschaft er al wel leuke informatie over. Als je namelijk meerdere mensen ontmoet via StreetPass, komen er meer hondenrassen bij in de kennel! Dus dat is leuk.

Speel je de game voor het eerst en heb je nog niemand anders in de buurt dan draait het voornamelijk om derde functie: uitgaan. Ook deze optie is vrij beperkt. Wat je kunt doen is je hond uitlaten, winkelen en wedstrijden spelen. Je kunt diverse dingen kopen, in de dierenwinkel vind je al het eten en drinken bijvoorbeeld wat je nodig hebt voor je huisdier. Maar je kunt ook andere accessoires kopen of meubels. Ook vind je onder de optie de kennel, dé plek om te zijn als je nog een hond of een kat erbij wilt kopen.

Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167965 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167963 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167964

Toevoeging van een kat
Want die optie is nieuw in het spel. Eerder konden we nog niet met katten aan de slag. Toch is dit meer iets leuks om erbij te hebben, de essentie van het spel draait om honden. Want honden kun je trucjes leren en aan wedstrijden mee laten doen, iets wat met katten niet gaat. Kortom, het verzorgen van een kat gaat niet verder dan het geven van aandacht en er gewoon goed voor zorgen. Wel is het raadzaam om een een meubelstuk te kopen zoals een kast, zodat een kat daarop kan liggen, want dat vindt zo'n beestje leuk.

Geld verdienen
Maar waar betaal je dat dan allemaal van, zul je je afvragen. Dat betaal je van geld. Door met je hond mee te doen aan wedstrijden (discuswedstrijd, lure coursing of gehoorzaamheidstest) verdien je geld. Hoe verder je komt in de game, hoe meer geld er te verdienen valt en hoe moeilijker de uitdagingen worden. Je kunt je hond maximaal drie trucjes leren op één dag, en maximaal twee keer aan dezelfde wedstrijd meedoen op één dag. Daarbij wordt meteen een ding duidelijk:het is een game bedoeld om elke dag eventjes te doen, en niet uren achter elkaar aan te spenderen. Dat kan ook niet, want dan valt er niets te doen. Tenzij je 100 keer je hond een aai over z'n bol wil geven. Wat dat betreft lijkt het wel wat op de realiteit, dan ben je ook niet 24/7 bezig met een huisdier.

Het is leuk om een hond trucjes te leren, want dit doe je door in de microfoon de commando's te spreken. Het is schattig om te zien als jij je hond roept en 'zit' zegt, dit dan ook echt gebeurt. Wat ook leuk is, is dat je op elk willekeurig moment allerlei foto's kunt maken van je huisdier. Hoewel het leuke plaatjes oplevert, stelt het eigenlijk ook weer niet veel voor.

Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167978 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167977 Nintendogs + Cats: Golden Retriever & Nieuwe Vrienden Screenshot 167969


Onhandig
Eén ding is niet zo handig en dat is dat je bij de gehoorzaamheidstest je AR-kaarten nodig hebt. Je hond moet op zo'n kaart zitten om de trucjes op uit te voeren. Zorg dus als je de game onderweg meeneemt, je ook deze kaarten meeneemt, want een los papiertje ofzo zal helaas niet gaan. Een tikkeltje onhandig dus, maar niet onoverkomelijk als je er gewoon om denkt.

3D-effect
Nu blijft er één vraag onbeantwoord: want hoe ziet 3D eruit? Ja leuk, maar het voegt eigenlijk niet veel toe. De game oogt mooi en de dieren zien er heel echt uit. Door meer diepte te zien, wordt het net even iets realistischer waardoor je wel even denkt: och gossie, was het maar echt. Maar functioneel ondersteunt het niets. Het is niet zo dat de game echt een meerwaarde krijgt door 3D. En uiteindelijk is een echt huisdier nog altijd beter.

Aardig voor kids
Dus dat maakt Nintendogs + Cats niet heel bijzonder. Helaas heeft de game niet veel mogelijkheden, wat op zich logisch is want je bent niet elke dag continu van alles met je echte huisdieren aan het doen. Maar daarmee wordt wel zichtbaar dat dit spel alleen geschikt is om zo nu en dan even te spelen. Het is enkel leuk voor jonge kinderen of de casual gamer, want voor de rest van de gamers geldt dat er leukere titels voor handen zijn. Games die je nog een aantal uren achter elkaar kunt en wilt spelen! Maar het 'ooooooooh lief'-gehalte heeft de game absoluut, dat dan weer wel.